ADVERTISING
Τρίτη 19-06-18
Πολυφαινολες & υγεία από την συνεργάτιδα του Eltopia.com.cy Αναστασία Κουκιαδάκη

Από Αναστασία Κουκιαδάκη / 11 Μαρτίου 2018 - 09:02

Πολυφαινολες & υγεία από την συνεργάτιδα του Eltopia.com.cy Αναστασία Κουκιαδάκη

Τι είναι οι πολυφαινόλες;

 Πολυφαινόλες είναι οι φυτοχημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά. Είναι έγχρωμες  αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες ενισχύουν τη φυσική  άμυνα των φυτών, προστατεύοντας τα από εξωτερικούς παράγοντες όπως  είναι η υπεριώδης ακτινοβολία, το άγχος (στρες) και μικροβιακές εισβολές.

 

Οι πολυφαινόλες χωρίζονται σε 4 κατηγορίες.

 

·         Φλαβονοειδή     (Flavonoids)

  Τα φλαβονοειδή είναι μια μεγάλη κατηγορία φαινολών . Αρχικά  η επιστημονική κοινότητα τα είχαν κατατάξει στις βιταμίνες P λόγω της ικανότητας προστασίας των βιταμινών από την οξείδωση.  Η δράση τους βασίζεται στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Υπάρχουν στα λαχανικά όπως είναι το κόκκινο λάχανο, τα σκούρα λαχανικά, στο κακάο  και στο ελαιόλαδο .



·                Φαινολικά οξέα    (Phenolic acids)

Εμφανίζουν αντιμικροβιακή δράση έναντι πολλών παθογόνων βακτηρίων. Από τις ιδιότητες τους σημαντική είναι η αντιφλεγμονώδη και κυτταροστατική δράση.. Μειώνει επίσης τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης. Υπάρχουν στα φρούτα όπως τα κεράσια, ακτινίδια , φράουλες , μήλα. Επιπλέον απαντάται στο τσάι, στο κρεμμύδι , στο κόκκινο κρασί και στην βρώμη.

 

·                     Στιλβένια    (Stibenes)

Από τις πιο γνωστές ουσίες σε αυτή την κατηγορία είναι η ρεσβερατόλη. Έχουν πλούσια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Βρίσκεται  στα σταφύλια, τα φιστίκια, τα όσπρια, τον ευκάλυπτο, μούρα κι στο κόκκινο κρασί.

 

·                     Ανθοκυανίνες    ( Anthocyanin)                                                                                                                                                                                            

Είναι η κατηγορία η οποία δίνει το έντονο χρώμα στα λαχανικά κι τα φρούτα . Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Απαντάται στα μούρα και σε όλα τα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά.

Οι δράσεις του στον οργανισμό  μας  είναι ευεργετικές καθώς έχουν:

·          Αντιοξειδωτική δράση

·          Αντιφλεγμονώδη δράση.

·          Αντικαρκινικές ιδιότητες

·          Αντιμικροβιακές ιδιότητες

·          Αντιαλλεργικές ιδιότητες.

·          Συμβάλλουν στην πέψη των θρεπτικών συστατικών.

·         Προστατευτική δράση έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων , του σακχαρώδη διαβήτη , της χοληστερίνης και της υπέρτασης.

 

Εάν θέλουμε να ωφεληθούμε από τις ευεργετικές επιδράσεις των φυτοχημικών ουσιών και να θωρακίσουμε το σώμα μας αλλά και την υγεία μας θα πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας τα λαχανικά και τα φρούτα σε καθημερινή βάση.

 

Παρόλα αυτά αν δεν μπορούμε να τα εντάξουμε στην καθημερινότητα μας ή θέλουμε

 

να θωρακίσουμε ακόμη πιο πολύ τον οργανισμό μας μπορούμε να προσθέσουμε στην διατροφή μας κι συμπλήρωμα από πολυφαινόλες όπως είναι το «maqui».

 

Το «maqui» είναι ένα φρούτο εξαιρετικά πλούσιο σε πολυφαινόλες.

 Είναι ένα  άγριο μούρο με  βαθύ μπλε χρώμα, κόβεται μόνο με το χέρι λόγο της περιοχής που βρίσκονται ( είναι στα απομακρυσμένα νησιά Juan Fernandez και στην Παταγονία της Χιλής).

 

Είναι πλούσιο  σε:

·         αντιοξειδωτικές ουσίες  

·          έχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις ( καταπολεμάει τις φλεγμονές).

·          Περιέχει βιταμίνη B5 ( συμβάλει στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης)

·         είναι αντιγηραντικό (επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης)

·          περιέχει βιταμίνη Ε (προστατεύει τα κύτταρα από το  οξειδωτικό στρες)

 

 

 

Θωρακίστε τον οργανισμό σας με πολυφαινόλες και επωφεληθείτε με τις ευεργετικές ιδιότητες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
ADVERTISING
Τα πιο διαβασμένα
ADVERTISING
ADVERTISING