ADVERTISING
Δευτέρα 19-02-18
Slow food vs fast food από την συνεργάτιδα του Eltopia.com.cy Αναστασία Κουκιαδάκη

Από Αναστασία Κουκιαδάκη / 10 Φεβρουαρίου 2018 - 09:02

Slow food vs fast food από την συνεργάτιδα του Eltopia.com.cy Αναστασία Κουκιαδάκη

Το γρήγορο φαγητό ( fast food) τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας.

Οι γρήγοροι ρυθμοί που ζούμε μας οδηγούν  στα φαστφουντάδικα με αποτέλεσμα να εκμηδενίζετε η  ποιοτική πλευρά του φαγητού. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ολοένα και πληθαίνουν οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι το γρήγορο φαγητό  επιβαρύνει  την καλή  υγειά μας και  συνάμα οδηγεί στην αύξηση της παχυσαρκίας.

Το πρόχειρο φαγητό περιέχει πολλούς υδατάνθρακες. Η μεγάλη κατανάλωση υδατανθράκων, προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου. Οι  συχνές απότομες αυξήσεις μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα που συμβάλλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη που οδηγεί στην παχυσαρκία και στον διαβήτη τύπου 2.

Περιέχουν πολλά «κακά» λιπαρά ( τρανς λιπαρά) για να είναι πιο γευστικά τα φαγητά τους.  Όμως τα λιπαρά αυτά  αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» LDLχοληστερόλης και μειώνουν τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης.

Είναι εμπλουτισμένα με αλάτι, το οποίο αυξάνει την κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα να έχουμε  φουσκώματα. Επιπλέον, συμβάλει στην αυξημένη πίεση (υπέρταση).

Σε απάντηση των fast food δημιουργήθηκε ένας οργανισμός που ονομάστηκε «slow food».

Το Slow Food είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε το 1986 από τον Carlo Petrini. Δεν είναι τυχαίο που το σήμα του κινήματος  εκφράζεται με ένα σαλιγκάρι που δηλώνει πόση αξία έχει  να τρώμε αργά και το  φαγητό μας είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική του μορφή.  O στόχος του Slow Food είναι η διάσωση της αυθεντικής τοπικής κουζίνας κάθε περιοχής.

 Η οργάνωση του Slow Food οραματίζεται  έναν κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι  θα μπορούν να έχουν πρόσβαση  στο υγιεινό φαγητό και να απολαμβάνουν  τρόφιμα που είναι καλό για την υγεία τους.
 Οι αρχές της οργάνωσης βασίζεται σε  τρεις αλληλένδετες αρχές:

1.       καλό,

2.       καθαρό και

3.     δίκαιο

Καλό:  Ως προς την ποιότητα , την γεύση & να είναι υγιεινό ( όσο το δυνατό πιο κοντά στη φυσική του προέλευση)

Καθαρό: Η παραγωγή και επεξεργασία του τροφίμου  να μην  είναι βλαβερό στο περιβάλλον

Δίκαιο:  Να είναι προσιτό  (κόστος)  για τους καταναλωτές  και δίκαιο όσο  αφορά τους αγρότες.

Σήμερα, το κίνημα του Slow Food μετράει πάνω από 100 χιλιάδες μέλη σε περισσότερες από 132 χώρες.

 Μήπως ήρθε ο καιρός να δώσουμε στο οργανισμό μας αυτό που πραγματικά του αξίζει;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
ADVERTISING
Τα πιο διαβασμένα
ADVERTISING
ADVERTISING