ADVERTISING
Τετάρτη 25-04-18
Σακχαρώδης Διαβήτης, από την συνεργάτιδα του Eltopia.com.cy Αναστασία Κουκιαδάκη

Από Αναστασία Κουκιαδάκη / 14 Νοεμβρίου 2017 - 09:06

Σακχαρώδης Διαβήτης, από την συνεργάτιδα του Eltopia.com.cy Αναστασία Κουκιαδάκη

Πριν λίγες μέρες υποδεχτήκαμε τον Νοέμβριο, ο μήνας που έχει οριστεί ως μήνας ευαισθητοποιήσεις για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και συγκεκριμένα σήμερα,14 του Νοεμβρίου όπου έχει καθιερωθεί η παγκόσμια ημέρα αυτού. Ο αριθμός των διαβητικών αυξάνεται σε όλο τον κόσμο με ραγδαίους ρυθμούς.

Τι ορίζεται ως Σακχαρώδης Διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης προέρχεται από την ελληνική λέξη Διαβήτης  «διαβαίνω»  και τη λατινική λέξη mellitus «γλυκός σαν μέλι», υποδεικνύοντας τα κύρια συμπτώματα του διαβήτη.

 Είναι  μια  χρόνια μεταβολική ασθένεια που προκαλείται από πολλαπλούς γενετικούς, επιγενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπου το κύριο χαρακτηριστικό είναι η αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα ( υπεργλυκαιμία) και  διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα της ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης (ορμόνη υπεύθυνη για την απορρόφηση της γλυκόζης του αίματος από τα κύτταρα), είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Φυσιολογικές τιμές:

Υπογλυκαιμία                        < 80mg/ dl

Φυσιολογικά επίπεδα             80 - 140 mg/dl

Αυξημένα επίπεδα                 140  - 180 mg/dl

Υψηλά αυξημένα επίπεδα       >180
 

Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε πολλές σοβαρές επιπλοκές( ιδιαίτερα εάν ο διαβήτης δεν έχει διαγνωστεί έγκαιρα ή δεν αντιμετοπίστηκε σωστά).

Πιθανές επιπλοκές:

• Καρδιαγγειακές παθήσεις (στηθάγχη, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο,  αρτηριακή πίεση ,καρδιακή ανεπάρκεια)  όπου είναι η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου για τους ανθρώπους με διαβήτη.

 • Νεφρική νόσο (νεφροπάθεια) είναι μία από τις κύριες αιτίες της νεφρικής φάσης τελικού σταδίου που απαιτεί μεταμόσχευση ή αιμοκάθαρση.

 • Όραση (αφιβληστροειδοπάθεια) μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην όραση ή ακόμα και τύφλωση.

 •  Βλάβη στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (νευροπάθεια) μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα, έλκη, λοιμώξεις ή ακόμη και ακρωτηριασμό λόγω αυτών των επιπλοκών.

 Τα άτομα με διαβήτη έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από ό, τι άτομα χωρίς διαβήτη.

 Ποιοι είναι οι τύποι του σακχαρώδη διαβήτη;

1.       Διαβήτης τύπου 1:

Ο διαβήτης του συγκεκριμένου τύπου  ορίζεται ως ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης.  Εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην παιδική/ εφηβική ηλικία  ( πριν την ηλικία των 40 ετών). Κύριο χαρακτηριστικό είναι  η καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, με αποτέλεσμα ολική έλλειψη ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης.

 

2.       Διαβήτης τύπου 2:

Ο διαβήτης του συγκεκριμένου τύπου  ορίζεται   ως μη ινσουλινοεξαρτώμενος ( δεν είναι απαραίτητη η χρήση ινσουλίνης) ή διαβήτης των ενηλίκων. Είναι ο πιο συχνός τύπου διαβήτη. Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι αν και εκκρίνεται ινσουλίνη  από το πάγκρεας, τα κύτταρα του σώματος δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν με αποτελεσματικό τρόπο ( ινσουλινοαντοχή).

 

3.       Διαβήτης κύησης:

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης το σώμα έχει αυξημένες ανάγκες από ινσουλίνη, το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα σακχάρου. Συνήθως εμφανίζεται στον 60 μήνα και μετά την εγκυμοσύνη επανέρχεται το σάκχαρο στα φυσιολογικά επίπεδα.

 

4.       Άλλοι τύποι Διαβήτη:

·         Γενετικά ελαττώματα των β-κυττάρων του παγκρέατος.

·         Γενετικό ελάττωμα της δράσης της ινσουλίνης.

·         Νόσοι του παγκρέατος.

·         Ορμονικές διαταραχές και ενδοκρινικά νοσήματα.

Διαβήτης λόγω λήψης

Ποια είναι τα συμπτώματα;

·         Πείνα.

·         Ατονία / κούραση.

·         Δίψα.

·         Συχνή ούρηση.

·         Ξηροστομία.

·         Ναυτία / εμετός.

·         Θολή όραση.

·         Ευαισθησία στις λοιμώξεις.

·         Αργή επούλωση των πληγών.

Ποιοι είναι  οι παράγοντες κινδύνου;

·         Κληρονομικότητα.

·         Υπερβάλλον βάρος  κυρίως γύρω από την μέση ( αύξηση μέσης >94cm για τους άνδρες και > 80cm για τις γυναίκες).

·         Καθιστική ζωή.

·         Υψηλά τριγλυκερίδια ,  χαμηλή HDL (καλή χοληστερόλη), υψηλή LDL (κακή χοληστερόλη).

·         Γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες.

·         Γυναίκες που πέρασαν διαβήτη κύησης.

·         Όσοι κατά την γέννηση τους ζύγισαν > από 4,5Kg.

·         Και τέλος διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, διατροφή πλούσια σε «junk food», χαμηλή πρόσληψη λαχανικών και φρούτων.

Ο στόχος της θεραπείας στα άτομα με ΣΔ είναι να διατηρούνται τα επίπεδα του σακχάρου αίματος όσο το δυνατόν πλησιέστερα στα φυσιολογικά, αποφεύγοντας τις οξείες επιπλοκές την νόσου.

Οδηγίες διατροφής:

·         Κατανάλωση αποβουτυρωμένων προιόντων (γάλα ή γιαούρτι 2%).

·         Η  υψηλή  κατανάλωση  φρούτων και λαχανικών. 

·         Κατανάλωση οσπρίων και αναποφλοίωτα προιόντα πλούσια σε ίνες (1-2 φορές την εβδομαδα).

·         Χρήση ελαιόλαδου και μόνο ( οχι σπορέλαια και άλλα φυτικά έλαια).

·         Κοτόπουλο χωρίς πέτσα (2 φορές την εβδομάδα).

·         Συχνή κατανάλωση ψαριού και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.

·         Κατανάλωση με μέτρο κρασιού, συνήθως με τα γεύματα.

·         Περιορισμός ή ακόμη και απομάκρυνση των απλών υδατανθράκων όπως ζάχαρη, μακαρόνια, ρύζι).

·         Σωστός καταμερισμός των θρεπτικών συστατικών ( υδατανθράκας, πρωτείνες, λίπη) στα γεύματα της ημέρας.

·         Συνδιασμός διατροφής με άσκηση.

·         Σωστή ενυδάτωση.

·         Αποφυγή κατανάλωσης  των «διαβητικών» προίοντων της αγοράς.

·         Αποφυγή κατανάλωσης τροφών με γλυκοτοξίνες (ΑGEs).

·         Η συμπληρωση της διατροφής με ωμέγα 3 λιπαρά μπορεί να μειώση την αντίσταση της ινσουλίνης και τις επιπλοκές του διαβήτη.

 

Φροντίστε να διατηρείτε τακτικά γεύματα  ( πρωινό – σνακ – μεσημεριανό – σνακ – βραδινό) . Μην ξεχνάτε το βασικό γεύμα της ημέρας το πρωινό. Με αυτό το τρόπο θα διατηρήσετε τις τιμες της γλυκόζης σε ισορροπία.

 Παράδειγμα: ένα μικρό μήλο  με  1 φέτα τυρί ( 40γρ περίπου) και 3 αμύγδαλα, κανέλα  και έτοιμο ένα θρεπτικό ισορροπημένο σνακ.

: κοτόπουλο ( χωρίς πέτσα) με πιπεριές / τομάτα/ αγγούρι/ μαρούλι, αβοκάντο, ελαιόλαδο     και  ρόδι για το μεσημεριανό σας γεύμα.

 

Προσοχή : αν έχετε διαγνωσθεί με διαβήτη  είναι σημαντικό η σωστή ενημέρωση και η σωστή κατανομή των υδατανθράκων κατά την διάρκεια της ημέρας για αποφυγή υπερ-  ή  υπο- γλυκαιμίας .

Επίσης , είναι σημαντίκο η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρος.

 

 Συμπερασματικά,  η διατροφή παίζει θεμελιώδη ρόλο στη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 ή 2 στην πρόληψη αλλά και στην  αντιμετώπιση του . Άλλωστε,  οι έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ( λαχανικά / φρούτα/ βρώμη) και ο συνδυασμός αυτών με άπαχες πρωτεΐνες ( κοτόπουλο/ ψάρι / ασπράδι αυγού / τυρί)  και λίπη ( ελαιόλαδο / αβοκάντο / ελιές)  έδειξαν καλύτερη ρύθμιση σακχάρου αίματος σε σχέση με μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικο φορτίο ( πατάτες / ρύζι / μακαρόνια/ ψωμί). Η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη διότι  μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ενδέχεται να μειώσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και τις επιπλοκές σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.  Επίσης,  μια άλλη έρευνα έδειξε ότι η διατροφική πρόσληψη ωμέγα-3,  συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αυτοανοσίας νησιδίων σε παιδιά με αυξημένο γενετικό κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Guangdong, στην Κίνα, εξέτασαν αν τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να σταματήσουν την εξέλιξη της αυτοανοσίας των νησιδίων από την κλιμάκωση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου για αυτό μην το στερείτε από την καθημερινότητα σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
ADVERTISING
Τα πιο διαβασμένα
ADVERTISING
ADVERTISING