ADVERTISING
Πέμπτη 09-04-20
Mετακομίζοντας στο νέο μας (μικρό) σπίτι

Από Ελεονώρα-Μαρία Βλαδιμήρου / 25 Ιουλίου 2016 - 15:17

Mετακομίζοντας στο νέο μας (μικρό) σπίτι

Ο χώρος μας! Πως φτιάχνουμε ένα νέο χώρο και πως μπορούμε να κάνουμε ένα περιβάλλον ζεστό, γεμάτο χαρά, τώρα που φύγαμε από το πατρικό μας σπίτι;

Οικειότητα, είναι η λέξη. Και χώρος, ιδιωτικός, χρωματισμένος με μυρωδιές, ρυθμούς, ιδιοτυπίες, μικρές πινελιές που δίνουν τη μουσική της μοναδικότητας ενός χώρου εντελώς δικού μας!

Επιστροφή λοιπόν, για μένα από τις σπουδές σήμαινε απαραίτητα "το πως μπορώ να οργανωθώ ώστε να αποκτήσω το δικό μου ζεστό χώρο, στον τόπο μας".

Δίχως να σημαίνει "ακριβός" χώρος, ούτε μεγάλος, ούτε πολυτελείας, ένας "δικός μας χώρος", καθορίζεται από την άνεση, τη λειτουργικότητα αλλά και από μικρές λεπτομέρειες που τον καθιστούν γλυκό και οικείο, ανθρώπινο και ουσιαστικό.

Η πρώτη μου αναφορά ήταν η μνήμη όταν μετακομίσαμε αρχικά στο (οικογενειακό) διαμέρισμά μας, που ήταν σαν ένα άδειο κέλυφος.

Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να κάνουμε ένα χώρο δικό μας και να τον νιώσουμε σπίτι μας και αυτό, μάλλον, πρέπει να συμβαίνει αργά και με συνειδητοποιημένες επιλογές.

Μερικά στοιχεία που βοηθούν στο να το καταφέρουμε αυτό είναι οι εξής:

Τα φυτά

Τα φυτά πάντα φέρνουν θετική ενέργεια και βοηθούν στο να αποκτά ζωντάνια ο χώρος μας.

Επίσης προσφέρουν σε εμάς την ευκαιρία να τα φροντίσουμε και να επενδύσουμε λίγο χρόνο σε αυτά, άρα τα κάνουμε δικά μας και τα νοιαζόμαστε.

Είναι σημαντικό να λεχθεί, ότι πρόσφατες έρευνες, απέδειξαν ότι οι λειτουργίες των φυτών αλλάζουν ανάλογα με το ποιος εισέρχεται στον χώρο τους.

Ατομα που τα περιποιούνται, αυξάνουν τις λειτουργίες τους, ενώ άτομα που τα κακοποιούν, τις δυσχεραίνουν.

Ολα "εν σοφία".. και όλα ζωντανά στη φύση! Επιλέξετε κάκτους (που δεν θέλουν πολύ νερό) αλλά, εάν έχετε την ευχέρεια, μπορείτε ακόμα και να καλλιεργήσετε τα δικά σας λαχανικά, σε ένα μπαλκονάκι!

Οπως και να έχει, μην εξαιρέσετε τη ζωή από τη ζωή σας, αποφασίζοντας ανάλογα με αυτό που ταιριάζει στο life style σας.

Λειτουργική κουζίνα

Τα απαραίτητα στο χώρο της κουζίνας ώστε να μπορείτε να φτιάξετε καλό φαγητό. Δίχως αυτού του είδους τη φροντίδα, πάντα θα αισθάνεστε το χώρο σας σαν ένα είδος ξενοδοχείου, πρόχειρης δηλαδή διαμονής...

Καλό φαγητό, εννοώντας το υγιές φαγητό.

Να έχουμε πάντα όσα χρειαζόμαστε στο χώρο μας, φρέσκα λαχανικά και γεμάτα τα ντουλάπια μας με πρώτης ανάγκης προμήθειες, ώστε ένα χρειαστεί να μπορούμε να φροντίσουμε εμάς και τους φίλους μας.

Οι επαρκείς προμήθειες μας κάνουν να αισθανόμαστε ζεστασιά και ασφάλεια στον χώρο μας.Κατοικίδια

Αγαπώ τα ζώα... ! Λάθος. Λατρεύω τα ζώα και πάντα απο μικρή είχαμε στο σπίτι μας σκυλάκια, πουλάκια, γατάκια, χελωνίτσες, ακόμα και ένα κουνέλι, θυμάμαι μια φορά... Αλλά, περισότερο αισθάνομαι την ανάγκη ενός σκυλιού στη ζωή μου, τουλάχιστον!

Θεωρώ πως είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που κάνει έναν άνθρωπο χαρούμενο και ήρεμο. Το να φροντίζεις και να αγαπάς ένα πλάσμα πιο αδύναμο απο εσένα, να το έχεις υπο την προστασία σου, στο σπίτι σου, είναι κάτι πολύ όμορφο που δίνει πρώτα από όλα χαρά σε σένα.

Τα ζώα μειώνουν το άγχος και την ένταση και αυξάνουν τις ορμόνες που μας κάνουν χαρούμενους και ήρεμους.

 

Κεριά

Έχω μια εμμονή με τα κεριά, μιας και η φλόγα με χαλαρώνει αφάνταστα, όπως και το φως και η ατμόσφαιρα που αυτά δημιουργούν σε ένα χώρο.

Τα νέα μυρωδικά κεριά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, βοηθούν επιπλέον και στην ξεκούρασή μου μετά από μια εξαντλητική ημέρα της καθημερινότητας.

Τα έχω παντού, στο δωμάτιο, στην κουζίνα, στο σαλόνι και στο μπάνιο... Αλλά, χρειάζεται μεγάλη προσοχή...

Πρέπει να είναι ειδικά προσαρμοσμένα σε δίσκους όχι εύφλεκτους, ώστε να είστε ασφαλείς σε περίπτωση σεισμού ή μιας άτυχης στιγμής που θα ξεχαστείτε.

 

Τα προσωπικά αντικείμενα

Δεν διακοσμούμε το χώρο γρήγορα, αντίθετα, χρειάζεται σκέψη και λίγος χρόνος ώστε να αισθανθούμε εάν είναι πχ είναι ορθός ο συγκεκριμένος πίνακας - φωτογραφία στο συγκεκριμένο σημείο...

Ολα, θέλουν τον χρόνο και όλα θα εφαρμόσουν ένα ένα στο σημείο τους.

Μαζί μας, οι πιο πολύτιμες πινελιές είναι οι πολύτιμες φωτογραφίες μας, που θυμίζουν όλες τις στιγμές της ζωής μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε, τα σημαντικά καλαθάκια με τις άλλες λεπτομέρειες, των καλλυντικών μας, κάποια ανόητα "κάτι-τις" που μαζί τους μεγαλώσαμε και τα σέρναμε από ηλικία σε ηλικία, δίχως λόγο.

Αυτά και τα λειτουργικά δικά μας αντικείμενα, σε ένα νέο χώρο, είναι οι αισθαντικές πινελιές που θα υπογράψουν ενα χώρο ως δικό μας.

Ο ρυθμός και το "χρώμα" του νέου μας χώρου είναι η αναπνοή του χώρου μας!


 

Ολα παίρνουν ζωή από τους κανόνες που θα εφαρμόσουμε στο χώρο μας.

Πως θα τακτοποιήσουμε τα ντουλάπια μας, πότε θα καθαρίζουμε τα τζάμια του σπιτιού μας, που θα σιδερώνουμε και πως θα κάνουμε την μπουγάδα μας, τι είδος σοκολατάκια θα έχουμε πρόχειρα στο σπίτι μας και πότε θα κάνουμε τα ψώνια μας...

Μια νέα ευθύνη που λέγεται "ο ρυθμός και το χρώμα" του σπιτιού μας, μέσα από μικρούς κανόνες που από εμάς εξαρτάται εάν θα τους τηρήσουμε, ώστε να μπορούμε μέσα από τη νέα τάξη πραγμάτων, να αισθανόμαστε την ελευθερία, την οικειότητα, την ταξη και την άνεση ενός ολότελα νέου χώρου, δικού μας, που θα έχει την νομοτέλεια ενός αυτοτελούς μικρού "σύμπαντος" του πρώτου σπιτικού μας...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Υπατία

20 Απριλίου 2018

Blogs

Η Υπατία

Ό,τι νεότερο!
 
ADVERTISING
Τα πιο διαβασμένα
ADVERTISING
ADVERTISING