ADVERTISING
Σάββατο 25-06-22
H περίφημη μέθοδος KonMari που με βοήθησε να βάλω σε τάξη τα ντουλάπια,τα συρτάρια αλλά και τη ζωή μου

22 Ιουνίου 2022 - 10:35

H περίφημη μέθοδος KonMari που με βοήθησε να βάλω σε τάξη τα ντουλάπια,τα συρτάρια αλλά και τη ζωή μου

Ήμουν συγυρισμένη. Και είχα απόλυτη τάξη στα πράγματα μου πόσο μάλλον στα ρούχα μου! Το κάθε κομμάτι φυλαγμένο και κρεμασμένο προσεκτικά, άνθρωπος της απόλυτης τάξης! Τουλάχιστον αυτό πίστευα μέχρι που λίγο-λίγο έγινε το χάος! Πού είναι η τάδε μπλούζα μου; Που είναι το τάδε παντελόνι μου; Τα ρούχα όλα μαζεμένα εδώ και χρόνια ήταν χαμένα στην ντουλάπα μου!

Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι το ότι δεν είχα τάξη άκομα και αν αυτό νόμιζα για χρόνια. Ένιωθα ένα χάος να επικρατεί, ρούχα που δεν φόρεσα για χρόνια, ρούχα μεγάλα, ρούχα μικρά, κόκκινα δίπλα απο μαύρα και ξανά κόκκινα. Δεν υπήρχε αρμονία στο μάτι για να με βοηθήσει να ντυθώ εύκολα και να νιώθω καλά. Η μέθοδος KonMari ήταν σωτήρια ώστε να οργανωθώ πρώτα στο μυαλό μου και στη συνέχεια να κάνω πράξη το σωστό και ομοιόμορφο δίπλωμα και κρέμασμα των ρούχων και να έχω μια τάξη στη ντουλάπα μου αλλά και ευκολία. Να ξέρω επίσης πως όσα έχω εκεί τα χρειάζομαι και τα φορώ όλα.


Ένας πολύ απλός και αποτελεσματικός τρόπος που γίνεται lifestyle και μαθαίνεις να ζεις και να το κάνεις πράξη στην καθημερινότητά σου. Απο τα ρούχα σου μέχρι και τα πιο μικρά πράγματα στο σπίτι σου.Για τους οργανωμένους και συγυρισμένους που θα τους πάρει σε ένα άλλο επίπεδο αλλά και για τους ασυγύριστους που θα βάλουν σε μια τάξη τη ζωή τους.

Ουσιαστικά φτάνουμε στη ρίζα του προβλήματός μας, είτε είμαστε συγυρισμένοι είτε όχι και μας βοηθά και στην καθημερινότητά μας.

Η φιλοσοφία της μεθόδου είναι "Κράτα ό,τι σου προκαλεί χαρά και αν δεν σου αρέσει κάτι ή αν δεν σου κάνει πλέον, ευχαρίστησέ το που σε εξυπηρέτησε και δώσε το ή πέτα το".

Η Mari Kondo υποστηρίζει ότι η ακαταστασία στο σπίτι είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες του στρες, μιας και αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Οταν υπάρχει πολλή ακαταστασία ή όταν δεν υπάρχει αρμονία στο συγύρισμά μας, η προσοχή αποσπάται και μπορούν να προκληθούν ακόμη και μεγαλύτερα προβλήματα. Αντίθετα, όταν τα πάντα είναι τακτοποιημένα και δεν αποσπά τίποτα την προσοχή μας, μπορούμε να επικεντρωθούμε στη ζωή μας, αποκλειστικά.

Η συσσώρευση αχρείαστων πραγμάτων ή ρούχων κλπ με την πάροδο του χρόνου που σχεδόν κανείς δεν παρατηρεί ποτέ, και απλά τα κλείνει σε συρτάρια ή ερμάρια για να μην τα βλέπει, προκαλλεί και αυτό άγχος και αίσθηση ότι πνίγεται στον χώρο του. Τουλάχιστόν αυτό ένιωθα εγώ πριν κάνω πράξη τη μέθοδο KonMari με την βοήθεια της ειδικού Ρομπέρτας Αδραχτά και του Reinvent + Rejoice and the KonMari® Method.

Μαζί με την Ρομπέρτα, τακτοποιήσαμε την κάθε κατηγορία με τη μία γιατί το να τακτοποιείτε λίγο λίγο δεν λειτουργεί. Άρχισα με τα ρούχα μου, πρώτα όλες τις μπλούζες που ήταν κρεμασμένες και ακολούθησαν όλα τα υπόλοιπα. Εξέτασα αν κάθε ρούχο μου έδινε χαρά και αντί να επικεντρωθώ αποκλειστικά στο τι θα δώσω, εξετάστα ποιο από τα ρούχα μου αγαπώ και νιώθω καλά να έχω στη ντουλάπα μου. Τα βάλαμε χρωματικά και με κατηγορίες έτσι ώστε να ξέρω που είναι το κάθε ρούχο.

Το συναίσθημα ήταν ένα πολύ βασικό στοιχείο για να γίνει ο διαχωρισμός,αλλά ήταν κάτι που λειτούργησε γιατί πλέον υπάρχουν μόνο αυτά που πραγματικά θέλω να φορώ και όχι οτιδήποτε περιτό.

Τακτοποιήσαμε ανά κατηγορία λοιπόν και όχι ανά τοποθεσία όπως αρχικά εγω έτσι τα είχα τοποθετημένα. Είχα κοντομάνικες φανέλες κρεμασμένες αλλά και διπλωμένες, παντελόνια τζιν καθημερινά κρεμασμένα και άλλα διπλωμένα, πάντα συγυρισμένη αλλά όχι οργανωμένη. Νομίζω και στα περισσότερα σπίτια τα στοιχεία που εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία είναι διασκορπισμένα σε πολλές γωνιές. Για παράδειγμα πάντα τα ρούχα. 

Η μέθοδος KonMari με βοήθησε να νιώσω καλύτερα με την οργάνωση των ρούχων μου αλλά και με το άγχος που μου προκαλούσε η ώρα που άνοιγα τη ντουλάπα μου.

Ο συγκεκριμένος τρόπος που διπλώνουμε τα πάντα με αυτήν την μέθοδο επίσης βοηθά ώστε να τα βλέπεις όλα και να παίρνεις εύκολα αυτό που θες κάθε φορά. Έφερε μπροστά τα ρούχα που γενικότερα με έκαναν να νιώθω όμορφα και πολλά απο αυτά ήταν χαμένα στο πίσω μέρος των συρταριών. Η μέθοδος αυτή με ενέπνευσε να τα φορέσω όλα όσα μου αρέσουν πάλι και όχι τι ήταν απλά εύκολο να βρω μπροστά μου να φορέσω. Να σκεφτώ αν θέλω να αλλάξω κάτι στο σώμα μου για να τα αναδείξω ακόμα περισσότερο.

 

Λίγα λόγια απο την ειδικό του KonMari method Ρομπέρτα Αδραχτά:

 

Reinvent + Rejoice

Στο Reinvent + Rejoice, προσφέρω συνεδρίες στις οποίες καθοδηγώ και ενθαρρύνω τους πελάτες μου με την εφαρμογή της μεθόδου KonMari® στο χώρο και στην καθημερινότητα τους. Ο πελάτης γνωρίζει και κατανοεί την φιλοσοφία και τους κανόνες της μεθόδου, έτσι ώστε να μπορεί να διατηρήσει τακτοποιημένο τον χώρο και την καθημερινότητα του, μετά το τέλος των συνεδριών μας.


reinvent = επανεφεύρω

verb = ρήμα

change (something) so much that it appears to be entirely new = αλλάζω κάτι τόσο πολύ που φαίνεται να είναι εντελώς καινούργιο


rejoice = χαίρομαι

verb = ρήμα

feel or show great joy or delight = αισθάνομαι ή δείχνω μεγάλη χαρά


Μέσα από τη δουλεία μου, στοχεύω οι πελάτες μου να επανεφεύρουν την οργάνωση του χώρου τους και ο χώρος τους να γίνει πηγή χαράς.


Οι τρεις πυλώνες στους οποίους βασίζω τις συνεδρίες και θεωρώ πολύ σημαντικούς, είναι οι εξής:

  1. αναγνωρίζω και απελευθερώνομαι από περιοριστικές πεποιθήσεις σχετικά με την οργάνωση και τακτοποίηση
  2. αγκαλιάζω τη φιλοσοφία KonMari® και την εφαρμόζω βήμα προς βήμα
  3. προσαρμόζω για μέγιστη χαρά με βάση τον μοναδικό τρόπο ζωής μου

 

Προσφέρω κατ' οίκον συνεδρίες στη Ζυρίχη της Ελβετίας και στη Λεμεσό της Κύπρου, αλλά εργάζομαι επίσης με πελάτες διαδικτυακά από όλο τον κόσμο.

Οι κατ' οίκον συνεδρίες διαρκούν 3-5 ώρες και οι διαδικτυακές συνεδρίες διαρκούν 90 λεπτά. Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της τακτοποίησης ποικίλλει δραστικά μεταξύ των πελατών, καθώς εξαρτάται από τις προτιμήσεις τους. Το μέγεθος του χώρου, η συχνότητα καθοδήγησης που χρειάζεται ο πελάτης, η τακτοποίηση που μπορεί να κάνει ο πελάτης στον δικό του χρόνο, και ο προϋπολογισμός είναι καθοριστικοί παράγοντες. Όποιες κι αν είναι οι προτιμήσεις του πελάτη, δημιουργούμε ένα πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες του και στους στόχους του. Μεταξύ συνεδριών, προσφέρω καθημερινή υποστήριξη μέσω μηνυμάτων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να απαντώ τυχόν ερωτήσεις. Η Μέθοδος KonMari®

Η μέθοδος KonMari® δημιουργήθηκε από την Γιαπωνέζα ειδική στην τακτοποίηση και συγγραφέα μπεστ σέλερ των New York Times, Marie Kondo. Η μέθοδος τακτοποίησης της Marie είναι μοναδική σε σύγκριση με άλλες δημοφιλείς μεθόδους, καθώς ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και είναι πραγματικά αποτελεσματική - αυτοί που εφαρμόζουν την τεχνική αυτή μία φορά, βιώνουν μία αλλαγή που διαρκεί για πάντα.

Η μέθοδος συστήνει την τακτοποίηση ανά κατηγορία και όχι ανά τοποθεσία, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία ολικής οργάνωσης. Η προτεινόμενη σειρά τακτοποίησης είναι πρώτα τα ρούχα, μετά τα βιβλία, τα χαρτιά, τα διαφόρων ειδών αντικείμενα και τέλος, οτιδήποτε έχει συναισθηματική αξία.

Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό του KonMari® είναι ότι μας ενθαρρύνει να κρατάμε μόνο ό,τι δίνει χαρά στην καρδιά μας και να απορρίπτουμε, με ευγνωμοσύνη, ό,τι έχει εκπληρώσει το σκοπό του στη ζωή μας.Υπάρχουν 6 κανόνες τακτοποίησης

  • Δεσμευτείτε να τακτοποιήσετε
  • Φανταστείτε τον ιδανικό τρόπο ζωής σας
  • Τελειώστε πρώτα με τις επιλογές σας- τι δίνει χαρά και τι απορρίπτεται
  • Τακτοποιήστε ανά κατηγορία, όχι ανά τοποθεσία
  • Ακολουθήστε τη σωστή σειρά
  • Ρωτήστε τον εαυτό σας αν σας δίνει χαράΗ οργάνωση με τη μέθοδο KonMari® είναι μια διαδικασία που απαιτεί δέσμευση.

Όταν ένα άτομο επιλέγει να τακτοποιήσει το χώρο του μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες, το αποκαλούμε "μαραθώνιο τακτοποίησης", καθώς ο ρυθμός είναι αργός και σταθερός. Το συνιστώμενο χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της τακτοποίησης όλων των αντικειμένων είναι το πολύ έξι μήνες, αλλά, φυσικά, προσαρμόζομαι πάντα στις ανάγκες και τη διαθεσιμότητα του πελάτη.

Όταν ένα άτομο επιλέγει να τακτοποιήσει μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, το αποκαλούμε "φεστιβάλ τακτοποίησης", καθώς ο ρυθμός είναι ταχύτερος και πλήρης απασχόλησης.

Πριν ξεκινήσουμε, ενθαρρύνω τους πελάτες μου να σκεφτούν τον ιδανικό τρόπο ζωής τους. Πώς θα εξελισσόταν μια τέλεια μέρα για τους ίδιους, από το πρωί μέχρι το βράδυ; Πώς θα ήθελαν ο χώρος τους να φαίνεται και να τους κάνει να αισθάνονται; Είναι βοηθητικό να έχουν μια σταθερή εικόνα του τι επιδιώκουν να πετύχουν. Αυτές οι σκέψεις και εικόνες μας καθοδηγούν κατά τη διάρκεια των συνεδριών μας.

Για να ξεκινήσουμε, συγκεντρώνουμε όλα τα αντικείμενα μιας κατηγορίας σε ένα μέρος, κάνουμε ‘joy-check’, κρατώντας το κάθε αντικείμενο και ρωτώντας τον εαυτό μας αν μας προκαλεί χαρά. Κρατάμε μόνο σε ό,τι η απάντηση είναι θετική και αποχωριζόμαστε τα υπόλοιπα, ευχαριστώντας τα παράλληλα για ό,τι μας πρόσφεραν. Αυτή η πρακτική, αναπτύσσει μια βαθύτερη εκτίμηση για τα πράγματά μας και τον τρόπο με τον οποίο μας υποστηρίζουν στην καθημερινή μας ζωή. Στη συνέχεια, τακτοποιούμε τα αντικείμενα ανά κατηγορία, φροντίζοντας ο τρόπος που οργανώνουμε και αποθηκεύουμε να μας χαροποιεί επίσης.

Για επιτυχημένη τακτοποίηση με τη μέθοδο KonMari®, πρέπει να τακτοποιήσουμε όλα τα υπάρχοντά μας, ώστε η αλλαγή να είναι αποτελεσματική και διαρκής.Ρομπέρτα Αδραχτάςemail: [email protected]

Instagram: reinventrejoice

www.reinventrejoice.com

 
Βιβλιογραφία

Marie Kondo, The life-changing magic of tidying up.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Θα τολμούσα να είμαι διαφορετική

Από Ελίτα Μιχαηλίδου / 10 Φεβρουαρίου 2022

Blogs

Θα τολμούσα να είμαι διαφορετική

Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα