ADVERTISING
Κυριακή 01-08-21
Αποχαιρετώντας την απογευματινή ζώνη

02 Μαρτίου 2018 - 17:30

Αποχαιρετώντας την απογευματινή ζώνη

Είναι με μεγάλη ανακούφιση και χαρά όταν έμαθα ότι έγινε δεχτή από τη διεύθυνση του ΡΙΚ η εισήγηση μου για μια διερευνητικού περιεχομένου εκπομπή, για κοινωνικά θέματα.


Τα «κοινωνικά θέματα» είναι η αγάπη της ζωής μου και το πάθος μου.


Η κάθε ιστορία έχει την αξία της, ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, ενώ τα θέματα που απασχολούν την Κυπριακή κοινωνία, ατέλειωτα.


Είχα την απέραντη χαρά να γνωρίσω μικρή αυτόν τον τόπο από κοντά, από άκρη σε άκρη. Εκτίμησα την κουλτούρα, το χαραχτήρα, τη σύνδεση με αξίες όπως η γη και η οικογένεια, την πίστη του και την εργατικότητα του, την αξιοπρέπεια του.


Στην πορεία της απογευματινής ζώνης, βγήκαν θέματα όπως η κακοποίηση παιδιών, μίλησαν θύματα που πέρασαν από σεξουαλική κακοποίηση, παρουσιάστηκε όλο το φάσμα των προβλημάτων που προκύπτουν από ένα διαζύγιο, άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, θέματα υγείας ακόμα και σε «εστίες» που φημολογείτο ότι υπήρχε ξέσπασμα καρκίνου, ομάδες πληθυσμού –σύνδεσμοι με συγκεκριμένα προβλήματα, μαρτυρίες ζωής, συνεντεύξεις κατάθεσης ζωής, πορτρέτα, παρουσιάστηκαν κορυφαίοι ηθοποιοί, πολιτικοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άτομα αξιοσημείωτα όχι για τη θέση -από την οποία υπηρετούσαν- αλλά κυρίως για την ιστορία τους, την μαρτυρία τους, την πείρα ή τη γνώση που έφεραν μαζί τους, μαρτυρώντας την εγκυμοσύνη με ξένο σπέρμα ή με παρένθετη μητέρα μέσα από την ιατρική προσέγγιση αλλά και τη βιοηθική, άτομα που μίλησαν για την απιστία τους δημόσια, τον εθισμό τους και την πάλη τους, μονογονεικές οικογένειες, μιλήσαμε για την έκτρωση, τις διατροφικές διαταραχές, το προσφυγικό, για ηλικιωμένα άτομα ή άτομα από άλλες χώρες που ζουν στον τόπο μας, ανθρώπους που δεν έβρισκαν λύση σε θέματα που ζητούσαν άμεσα επίλυση, άτομα που τα κατάφεραν, άνθρωποι που σκάλωναν ο «καθείς και ο τρόπος του» ενώ για πρώτη φορά καταλύθηκε ο μύθος της κατάθλιψης, δημόσια, με την προσέγγιση του αείμνηστου Δρ Γιάγκου Μικελλίδη, ο Δρ Θάνος Ασκητής, η Ψυχολόγος Χριστίνα Πέτα, η Τένια Μακρή, κοινωνιολόγοι ή άλλοι γιατροί, η ακαδημαϊκή κοινότητα, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ψυχολόγοι, γιατροί, δικηγόροι, ο Αλέκος Μαρκίδης, ο Μιχάλης Σπανός, ειδικοί που πλαισίωναν επί δεκαπέντε χρόνια μέχρι πρότινος αυτό που ήταν μια ημερήσια «κοινωνικού περιεχομένου εφημερίδα», ένας καθρέφτης της κοινωνίας μας για όσα μας απασχολούσαν. Με ερωτήσεις και απαντήσεις. Κυρίως με μαρτυρίες.


Μια κατάθεση αξιών και ένα δώσε και πάρε ανάμεσα σε μια κοινωνία που δεν έπαψε στιγμή να παραστέκει στην ανάγκη.
Παιδιά με διατροφικές διαταραχές στάλθηκαν σε ειδικές μονάδες για την ανορεξία, επέστρεψαν πίσω καλά, ναρκομανείς επίσης με τη μεσολάβηση της εκπομπής αποτοξινώθηκαν και απεξαρτήθηκαν, παιδιά που δεν είχαν τα μέσα για τις σπουδές τους μπόρεσαν να σπουδάσουν, δε θυμάμαι πια, τόσα πολλά, τόσα και τόσα..


Ενώ όλο αυτό δεν το κάναμε μόνοι μας. Αλλά, μαζί. Μαζί σας.


Μια πληθώρα ανθρώπων που δουλεύαμε έως και τα μεσάνυχτα (αλήθεια, άπειρες φορές) απλά και μόνο επειδή «αν περνούσε κάτι από το χέρι μας-εάν μπορούσαμε να βοηθήσουμε, θα το κάναμε για όποιον άνθρωπο που έφτανε κοντά μας, να έβρισκε το δίκαιο του και βέβαια, σύνδεσμοι, κοινωνικές υπηρεσίες, εθελοντές.


Βέβαια, όλα αυτά κάποιοι επιτήδειοι, το είπαν «εκμετάλλευση του πόνου» και κατά καιρούς μας στράγγιξαν στις επιθέσεις.


Ποια η σημασία; Αυτό δεν συμβαίνει πάντα; Αμα υπάρχει μια μεγάλη επιτυχία αλλά δίχως να κανακέψεις, τα «ταΐσεις», να ανταλλάξεις οτιδήποτε, «κάτι» αποσκοπώντας σε αμοιβαία «συμφέροντα»…;


Τι σχέση έχει η εκμετάλλευση του πόνου με την επίλυση αυτού που προκαλεί τον πόνο;


Έκλεισε ο κύκλος, εδώ και καιρό, αυτού του είδους της απογευματινής ζώνης.


Έτσι, όπως οι άνθρωποι οφείλουμε να ακολουθούμε τη σπίθα εκείνη της εσωτερικής μας παρόρμησης-που με τα χρόνια γίνεται γνώση-εμπειρία-βεβαιότητα, σήμερα αποχαιρετώ μια άλλου είδους εκπομπή στο πιο αγαπημένο κανάλι της Κύπρου που είναι και το πιο δικό σας, της Δημόσιας Τηλεόρασης – ορμώμενη από την ανάγκη να παραμείνω σε αυτό που είναι η δική μου ταυτότητα.


Ευχαριστώ τη Διεύθυνση του ΡΙΚ για την έγκαιρη ανάθεση μιας άλλου είδους εκπομπής με έρευνα που θα είναι μαζί σας με τη νέα σεζόν.


Σας ευχαριστώ για κάθε επιστολή ή μήνυμα στο FB κυρίως, που μου αποστέλλετε καθημερινά. Πάντα θα είμαι μαζί σας. Κοντά σας. Ελπίζω να συνεχίσετε με τις εισηγήσεις σας.


Θα με βρείτε στο τηλέφωνο 22862110 ή στο μέιλ [email protected]

Καλή συνέχεια!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα