ADVERTISING
Σάββατο 25-06-22
«Ξεδιπλώνοντας συναισθήματα»: Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Έλενας Σαρρή Βαρνάβα

04 Ιουνίου 2022 - 11:56

«Ξεδιπλώνοντας συναισθήματα»: Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Έλενας Σαρρή Βαρνάβα

Λίγα λόγια από την ίδια για την έκθεσή Ξεδιπλώνοντας συναισθήματα      

Σε αυτή μου την έκθεση θέλησα να παρουσιάσω ζωγραφικές ιστορίες που εξερευνούν συναισθήματα μέσα από ανθρώπινες φιγούρες και πορτρέτα. Στην πορεία αυτή της εξερεύνησης, ξεκίνησα να ξετυλίγω αναμνήσεις, επιθυμίες, και κομμάτια της ζωής μου, κάτι το οποίο απρόσμενα με έφερε κοντά στον  αρχαίο ελληνικό μύθο του Μινώταυρου, του Θησέα και της Αριάδνης. Συνδετικός κρίκος είναι το κουβάρι νήμα, ο περίφημος Μίτος της Αριάδνης και το ξετύλιγμά του που έσωσε τη ζωή του Θησέα. Ακόμη θαυμάζω την έξυπνη Αριάδνη για την απλή αλλά σωτήρια λύση που σκέφτηκε για να σώσει τον αγαπημένο της.

Πάμε λοιπόν λίγο πίσω. Ο Θησέας βρέθηκε στην  Κρήτη με σκοπό να  σκοτώσει τον Μινώταυρο που ήταν ένα ον με σώμα ανθρώπου, κεφάλι και ουρά ταύρου και ζούσε στο λαβύρινθο της Κνωσού. Εκεί γνώρισε την Αριάδνη και ο δύο νέοι ερωτεύθηκαν. Η Αριάδνη για να βοηθήσει τον Θησέα του έδωσε ένα κουβάρι νήμα (τον Μίτο της Αριάδνης ) για να μπορέσει να ξαναβγεί από τον λαβύρινθο. Πράγματι, ο ήρωας στερέωσε τη μία άκρη του νήματος στην είσοδο του δαιδαλώδους οικήματος, αναζήτησε, βρήκε και σκότωσε τον Μινώταυρο και ξανατυλίγοντας τον μίτο βρήκε την άκρη του και κατάφερε να ξαναβρεί την έξοδο του Λαβύρινθου. 

Σήμερα λοιπόν θα ήθελα να παραλληλίσω κάποιες σκέψεις μου με το απλό αυτό κουβάρι νήματος που βοήθησε να σωθούν ζωές.

Νοιώθω λοιπόν ότι η ζωή ξεκινά σαν ένα κουβάρι από σφιχτοδεμένο και μπερδεμένο νήμα, το οποίο ξεδιπλώνεται μπροστά μας και ξετυλίγεται σιγά σιγά σαν βαδίζουμε στο μοναδικό για τον καθένα μας μονοπάτι της ζωής.

Όλες οι αποφάσεις μας ή και η έλλειψη αυτών επηρεάζουν την κατεύθυνση  και το ξεδίπλωμα της ζωής μας μέχρι τον τελικό προορισμό μας και οφείλουμε στον εαυτό μας να βρούμε την ζωτική άκρη στο δικό μας κουβάρι της ζωής είτε μόνοι ή με την βοήθεια άλλων που αληθινά μας αγαπούν.

Ας ζήσουμε λοιπόν μια γεμάτη και αληθινή ζωή και ας νοιώσουμε βαθιά μέσα στα μύχια της ψυχής και του νου ότι πετύχαμε κάποια από αυτά που στοχεύσαμε, και ζήσαμε κάποια από αυτά που αγαπήσαμε σε αυτή τη ζωή που μας χάρισαν οι γονείς και προγονοί μας.

Έτσι ίσως σαν έρθει εκείνη η ώρα της τελικής αναχώρησης να μπορέσουμε να αποχαιρετήσουμε το υλικό κομμάτι μας με σχεδόν χαρά χωρίς φόβο και αγωνία.

Σημαντικό κομμάτι και σφοδρή επιθυμία στο ξετύλιγμα της δικής μου ζωής  είναι η ζωγραφική και αναπόσπαστο στοιχείο της είναι πάντα τα συναισθήματα μου.

Εύχομαι στον καθένας σας να συνεχίσει να ξετυλίγει όμορφα το δικό του Μίτο ζωής σε όποιο στάδιο και να βρίσκεται σήμερα.


Απόσπασμα από το κείμενο που έγραψε για τη νέα δουλειά της η κ. Σύλια Παναγιωτίδου

Μέσα από τη νέα της εικαστική αναζήτηση, η Έλενα Σαρρή Βαρνάβα καταπιάνεται από την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και το υποσυνείδητο, εξιστορώντας ένα ταξίδι σκέψεων και συναισθημάτων, με έντονη σουρεαλιστική διάθεση.

Όπως είναι φανερό στο έργο της καλλιτέχνιδος διαχρονικά, η ιδέα του βλέμματος κατέχει σημαντικό ρόλο. Το ελάχιστο φόντο που υπάρχει στους πίνακες της υποχρεώνει το βλέμμα του θεατή να παραμείνει αποκλειστικά στα μάτια. Τα χρησιμοποιεί ως μέσο επικοινωνίας μαζί του, και τον προκαλεί με αυτόν το τρόπο να γίνει μέρος του έργου. Τα πρόσωπα που κυριαρχούν σε αυτή την έκθεση έχουν μια ομορφιά απόκοσμη, με γκροτέσκο στοιχεία, που δημιουργούνται από παχιά στρώματα μπογιάς, σκληρές γραμμές και ως επί το πλείστον έντονα, αντιφατικά χρώματα.

Μέσα από το περιεχόμενο, την υφή και τα χρώματα αυτά, ο θεατής συναντά στρώματα συναισθημάτων, ιδεών και καταστάσεων. Αν και η ίδια προτιμά να βαφτίζει τους πίνακες της, η Βαρνάβα δεν επιθυμεί να καθοδηγήσει τους θεατές, παρά να τους καλέσει να ανακαλύψουν ψήγματα της δικής τους φαντασίας και να αφεθούν στις πολύχρωμες ιστορίες της με ελευθερία, και χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

 
Η  καινούργια ιδέα με τα σημερινά έργα της νέας έκθεσης είναι ότι μερικά από αυτά  μπορούν να αναρτηθούν στον τοίχο
από δύο διαφορετικές πλευρές  και  ένας πίνακας με τίτλο « Όμορφα μάτια» και από τις τέσσερεις πλευρές. Ο στόχος μου είναι ο θεατής να παίζει ένα παιγνίδι διαδραστικότητας με το έργο και έτσι να μπορεί να συνδεθεί  περισσότερο μαζί του δια μέσω του χρόνου.

Θα έχει την δυνατότητα  να μπορεί να δει τον πίνακα σε περισσότερες  από μία όψη που θα του δίνει ίσως και μια νέα ερμηνεία του πίνακα.

Με αυτό τον τρόπο είναι σαν να αποκτά περισσότερους πίνακες από ένα  και αν «βαρεθεί» την μία όψη μπορεί να ανανεώσει το έργο
αλλά και τον εαυτό του περιστρέφοντας το σε άλλη πλευρά.

Αυτή η ιδέα πρόκυψε τα τελευταία 3-4 χρόνια υποσυνείδητα, δεν ήταν αυτοσκοπός.

 

Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε την Τετάρτη 15 Ιουνίου στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ΕΛΕΝΑΣ ΣΑΡΡΗ ΒΑΡΝΑΒΑ
με τίτλο «UNFOLDING EMOTIONS».

 
Μέσα απο τη νέα της εικαστική αναζήτηση, η Έλενα Σαρρή Βαρνάβα καταπιάνεται από την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και το υποσυνείδητο, εξιστορώντας ένα ταξίδι σκέψεων και συναισθημάτων, με έντονη σουρεαλιστική διάθεση. Η καλλιτεχνική της δημιουργία γίνεται η μετάφραση των προσωπικών της βιωμάτων, της καθημερινότητας της, της σχέσης της με τα αγαπημένα της πρόσωπα, της τριβής που υφίσταται με τον εαυτό της και τους γύρω της.
 
Χρησιμοποιώντας ποικίλες διαδικασίες πειραματισμού, η καλλιτέχνις κατασκευάζει νοερές εικόνες που καθρεφτίζουν, κυρίως, το ψυχικό της κόσμο με ενα συμβολικό χαρακτήρα. Εξερευνά έτσι τη δομή της πραγματικότητας της μέσα από διαστρωματώσεις, υφές, γραμμές και σχήματα. Αν και τα έργα αποτελούν κυρίως στιγμιότυπα που παραπέμπουν στη ζωή της ιδίας, ο θεατής είναι αυτός που εντέλει καθορίζει την έννοια τους, αναλόγως των δικών του ερεθισμάτων και αναφορών, επιλέγοντας ο ίδιος από ποιά πλευρά θα περιστρέψει το έργο για να το παρατηρήσει κάθε φορά.
 
Τα εγκαίνια θα τελέσει η πρώτη κυρία, Κα. Άντρη Αναστασιάδη.
 
Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά!

 

Μπλεγμένες γυναικείες φιγούρες (Entangled female figures) 152x102cm

Αιώνια αναμονή (Eternal waiting) 61x61cm


Πρόσωπο με κίτρινες κόκκινες σκιές (Face with yellow red shadows) 39x50cm


Βιογραφικό

ΕΛΕΝΑ ΣΑΡΡΗ ΒΑΡΝΑΒΑ

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1956 και αποφοίτησε από το Α’ Γυμνάσιο Αμμοχώστου το 1974. Σπούδασε Marketing & Advertising στην Αγγλία και επίσης παρακολούθησε το Foundation Course in Artστο πολυτεχνείο Leicester.

Παρακολούθησε για πολλά χρόνια ομαδικά μαθήματα ζωγραφικής στην Κύπρο, στη γνωστή καθηγήτρια τέχνης και ζωγράφο HeleneBlack  στη Λεμεσό.

Εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση ΕΥΡΗΚΑ από το 1980 καισήμερα κατέχει την θέση GROUP Executive Director in Marketing andResearch & Development.

Είναι παντρεμένη  με τον ειδικό γιατρό ακτινολόγο Μιχάλη Βαρνάβα, έχει 3 παιδιά τον Άγγελο, Ξάνθο και Ζαχαρούλα και δύο εγγονάκια «θαύματα» τον Μιχάλη και Χριστίνα από τον Άγγελο και Νικόλ. 

Αφιερώνει όλο τον ελεύθερο χρόνο της στη ζωγραφική που ήταν πάντα το πάθος της από παιδί αλλά και σε σχέδιο, χαρακτική, φωτογραφία και γλυπτική .

Έχει στο ενεργητικό της τις πιο κάτω εκθέσεις:

Ατομικές εκθέσεις

• 2022 May, Kapopoulos FineArts Gallery, Limassol, Cyprus
• 2017 May, Opus Gallery, Nicosia, Cyprus
• 2012 May, Gallery Rouan, Limassol, Cyprus
• 2010 October, Morfi Gallery, Limassol, Cyprus
• 2009 September, House of Cyprus, Athens, Greece
• 2003 November, Municipal Library of Limassol, Cyprus

Ομαδικές εκθέσεις

1. 2019 March, 6th FLUX, at the National Army Museum, Chelsea, London, England  
2. 2018 October, Cyprus Open Studios (COS) Group of artistsGallery Art Studio 55, Limassol, Cyprus
3. 2018 June, Salon des Refusés, by Happenstance Art & Framing, London, England
4. 2018 May, Open Galleries Abroad, Hellenic Centre, London,England
5. 2017 October, Cyprus Open Studios (COS) Group of artists,Gallery Klavdios
Limassol, Cyprus
6. 2011 October, Tonia  Jewel & Art Gallery, Limassol, Cyprus
7. 2007 November, Dino Art Café, Limassol, Cyprus
8. 2006 June,  Displacement Evagoras Lanitis Center, Charoupomilos, Limassol, Cyprus
9. 2004 November, Gallery Rouan, Limassol, Cyprus
10. 2001 June, Cultural center of Occupied Famagusta, Paralimni,Cyprus
11. 1999 September, Group 4 artists Gallery Opus, Limassol,Cyprus
12. 1996 June, Gallery  Morfi, Limassol, Cyprus
13. 1994 June, Gallery Morfi, Limassol, Cyprus
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα