ADVERTISING
Σάββατο 08-08-20
Ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος παρουσίασε στην Κύπρο τον ‘Σιμιγδαλένιο’ και μας μιλά για το έργο του

Από Ελεονώρα Βλαδιμήρου / 27 Νοεμβρίου 2019 - 14:53

Ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος παρουσίασε στην Κύπρο τον ‘Σιμιγδαλένιο’ και μας μιλά για το έργο του

Στην αίθουσα Πάνος Σολομωνίδης στις 11/11, σε μιαν εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα τού σωματείου «Ένα όνειρο μια ευχή», με την ευγενική χορηγία του δικηγορικού γραφείου Κώστα Μελά, και υπό την αιγίδα τού έπαρχου Λεμεσού, παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα η τελευταία, η 13η έκδοση τού κλασικού πια θεατρικού του έργου ‘Ο Σιμιγδαλένιος’. Λίγο μετά την πετυχημένη αυτή εκδήλωση συναντήσαμε τον συγγραφέα και μιλήσαμε μαζί του.

Πώς προέκυψε η επίσκεψή σας στην Κύπρο κύριε Αδαμόπουλε;

Από κάποιες ευτυχείς συγκυρίες και μόνον! Από φίλους φίλων και από γνωστούς γνωστών, άρχισε να κυκλοφορεί και να διαβάζεται το βιβλίο μου, με τον μάλλον παιδικό ή παραμυθένιο τίτλο, ο ‘Σιμιγδαλένιος’. Ώσπου η εντελώς άγνωστή μου μέχρι τότε κυρία Ολυμπία Πιερίδου, όχι μόνο κατάλαβε πως το έργο αυτό δεν είναι καθόλου παιδικό και κάτω από έναν παιδικό μανδύα κρύβει ένα σωρό ενήλικα μηνύματα, αλλά άρχισε να μιλά πολύ θερμά για το βιβλίο σε όλους τους φίλους της. Έτσι δημιουργήθηκε ένα μικρός πυρήνας αναγνωστών, οι οποίοι πράγματι έγιναν φαν τού‘Σιμιγδαλένιου’ χωρίς καν γνωρίζουν εμένα. Από κει και πέρα, με αφορμή την καινούργια έκδοσή του στις εκδόσεις της Εστίας, οργανώθηκε η επίσκεψή μου εδώ.

Τι ακριβώς είναι ο ‘Σιμιγδαλένιος’ σας κύριε Αδαμόπουλε;

Μού αρέσει που τονίζετε πολύ το ‘ακριβώς’, έστω κι αν με δυσκολεύετε πάρα πολύ να σας απαντήσω!

Γιατί;

Μα γιατί αν σας πω απλώς ότι ο ‘Σιμιγδαλένιος’ μου είναι περίπου συνομήλικός σας, δηλαδή ότι είναι ένα μικρό βιβλίο μου, που έγραψα πριν 28 χρόνια, μάλλον θα συσκοτίσω παρά θα διαφωτίσω την ερώτηση. Αν σας πω ότι είναι ένα καθαρά ποιητικό κείμενο γραμμένο όλο με διαφορετικούς ρυθμούς και διάφορα μέτρα, με στίχους και με ομοιοκαταληξίες· τότε πάμε σε εντελώς τεχνικής φύσεως θέματα που δεν πολυενδιαφέρουνκανέναν. Αν πάλι σας πω ότι ο ‘Σιμιγδαλένιος’ είναι ένα θεατρικό έργο με Πέντε Πράξεις και είκοσι τόσες σκηνέςκαι καλά-καλά δεν θυμάμαι ούτ’ εγώ με πόσους ρόλους ακριβώς· θα μού πείτε -και δικαίως- τότε γιατί δεν το παρουσιάζουμε επί σκηνής καλύτερα, να πάμε να το δούμε στο θέατρο; Και αν σας πω ότι ίσως και να ’ναι μια αλληγορία για την αγάπη, μπορεί και να με κοιτάξετε λιγάκι παράξενα και να νομίσετε πως υπερβάλλω και δεν μιλώ σοβαρά.

Ε τότε· τι θα μού πείτε; Τι απ’ όλα είναι ο ‘Σιμιγδαλένιος’ σας;

Ας θεωρήσουμε λοιπόν πως λίγο-πολύ είναι όλα αυτά μαζί, και ας μείνουμε για την ώρα στο απλούστερο: Ο ‘Σιμιγδαλένιος’ είναι ένα μικρό βιβλίο· -ούτ’ εκατό σελίδες- που νομίζω πως διαβάζεται όχι μόνο εύκολα κι ευχάριστα, μα θέλω να πιστεύω πως αφήνει και κάποιες καλές, θετικές αισθήσεις στον αναγνώστη.


Ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος στη Λεμεσό, αφιερώνοντάς μας έναν ‘Σιμιγδαλένιο’

Πώς προέκυψε;

Προέκυψε απ’ την ανάγκη μιας τάξης είκοσι περίπου ενηλίκων μαθητών μου (δασκάλων, παιδαγωγών, φιλολόγων, ηθοποιών) σ’ ένα θεατρικό σεμινάριο όπου δίδασκα, κι έπρεπε να παρουσιαστεί κάτι ολοκληρωμένο στο τέλος τού κύκλου των μαθημάτων, καθώς και απ’ τη δική μου ανάγκη τότε -αμέσως μετά το διαζύγιό μου- να εκφράσω κάποια πράγματα για τις ανθρώπινες σχέσεις·για την αγάπη και τον εγωισμό. Η πολύ σπάνια εκείνη συγκυρία ήτανε κάτι ολότελα ξεχωριστό. Κάτι το εντελώς  μοναδικό· και χαίρομαι πολύ που το έζησα: Κάθε μέρα, απ’ τα χαράματα σχεδόν μέχρι το απόγευμα,έγραφα λυσσαλέα. Μετά φωτοτυπούσα ό,τι είχα γράψεισε είκοσι κόπιες κι ύστερα πήγαινα το μοίραζα στους μαθητές μου και το δίδασκα. Γυρνώντας σπίτι αργά,ξανάπιανα το γράψιμο μέχρι να με νικήσει ο ύπνος. Υπέροχο· συνέχεια γράφοντας ασταμάτητα καισκηνοθετώντας συνάμα, απ’ τις 5 Νοεμβρίου μέχρι τις15 τού Δεκέμβρη.  

Απίθανο! Γράψατε σε τόσο λίγο διάστημα όλο το βιβλίο;​

Ναι. Υπάρχουν χρονολογημένα με απόλυτη ακρίβεια όλα τα χειρόγραφα. Όλο το έργο γράφτηκε μέσα σε μιαν εντελώς τρελή παραζάλη, σε σαράντα μόνο μέρες.Ήξερα όμως πολύ καλά από πριν τι ακριβώς θέλω να πω: Σχεδόν αντέγραφα μέσ’ απ’ τη σκέψη μου. Εντελώς νηφάλια και συνειδητά ήμουν εγώ ο ίδιος ο υποβολέας τού εαυτού μου. Κι ακόμα, ήμουν μεθυσμένος από τρελή χαρά, γιατί επιτέλους είχα βρει τον τρόπο να πω πράγματα που δεν μπορούσα να πω αλλιώς: Μέσα απότη θεατρική σύμβαση. Εκεί είν’ όλο το μυστικό τού ‘Σιμιγδαλένιου’ που κάποιοι τον είπαν παιδικό κι άλλοιπαραδοσιακό και παραμυθένιο και διάφορα τέτοια. Δεν είναι τίποτ’ απ’ όλ’ αυτά: Μια αλληγορία είναι μόνο. Μια αλληγορία που δείχνει πως εγωισμός κι αγάπη δεν πάνε ποτέ μαζί· κι όταν υπάρχει το ένα δεν γίνεται να υπάρχει το άλλο.

Ίσως εκεί να οφείλεται η διαχρονικότητά του και η τόση του επιτυχία;

Ίσως, γιατί όχι; Για μένα πάντως ο ‘Σιμιγδαλένιος’ είναι κάτι απόλυτα αληθινό. Κι όταν κάτι είν’ ολότελα αληθινό για έναν, ίσως να ’ναι αληθινό για όλους.

Η Μαργαρίτα Καραπάνου τον είχε χαρακτηρίσει «μοναδικό φαινόμενο στο Ελληνικό θέατρο»

Πράγματι, και τα λόγια της ήταν προφητικά διότι τα έγραψε όταν πρωτοδιάβασε το έργο το 1993, τότε που δεν είχε παιχτεί ακόμη πουθενά. Πού να ζούσε τώρα και να έβλεπε τις 13 εκδόσεις του, τις τρεις μεταφράσεις του και τις πάνω από ογδόντα εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους θεατρικές παραγωγές· ερασιτεχνικές, νεανικές,μαθητικές, φοιτητικές, ιδιωτικές, σε όλα τα ΔΗΠΕΘΕ, στο Κρατικό Βορείου Ελλάδος και στο Εθνικό. Ως και στο Κρατικό Θέατρο της Τουρκίας παίχτηκε…

Στην Κύπρο τι περιμένετε;

Όταν ήμουν Γενικός Γραμματέας στο δ.σ του Εθνικού μας Θεάτρου, ο ΘΟΚ και γενικά το θεατρικό γίγνεσθαι τής Κύπρου ήταν σε πολύ μεγάλη εκτίμηση. Αν σ’ αυτό προσθέστε τώρα και τη δική μου αγάπη για την Κύπρο, εύκολα καταλαβαίνετε γιατί θέλω πολύ να δω έναν Κύπριο ‘Σιμιγδαλένιο’. Ειλικρινά απορώ με τον εαυτό μου, που δεν το είχα ήδη δρομολογήσει τόσα χρόνια, στήνοντας κάποιες γέφυρες· μιας και πάντα μού αρέσει να υφαίνω στον αέρα όπως λέω· δεν ξέρω μόνο γιατί το λέω στ’ αγγλικά: weaving on the air. Αυτές τις μέρες ωστόσο είχα αρκετές επαφές -πολύ ζεστές και φιλικές όλες- τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό. Από εκεί και πέρα -και με τη δική σας βοήθεια ίσως- όλα μπορούν να γίνουν.


Σας ευχαριστώ πολύ.

Κι εγώ ευχαριστώ ιδιαίτερα· που μού δώσατε την ευκαιρία να πω κάποια πράγματα για τον ‘Σιμιγδαλένιο’, που δεν τα είχα ξαναπεί ποτέ μου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
ADVERTISING
Τα πιο διαβασμένα
ADVERTISING
ADVERTISING