ADVERTISING
Σάββατο 17-04-21
Έλενα Ζυμαρά:Η εναλλακτική καλλιτέχνης της Κύπρου!

23 Μαρτίου 2021 - 09:10

Έλενα Ζυμαρά:Η εναλλακτική καλλιτέχνης της Κύπρου!

Γεννήθηκε το 1984 στη Λευκωσία. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ζει μόνιμα στην Λευκωσία, όπου ασχολείται με την τέχνη, το Rock Art, φτιάχνοντας τρισδιάστατα σχέδια από βότσαλα, ξύλα, θάλασσόξυλα, γυαλί σμιλεμένο από τη θάλασσα, κοχύλια και διάφορα άλλα υλικά που βρίσκει στις παραλίες.

Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα. Μέσα από τους πίνακές της προσπαθεί να μεταφέρει ένα αίσθημα ζεστασιάς και οικειότητας, αντλώντας ιδέες από τη φύση, τη ζωή και την καθημερινότητα μας, διατηρώντας παράλληλα το στοιχείο της απλότητας και του μινιμαλισμού.


Facebook page: Elena Zymara Rock Art


Instagram: elenazymara_rockart 

Website: https://www.etsy.com/shop/RockandStuff?ref=seller-platform-mcnav


Κοινωνικη δραστηριότητα/Συνδεσμος στον οποίο ανήκεις η, κοινωνικός στόχος για τον οποίο είσαι ευαισθητοποιημένος): Αυτο που με προβληματίζει πάρα πολύ είναι ότι πλανήτης μας αυτή τη στιγμή νοσεί κυρίως εξαιτίας της υπερκατάναλωσης που διακατέχει τη σύγχρονη κοινωνία. 

Γιαυτο, προσπαθώ να ενημερώνομαι και να συμμετέχω σε διαφορες δράσεις που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.  Η επαφή με τη φύσικο περιβάλλον είναι κάτι που επιδιώκω πολύ συχνά γιατί ζω στην πόλη και μου λειπει. Ετσι, έχω μάθει να αγαπω και να σέβομαι τη φύση και τα ζώα γιατί με αυτά συνυπάρχουμε και μοιραζόμαστε τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. 

Βάση: (από που εργάζεσαι και ζεις- εξωτερικό η όχι): Ζω μόνιμα στη Λευκωσία.

Δημιουργία (περιγραφή): 
Κατασκευάζω έργα με βότσαλα και άλλα υλικά όπως ξύλο, γυαλί, κοχύλια, τα οποία τα μαζεύω από την παραλία.

Έμπνευση: 
Η έμπνευση για τα έργα μου ερχεται από τη φύση και το περιβάλλον, κυρίως από τη θάλασσα όπου ανεξαρτήτως εποχής και καιρού περνώ εκεί πολλές ώρες μαζεύοντας υλικό για να χρησιμοποιήσω στη συνέχεια. Έμπνευση στα έργα μου αποτελεί επίσης, το κοινωνικό περιβάλλον και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Δυσκολία στον χώρο σου:
Η τέχνη με την οποία ασχολούμαι είναι ιδιαίτερη και έχω προσέξει ότι βρίσκει περισσότερη ανταπόκριση στο εξωτερικό απ’οτι στην Κύπρο.

Στοχος: 
Στοχος μου είναι μέσα από τους πίνακές  μου να μεταφέρω ένα αίσθημα ζεστασιάς και οικειότητας, διατηρώντας παράλληλα το στοιχείο της απλότητας και του μινιμαλισμού.

Σημαντικές στιγμές: 
Αυτό που με ικανοποιεί περισσότερο στη δουλειά μου είναι όταν με πλησιάζουν άτομα και μου εξηγούν συγκινημένοι τι είναι αυτό που τους έκανε να νιώσουν οικεία με ένα συγκεκριμένο έργο.

Περιγραφή της δουλειάς σου: 
Το πιο σημαντικό στοιχειο στην δουλειά μου είναι η επιλογή των βοτσάλων. Για να δημιουργήσω ένα σχέδιο και να έχει ανταπόκριση, πρέπει να ψάξω για την κατάλληλη πέτρα.  Έτσι με τον καιρό το μάτι μου έχει εκπαιδευτεί να ψάχνει στην παραλία για συγκεκριμένες πέτρες. Συνήθως αυτές είναι οι πιο επίπεδες και χωρίς εσοχές, λείες και ομοιόμορφες.  Επίσης, τα γυαλλάκια που χρησιμοποιώ μπαίνουν στα έργα μου χωρίς επεξεργασία όπως και τα βότσαλα και τα κοχύλια. Επεξεργάζομαι μονο το ξύλο για να διατηρηθεί περισσότερο.  Τα βότσαλα που χρησιμοποιώ τα έχω μαζέψει από παραλίες και λίμνες της Κύπρου, Ελλάδας, Ηνωμένου Βασίλειου, ακόμα και από την τεράστια λίμνη Οντάριο του Καναδά. 

Μελλοντικά πλάνα:
Θα ήθελα πολύ να δημιουργήσω ένα φυσικό κατάστημα όπου θα μπορεί ο κόσμος να δει από κοντά τα έργα μου και να φιλοξενώ επίσης έργα και άλλων καλλιτεχνών. Εν καιρώ πανδημίας όμως δεν ξέρει κανένας πως θα κυλήσουν τα πράγματα και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Προς το παρόν, θα συνεχίσω να δουλεύω από το εργαστήριο μου, προβάλλοντας τη δουλειά μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην διαδικτυακή πλατφόρμα αγοράς. 

Μότο σου:
Η ευτυχια είναι οι όμορφες στιγμές που μας συντροφεύουν στη ζωή μας.

Ιστορικά πρόσωπα η μυθολογικά που θαυμάζεις:
 Mahatma Gandhi

Αγαπημένα βιβλία/συνθέσεις/καλλιτέχνες:
Μακρύ Πέταλο από Θαλασσα της Isabel Aliente.

Τι θαυμάζεις σε έναν άνθρωπο:
Την καλοσύνη και την ταπεινοτητα.

Ποια θεωρείς τη μεγαλύτερη Αρετη:
Η ηθική ακεραιότητα.

Ποιο είναι το σημερινό στοίχημα της ανθρωπότητας, κατά την άποψη σου:
Ο διεθνής αφοπλισμός, η στροφή στην πράσινη ενεργεια και μείωση της κατάχρησης των φυσικών πόρων του πλανήτη.

Αγαπημένο ποτό:
Μπίρα craft 

Αγαπημένο φαγητό:
Μακαρονια με κιμα

Αγαπημένο τοπίο:
Το ηλιοβασίλεμα στην Πέγεια.

Τι είναι η ευτυχια για σενα:
Η ανεμελιά.

Πέντε πράγματα (όχι άνθρωποι) που θα έπαιρνες μαζί σου εάν αναγκαζόσουν να ήταν μόνο πέντε: 
Το τηλέφωνο, το ημερολόγιο μου και 3 βιβλία.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα