ADVERTISING
Πέμπτη 13-05-21
Η απάντηση με τη νεότερη και πιο εξειδικευμένη τεχνολογία ενάντια στη φθορά του χρόνου με την Δρ Κατερίνα Παττίχη

28 Απριλίου 2021 - 10:17

Η απάντηση με τη νεότερη και πιο εξειδικευμένη τεχνολογία ενάντια στη φθορά του χρόνου με την Δρ Κατερίνα Παττίχη

1. Ως Γιατρος κ Παττιχη και ειδικός σε θέματα Γεροντολογίας ποια είναι η συμβουλή που θα δίνατε -γενικά μιλώντας- σε κάποιον που θέλει να παραμείνει υγειής και δραστήριος; 

Εμείς οι άνθρωποι φοβόμαστε να μεγαλώσουμε. Δεν είναι ότι μας ενοχλεί ο χρόνος. Μάλλον πιο πολύ φοβόμαστε τα σημάδια που θα αφήσει πάνω μας στο πέρασμά του, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Έχουμε συνδέσει τα γηρατειά με τις έντονες ρυτίδες, τους πόνους και την αδράνεια. Όμως, δεν είναι έτσι και ούτε πρέπει να το βλέπει κανείς έτσι.

Είναι σημαντικό να γερνούμε αξιοπρεπώς. Πιστευω οτι ο ρολος μου ειναι να καθοδηγω και να συμβουλευω για ενα καλυτερο γηρας λειτουργοντας τοσο προληπτικα και προνοητικα αλλα και σε καταστασεις «κρισης».

Μπορούμε να βοηθήσουμε ένα ηλικιωμένο να είναι ο καλύτερος του εαυτός εξεταζοντας ολους τους παραμετρους και προσωπικες αναγκες που επηρεαζουν αυτο αλλα και τους γυρω του.

Η πρόληψη έχει να κάνει με τον τρόπο που ζούμε και ίσως χρειαστεί να αλλάξουμε ορισμένες κακές συνήθειες. Για παράδειγμα να σταματήσουμε το κάπνισμα, να διορθωσουμε τη δίαιτα που ακολουθούμε, να αποφευγουμε να τρώμε πολύ αργά το βράδυ και βαριά φαγητά. Κάτι που βλέπουμε πολύ συχνά στην Κύπρο είναι η έλλειψη βιταμίνης Δ το οποίο είναι παράξενο με τόσο ήλιο που έχουμε. Η βιταμίνη αυτή είναι πολύ σημαντική για πολλά και πάνω από όλα για τα κόκκαλα.

Με άλλα λόγια είναι σημαντικό να μένουμε δραστήριοισαν άνθρωποι, να έχουμε χόμπι που αγαπάμε, να καταπιανόμαστε με καινούργια πράγματα και να προσπαθούμε να χαιρόμαστε κάθε λεπτό της ζωής μας.

Ενας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνουμε δραστήριοι και σε φόρμα είναι το περπάτημα. Επίσης η τακτική σωματική δραστηριότητα μας προστατεύει από σοβαρές ασθένειες όπως

• η παχυσαρκία
• οι καρδιακές παθήσεις
• ο καρκίνος
• οι ψυχικές ασθένειες
• ο διαβήτης και
• η αρθρίτιδa
 
Από πλευράς αισθητικής ιατρικής, η ψυχολογία μας πολλές φορές επειρεάζεται από την εξωτερική μας εμφάνιση. Είναι ωραίο να βλέπουμε τον εαυτό μας και να νοιώθουμε όμορφα. Βεβαίως ο ορισμός του «ωραίου»και «όμορφου» είναι πολύ υποκειμενικός και δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς για τον καθένα μας. Είναι εδώ όμως που η αισθητική ιατρική μπορεί να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο και να βοηθήσει στη ψυχική υγεία μας.

 

2. Μιληστε μας για τη νέα τεχνολογία που βοηθα κάποιον να παραμένει καλά σε ότι αφορά και υγεία και εμφάνιση 

Σαν γιατρός αισθητικής ιατρικής και γεροντολογίας, με αρκετά χρόνια εμπειρίας, με ενδιαφέρει η ολική προσεγγίση προς τον ασθενή, λαμβάνοντας πάντα πρώτα υπόψη την σωματική αλλά και ψυχική υγεία του.

Υπάρχει μια τρομερή εξέλιιξη στις μέρες μας σε ότι αφορά την τεχνολογία, τεχνογνωσία και σωστή θεραπεία.

Τώρα καταλαβαινουμε περισσότερο το δέρμα και τη φυσιολογία του, καθώς και τις ιδιαιτερότητες του σαν το ποιό μεγάλο όργανο του σώματος,

 

Ο ρόλος του δέρματος

Το δέρμα μας έχει πολλαπλούς ρόλους.

Προστατευτικός

Το δέρμα προστατεύει από:

Μηχανικές κακώσεις

• Θερμικές επιδράσεις
• Ηλεκτρικές κακώσεις
• Ηλιακή ακτινοβολία
• Μικροβιακές και παρασιτικές προσβολές
• Χημικές προσβολές
 
Αισθητικός

Λειτουργεί ως αισθητήριο όργανο

• Αφής
• Θερμοκρασίας (ψύχους και θερμού)
• Πόνου
• Πίεσης
 
Θερμορυθμιστικός

Συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας μέσω:

• της παραγωγής και εξάτμισης του ιδρώτα και
• της συστολής και διαστολής των επιπολείς αγγείων

Αποθηκευτικός:

Το δέρμα λειτουργεί σαν αποθηκευτικό μέσο λιπιδίων και νερού.

Ρύθμιση της εξάτμισης:

Το δέρμα παρέχει ένα ημι-διαπερατό φραγμό για την απώλεια ύδατος. Σε περίπτωση εγκαυμάτων αυτή η ιδιότητα χάνεται με αποτέλεσμα να έχουμε μαζική απώλεια υγρών.

Εκκριτικός:

Το δέρμα εκκρίνει ιδρώτα και λιπίδια του δέρματος εξοντώνοντας έτσι ένα μεγάλο αριθμό επιβλαβών ουσιών.

Επίσης ο ιδρώτας βοηθά ρύθμισης της θερμοκρασίας.

Απορροφητικός:

Στην ιατρική η απορροφητική του ιδιότητα μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών.

Παραγωγή βιταμίνης D3:

Η έκθεσης σε ακτινοβολία UVB συμβάλει στηνπαραγωγή της βιταμίνης D3, η οποία, μαζί με το ασβέστιο, ενισχύει την υγεία των οστών και των μυών.

Από την πλευρά της αισθητικής ιατρικής, προσωπικά είμαι υπέρ της πιο ήπιας προσέγγισης της ‘διατήρησης στον χρόνο’ και συμβουλεύω τους ασθενείς μου να μην προσπαθούν να εξαλείψουν την κάθε ρυτίδα και γραμμή. Η δική μου φιλοσοφία είναι «εσύ σε μιά πιό φρέσκια έκδοση σου». Θέλουμε να είμαστε ο εαυτός μας, αλλά όπως ήμασταν τον καλό καιρό, πριν από 5-7 χρόνια περίπου. Και θέλουμε να κρατήσει αυτό για όσο περισσότερο καιρό γίνεται. Προτιμώ να το βλέπω σαν γήρανση σε αργή κίνηση αφού η γήρανση είναι ένααναπόφευκτο κομμάτι της ζωής.

Γνωρίζουμε ότι το πρόσωπο είναι φτιαγμένο από τέσσερα στρώματα (οστά, μυς, λίπος και δέρμα), που γερνάνε με διαφορετική ταχύτητα και με διαφορετικό τρόπο, και γι’ αυτό πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όλα σε συνδυασμό, για όσο περισσότερο καιρό μπορούμε.

Στα 20, η πρόληψη είναι καλύτερη από την αποκατάσταση και προστατεύοντας το δέρμα μας από την εξωτερική φθορά μπορούμε να καθυστερήσουμε κάπως τη γήρανση του. Η σωστή χρήση αντιηλιακού είναι απαραίτητος κανόνας. Ο τρόπος ζωής επηρεάζει το μελλοντικό μας δέρμα – διακυμάνσεις στο βάρος,κατανάλωση ποτού και κάπνισμα είναι όλα εχθροί στο δέρμα μας.

Στα 30, η ενυδάτωση του δέρματος είναι το κλειδί, και το υαλουρονικό οξύ είναι απ’ τα πιο πολυχρησιμοποιημένα και τα καλύτερα ενυδατικά συστατικά που υπάρχουν (βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος μας και κρατάει  1000 φορές το βάρος του σε νερό).

Στα 40, το δέρμα ξεκινά να παράγει επιβλαβή ένζυμα, τα οποία καταστρέφουν το ζωτικό κολλαγόνο και την ελαστίνη των κυττάρων του δέρματος και προκαλούν χαλάρωση. Επίσης, αρχίζουν να γίνονται πιό εμφανείςκηλίδες απ’ τον ήλιο (από την υπερβολική παραγωγή μελανίνης), γίνονται πιό ορατά τα σημάδια γήρανσης. Το δέρμα γίνεται πιό σκληρό και τραχύ και λιγότερο ελαστικό, κάνοντας την επιδερμίδα να δείχνει θαμπεί και λιγότερη φωτεινή.

Στα 50, οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες γίνονται πια εμφανέις στο δέρμα αφού η φυσική αντίδραση προστασίας του σώματός από την φθορά απ’ τον ήλιο και την μόλυνση μειώνεται. Ετσι τώρα το δέρμα καλείται να αντιμετωπίσει την παλιά συσσωρευμένη φθορά, στην οποία προστίθεται και η τωρινή φθορά.

Η σύγχρονη τάση στην αισθητική ιατρική και ο τρόπος που προσπαθώ να δουλέυω είναι ο συνδυασμός πρωτοκόλλων για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος χρησιμοποιόντας πάντοτε τα σωστά διαγνωστικά μηχανήματα και τις κατάλληλες μεθόδους θεραπείας για την κάθε περίπτωση.

Γι’αυτό έχει μεγάλη σημασία ο τεχνολογικός εξωπλισμός, ο επαγγελματισμός και η εμπειρία που διαθέτει η κάθε κλινική και ο κάθε επαγγελματίας στον τομέα μας.

Αν η καθαρά αισθητική προσέγγιση και η καθαράχειρουργική προσέγγιση μπορούν να θεωρηθούν ώς τα 2 άκρα, η αισθητική ιατρική είναι η μέση λύση που καταφέρνει χειρουργικά αποτελέσματα χωρίς νυστέρι.

Η αισθητική ιατρική έχει κάνει μεγάλα άλματα τα τελευταία χρόνια και έχει ξεφύγει πολύ από τα ένεσιμα φίλλερ και τις τοξίνες για τις ρυτίδες.

Κάτι που καταλάβαμε τους τελευταίους 18 μήνες με την πανδημία της νόσου COVID-19 είναι ότι η ανθρωπότητα είχε ξανασχεδιάζει τη φύση χωρίς όμως να διαθέτει τη δική της «σοφία». Και βλέπουμε τώρα πόσο ευάλωτοι έιμαστε πραγματικά εμείς οι άνθρωποι στη φύση.

 

3. Πως αντιμετωπίζετε εσείς τη λέξη ηλικία; 

Η λέξη ηλικία είναι ένας αυθαίρετος όρος - δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο σημείο στη ζωή όπου ένα άτομο απότομα γερνά.

Η χρονολογιακή ηλικία ενός ατόμου καθορίζεται από το πόσες φορές η γη γύρισε γύρω από τον ήλιο από τότε που γεννήθηκε.

Η στεροτυπική οικόνα ενός ηλικιωμένου ανθρώπου είναι τα γκρίζα μαλλιά και οι ρυτίδες.

Ατομα με αγερασία θεωρούμε τα καλοδιατηρημένα άτομα που δεν διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά της στερεότυπης μεγαλύτερης ηλικίας.

Αυτο είναι σε αντίθεση με άτομα με προγερία. Ατομα με Σύνδρομο Hutchinson Gilford έχουν πρόωρη γήρανση που ξεκινά στην παιδική ηλικία και οδηγεί σε θάνατο στα εφηβικά χρόνια ενώ αυτά με Σύνδρομο Wernerέχουν πρόωρη γήρανση που ξεκινά από τα εφηβικά χρόνια και οδηγεί σε θάνατο γύρω στα σαράντα.

Η κοινωνική ηλικία είναι αυτή που θεωρήται κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά. Για παράδειγμα παππούδες πάνω σε skateboards ή έφηβοι με μπαστούνι δεν θεωρήται «κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά».

Υπάρχουν βεβαίως και μύθοι ότι η μακροζωία είναι ανταμοιβή για ευσεβείς συμπεριφορές στο μακρινό παρελθών.

Η μοντέρνα θεωρία της κοινωνικής ηλικίας είναι ότι μεταγενέστερη ζωή είναι η περίοδος για αναψυχή μετά από μια ολόκληρη ζωή δουλειάς. Ως εκ τούτου, και το χρυσό ρολόι που παραδοσιακά δίνεται κατά τη συνταξιοδότησή ενός ατόμου για «να απολαύσει τα χρυσά χρόνια που θα επέλθουν».

Η ηλικία συνταξιοδότησης σχεδιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στη Γερμανία και ορίστηκε τα 65 έτη για νααναγκάζει τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους να κάνουν χώρο για τους νεότερους.

Γιατί όμως τα 65 έτη; Εκείνη την εποχή, το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες ήταν λιγότερο από 65 χρόνια. Επομένως εκείνη την εποχή οι κρατικοί φόροι ήταν αρκετοί για να πληρώσουν για τις συντάξεις.

 
4. Έχει σχέση με την ηλιακή ηλικία και DNA η υγεία η, με τι άλλο; 

Η γήρανση είναι μια φυσιολογική πορεία αλλαγών της ζωής και αρχίζει με τη γέννηση του ανθρώπου. Χαρακτηρίζεται από σημαντικές σταδιακές αλλαγές, σωματικές, συναισθηματικές καθώς και πνευματικές.

Η υγεία θεωρείται σαν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία μιας πλήρους και ευτυχισμένης ζωής.

Πολλές φορές συνδέουμε τα γηρατειά με την αρρώστια, για παράδειγμα τα αρθριτικά και οι ρευματισμοί που είναι πιό συχνοί στους ηλικιωμένους παρά σε νεώτερους ανθρώπους.

Ετσι η γήρανση συνδέεται με αρκετά χαρακτηριστικά π.χ.

• Ανικανότητα ή μείωση της ικανότητας για αναπαραγωγή
• Εξασθένηση της όρασης
• Ρυτίδες και πλαδαρότητα του  δέρματος που οφείλονται στην απώλεια λιπώδους ιστού από τα επιφανειακά στρώματα του δέρματος
• Μείωση της μυικής μάζας
• Τα οστά έχουν την τάση να χάνουν το ασβέστιό τους, γίνονται λεπτότερα και πιο εύθραυστα
• Μείωση της μνήμης
• Ακράτεια
 

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν στο μύθο της πηγής της νεότητας, δηλαδή ότι κάπου υπάρχει μια τροφή / ένα ποτό / μιά χειρουργική επέμβαση ήαισθητική διαδικασία για να διατηρηθεί ένα άτομο διαρκώς νεαρό.

Από την αρχαία Μεσοποταμία, Περσία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, μέχρι και την Ευρώπη το ελιξήριο έχει πάρει πάνω από 1000 ονομασίες. Η λέξη ελιξήριο είναι από το Αραβικό «αλ ίκσιρ» που θα πεί μαγική ουσία. Αλλες ονομασίες συμπεριλαμβάνουν «το νερό της ζωής», «πηγή της ζωής», και «χυμός της αθανασίας». Οι Σκωτσέζοι και οι Ιρλανδοί υιοθέτησαν το όνομα για τον "υγρό χρυσό" τους: το γαελικό όνομα για το ουίσκι είναι uisce beatha, ή νερό της ζωής.

Δυστυχώς αυτό το μαγικό ελικσίρ δεν υπάρχει και πολλές φορές θυμώνω όταν ακούω και βλέπω διαφημήσεις με κούφιες υποσχέσεις για αποτελέσματα που δεν είναι συμβατά με την πραγματικότητα. Είναι αδύνατο να περιμένουμε ότι θα μπούμε σε έναινστιτούτο αισθητικής ή ακόμα και σε ιατρείο ή χειρουργείο και μια ώρα αργότερα θα βγούμε 20-30 χρόνια νεώτεροι, χωρίς κόπο, χρόνο αποθεραπείας ή σημάδια της επέμβασης. Δεν πρέπει να κοροιδεύουμε τον κόσμο που εμπιστεύται την υγεία και εμφάνιση του σε μας σαν επαγγελματίες – για μένα είναι αντιδεοντολογικό.

Αναφέρατε πιό πριν το ρόλο του DNA. Το DNA μαζί με το RNA είναι νουκλεικά οξέα που αξασφαλίζουν τη συνέχεια της ζωής. Ειναι βασικά πομποί του γενετικού σχεδίου για τη δομή, τη λειρουργία ακι την αναπαραγωγή των κυττάρων του σώματος. Μέσα στο DNA και RNA αποθηκεύονται πληροφορίες για τον οργανισμό, που καθορίζουν την ανάπτυξη και κληρονομικότητα ενός ατόμου.

Ο πρώτος που ανακάλυψε την ύπαρξη των νουκλεϊκών οξέων μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό ήταν ο Γερμανός επιστήμονας Φρίντριχ Μίσερ (Friedrich Miescher).

Το 1944, ο Οσβαλντ Εϊβορι με την ομάδα του απέδειξαν πως το DNA είναι το στοιχείο που περιέχει τις γενετικές πληροφορίες και άναψαν έτσι το… φιτίλι για την μεγαλύτερη «έκρηξη» των βιολογικών επιστημών.

Το μοντέλο της χημικής δομής του DNA ανακαλύφθηκε από την Ρόζαλιντ Φράνκλιν στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Οι Αμερικανοίεπιστήμονες Φρανσις Κρικ και Τζειμς Γουότσον εκμεταλλεύτηκαν την ανακάλυψη της Φράνκλιν και τοπαρουσίασαν το 1953 σαν αποκλειστικά δική τους ανακάλυψη, για την οποία τους απονεμήθηκε το 1962 το βραβείο Νόμπελ. Η Φράνκλιν πέθανε νέα (στα 37 της)το 1958 και δεν τιμήθηκε ποτέ με το βραβείο Νόμπελ.

Το 2009 το Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε στουςεπιστήμονες που ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο μέρος του DNA μας ήταν υπεύθυνο για τη γήρανση και το θάνατο των κυττάρων μας. Αυτό το τμήμα DNA ονομάζεται τελομερές. Τα τελομερή είναι σαν τα μικρά πλαστικά καπάκια στις άκρες των κορδονιών μας. Όταν το πλαστικό καπάκι φθείρεται, τα κορδόνια ξεφτίζουν, ξετυλίγονται και δεν λειτουργούν πια. Το ίδιο ισχύει και για τα τελομερή. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα "καπάκια DNA" καταρρεύσουν και αρχίζουν να συντομεύουν. Όταν συντομεύουν αρκετά, δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν το υπόλοιπο DNA και το DNA γίνεται μη λειτουργικό. Το κύτταρο πεθαίνει, ή πιο συγκεκριμένα γίνεται ανενεργό.

Οι επιστήμονες αυτοί ανακάλυψαν ότι ενεργοποιώντας ένα συγκεκριμένο ένζυμο που επιδιορθώνει αυτά τα φθαρμένα τελομερή (το ένζυμο ονομάζεται τελομεράση), θα μπορούσαν να κάνουν τα μη λειτουργικά κύτταρα να αρχίσουν να λειτουργούν ξανά. Η τελομεράση δρα επισκευάζοντας ή επιμηκύνοντας τα προστατευτικά τελικά τμήματα του DNA. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις επισκευαστούν τα τελομερή, τα ανενεργά κύτταρα αφυπνίζονται και αρχίζουν να παράγουν τις αντίστοιχες πρωτεΐνες τους. Για παράδειγμα, τα ζώα που είχαν διαβήτη (όπου τα παγκρεατικά κύτταρά τους είχαν σταματήσει να παράγουν ινσουλίνη) έλαβαν έναν "ενεργοποιητή τελομεράσης" ο οποίος διεγείρει το ένζυμο τελομεράσης για να επιμηκύνει τα υπερβολικά συντομευμένα τελομερή σε αυτά τα παγκρεατικά κύτταρα... και τα κύτταρα άρχισαν να παράγουν ινσουλίνη ξανά.

Με άλλα λόγια η τελομεράση επιμηκύνει τα φθαρμένατελομερή. Ξαναφτιάχνει το πλαστικό καπάκι στα κορδόνια σου. Η τελομεράση έχει τη δυνατότητα να κάνει το DNA μας να παραμείνει ενεργό και υγιές. Έχει τη δυνατότητα να κάνει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο και να παραμείνουν πιο υγιείς.

Δυστυχώς η τελομεράση ΔΕΝ είναι πολύ ενεργή στο ανθρώπινο σώμα μας. Μόλις τα τελομερή μας έχουν συντομευθεί και τα κύτταρα πάνε για ύπνο, δεν ξαναζωντανεύουν. Υπάρχει μόνο ενα κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα που παράγει ενεργά τελομεράση... το σπερματοζωάριο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας 90χρονος άνδρας μπορεί ακόμα να κάνει παιδιά! Τα τελομερή που προστατεύουν το DNA των σπερματοζωαρίων, δεν συντομεύουν. Η τελομεράση παραμένει ενεργή μόνο σε αυτά τα ανθρώπινα κύτταρα.

Με άλλα λόγια τα τελομερή είναι ουσιαστικά το βιολογικό ρολόι για τον άνθρωπο.

 

5. Τι μπορεί να κάνει ένας νέος άνθρωπος, προληπτικά, για να μείνει υγειής  και στην ποθητή εικόνα, για μεγάλο διάστημα, όταν θα φτάνει πια στην λεγόμενη Τρίτη ηλικία;

Η Τρίτη ηλικία δεν είναι απαραίτητα μία άσχημη ανεπιθύμητη κατάληξη της ζωής αφού ηλικιωμένα άτομα πάλι μπορούν να αναπτυχθούν συναισθηματικά, πνευματικά και να αποκτήσουν νέες εμπειρίες μέχρι το τέλος της ζωής τους.

« Η τρίτη Ηλικία μπορεί να είναι μία υπέροχη περίοδος της ζωής. Τα γηρατειά μπορούν να είναι διασκεδαστικά, εφόσον έχουμε αναπτύξει τις κατάλληλες εσωτερικές ικανότητες (…) Καλλιεργήστε τον δικό σας κήπο». Το Δώρο της Ωριμότητας (Μάρκος Τύλλιος Κικέρων 106 π.Χ- 43π.Χ)

Πρώτα πρέπει να αλλάξουμε τον αρνητικό τρόπο που σκεφτόμαστε σχετικά με τη γήρανση και τα γειρατειά.

Όλοι θέλουμε να γεράσουμε αλλά κανείς δεν θέλει να είναι γέρος είνα μια φράση του Γερμανού κοινωνοιολόγου και φιλόσοφου Μπάλτες (1989) που χρησημοποιώ συχνά.

H ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία είναι σημαντική για να παραμένει ο ηλικιωμένος υγιής και δεν πρέπει να την αγνοούμε.

Ευδόκιμη γήρανση θεωρείται η μακροβιότητα, ηεξάλειψη της αναπηρίας, η υπεροχής και η ανάπτυξης καθώς και η ενσυνείδητη δέσμευση με τη ζωή. (Moody,H.R, 2005).

Συχνά η ευδόκιμη γήρανση αναφέρεται ως «ενεργός γήρανση» ή «παραγωγική γήρανση», όπου οι ηλικιωμένοι διατηρούν με ολιστικό τρόπο τα αποθέματα υγείας τους (και με βασική προϋπόθεση την πρόληψη), συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην κοινωνία (Morrow-Howell,N et al., 2001)

Με άλλα λόγια, η επιτυχημένη γήρανση έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά/ κριτήρια:

• Καλές φυσικές εφεδρείες του ατόμου, δηλαδή καλή υγεία
• Διατήρηση του λειτουργικού του επιπέδου και της γνωσιακής του λειτουργίας,
• Συνεχιζόμενη κοινωνική εμπλοκή
(Rowe,J.W & Kahn,R.L, 1997).

Επίσης, η ευζωία των όψιμων χρόνων προϋποθέτει διατήρηση των ψυχοσυναισθηματικών και φυσικών αποθεμάτων του ατόμου. (Foster,L & Walker,A., 2014)

Υγεία δεν είναι μόνο η απουσία της αρρώστιας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία σαν μια κατάσταση πλήρους σωματικής, νοητικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλά την απουσία νόσου ή αναπηρίας.

Η δεκαετία 2020-2030 έχει οριστεί από τον ΠΟΥ ως η δεκαετία της υγιούς γήρανσης και αποσκοπεί στην πολυσυστηματική συνεργασία κυβερνήσεων, κοινωνιών, πολιτών, διεθνών οργανισμών και επαγγελματιών, στοχεύοντας κατ’ αποκλειστικότητα στην ποιότητα ζωής στα γήρας. (who.int, 2020)

 6. Πως καθορίζεται η Τρίτη ηλικία;

Τρίτη ηλικία θεωρήται ο ενεργός ανεξάρτητος τρόπος ζωής μετά τα 60. Αλλοι θέτουν το όριο στα 67.

Η τελική περίοδος εξάρτησης από άλλους πριν από το θάνατο, ξεκινώντας από το 80, θεωρήται ώς η Τέταρτη ηλικία.

 
7. Ποιά είναι τα πιό κοινά συμπτώματα της γήρανσης

Οστεοπόρωση

Καθώς μεγαλώνουμε τα οστά γίνονται πιο λεπτά και αδύναμα. Αυτό οδηγεί στην οστεοπόρωση, όπου τα οστά γίνονται εύθραυστα και μπορεί εύκολα να υποστούν κάταγμα μετά από μια πτώση ή ακόμα και σε καθημερινές κινήσεις.

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Η όραση συχνά αρχίζει να εξασθενεί με την ηλικία αλλά η εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι απειλή για την όραση. Με τη συγκεκριμένη πάθηση η κεντρική όραση γίνεται θολή και πιθανόν να δημιουργεί πρόβλημα στο διάβασμα ή στην αναγνώριση προσώπων. Άνθρωποι 75 ετών και άνω έχουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης ωχράς κηλίδας, επομένως πρέπει να κάουντακτική εξέταση ματιών.

Γλαύκωμα

Τογλαύκομα προκαλήται συνήθως από αύξηση της πίεσης του υγρού στο εσωτερικό του οφθαλμού, που μπορεί σταδιακά να βλάψει το οπτικό νεύροεπηρεάζοντας την περιφερική όραση και τελικά τηνάμεση όραση οδηγόντας σε τύφλωση.

Απώλεια ακοής

Η απώλεια ακοής στην ηλικία των 65 ετών και άνω είναι σημαντικό θέμα στην υγεία των ηλικιωμένων. Οι ήχοι υψηλής συχνότητας συνήθως είναι οι πρώτοι που χάνονται.

Νόσος Alzheimer 

Η νόσος Alzheimer είναι μη αναστρέψιμη εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου.

Επηρεάζει τη μνήμη και τη σκέψη και τελικά οδηγεί στην δυσκολία εκτέλεσης καθημερινών βασικών λειτουργιών.

Νοητική εξασθένηση

Η ελαφριά νοητική εξασθένηση είναι ο ιατρικός όρος για την απώλεια μνήμης που συνδέεται με την ηλικία και που δεν έχει γίνει Alzheimer, αλλά είναι πιο σοβαρή από αυτή που συνήθως εμφανίζεται με την ηλικία.

Ακράτεια

Η ακράτεια ούρων είναι ακόμα ένα πρόβλημα που αφορά πολλούς ηλικιωμένους. Γυναίκες άνω των 50 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν την πάθηση, επειδή οι μυς της πυέλου χάνουν την ισχύ τους και ελέγχουν σε μικρότερο βαθμό την κύστη. Άντρες με διογκωμένους προστατικούς αδένες επίσης είναι πιθανό να έχουν ακράτεια.

Αρθρίτιδα

Η πιο κοινή μορφή που επηρεάζει τους ηλικιωμένους είναι η οστεοαρθρίτιδα, που προκύπτει από την εξάντληση των αθρώεσων, ιδιαίτερα στα δάχτυλα, το ισχίο, τα γόνατα, τους καρπούς και τη σπονδυλική στήλη.

Ισορροπία

Προβλήματα ισορροπίας μπορεί να οφείλονται σε ίλιγγο, σε προβλήματα του έσω ωτός σε φάρμακα ή σε άλλες παθήσεις.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από 3 εντερικές κινήσεις την εβδομάδα. Προκύπτει όταν το παχύ έντερο απορροφά πολύ νερό από τις τροφές, οδηγώντας σε σκληρά κόπρανα συνήθως λόγο έλλειψης ινών στη διατροφή, έλληψης σωματικής δραστηριότητας, ήαφυδάτωσης.

 
8. Μιλήστε μας λίγο για εσας... πως έγινε να ακολουθήσετε την ιατρική; 

Από μικρή ήθελα να γίνω γιατρός όμως λόγω οικογενειακών επιχειρήσεων είχα προσανατολιστείαλλού. Έκανα το πρώτο μου δίπλωμα BSc (Hons) στη Βιοχημεία και Φυσιολογία, και μετά MSc στη Βιοφαρμακευτική και Διδακτορικό στη Φαρμακευτική, όλα στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Μετά το διδακτορικό μου, συνέχισα τις μεταδιδακτορικές έρευνές μου στη Νευροψυχοφαρμακολογία στο Νοσοκομείο της Βασίλισσας Σαρλότ, στο Imperial College του Λονδίνου και κατά συνέπεια έχω έναν μεγαλο αριθμό δημοσιευμένων δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά. Απέκτησα επίσης μεγάλη εμπειρία στη φαρμακευτική βιομηχανία και διατέλεσα διευθύντρια κλινικών δοκιμών σε προηγμένες εταιρείες φροντίδας πληγών καθώς και Σύμβουλος σε διάφορες διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες.

Ομως όσο περνούσε ο καιρός η επιθυμία μου για ιατρική μεγάλωνε, γιατί μου έλειπε η επαφή με τους ασθενείς. Έτσι έδωσα εισαγωγικές εξετάσεις για τιςπανεπιστημιακές ιατρικες σχολες. Πέρασα στην Ιατρική Σχολή του St George’s του Πανεπιστημιου του Λονδίνου και γύρισα ξανά με μεγάλη χαρά στα θρανία. Οι δυο μου γιοί ήταν τότε 5 και 3 χρονών όταν ξεκίνησα ξανά το πανεπιστήμιο.

Ήταν βέβαια μια πολύ δύσκολη περίοδος διότι ο σύζυγος μου δούλευε όλη μέρα και για να πάω πανεπιστήμιο χρειαζόμουν ενάμισι ώρα και άλλη τόση για να γυρίσω. Ευτυχώς βρήκα μια κοπέλα που μου κρατούσε τα παιδιά μέχρι να γυρίσω σπίτι το απόγευμα. Μετα που έβαζα τα παιδιά για ύπνο ξεκινούσα το διάβασμα μέχρι αργα, πολλες φορες ως τις 1-2 το πρωί. Τα Σαββατοκύριακα διαβάζαμε όλοι μαζί, ο καθένας το δικό του βιβλίο.

Μετά το Πτυχίο Ιατρικής, δούλεψα σε αρκετά νοσοκομεία μέσα και γύρω από το Λονδίνο για να αποκτήσω πείρα, και ακολούθως πήρα το Μεταπτυχιακό Πιστοποιητικό μου στη Γεροντολογία από το Πανεπιστήμιο του Southampton.

9. Πείτε μας λίγα λόγια για τον σύζυγο σας. Ζήσατε χρονια στο εξωτερικό. Ποσο εύκολο ήταν και μαζί, η δημιουργία οικογενειας; 

O σύζυγος μου ειναι ο Νάκης Παπαδόπουλος που γνώρισα από την εφηβική μου ηλικία. Σπούδασε Computer Science και κατόπιν πήρε το μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Imperial College του Λονδίνου. Δούλεψε στην BP για 10 χρόνια και πήρε μετά την μεγάλη απόφαση να ξεκινήσει την δική του επιχείρηση.

Είμαι πολή περήφανη γι’αυτόν αφού κατάφερε σε πολύ λίγο χρόνο να αναπτύξει μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση, να γνωρίσει προσωπικά τον Bill Gates μέσω του ρόλου του σαν σύμβουλος του στη συμβουλευτική ομάδα της Microsoft, και να βραβευτεί με πολυάριθμα βραβεία στον τομέα του.

Πήγα στην Αγγλία 18 χρονών για να φοιτήσω στο Πανεπιστήμιο και μετά από 34 χρόνια σπουδών και εργασίας στο Λονδίνο, ο σύζυγός μου και εγώ αποφασίσαμε ότι η Κύπρος θα ήταν μια καλή επιλογή για το μεγάλωμα των παιδιών μας. Ως γιατρός πιστευω έχω πολλά να προσφέρω στον τόπο μου.

Οπως ανάφερα πιο πρίν, η δημιουργία οικογένειας στο Λονδίνο δεν ήταν εύκολη αφού δεν είχαμε τη πολυτέλεια να ζούμε κοντά σους παπούδες και έτσι έπρεπε να βασιζόμαστε πάνω στις δικές μας δυνάμεις ως εργαζόμενοι γονείς.

 
10. Ποια ήταν η πρόκληση ώστε να προχωρήσετε τόσο τις σπουδές σας; 

Οπως ανάφερα πιο πάνω, όσο περνούσε ο καιρός η επιθυμία μου για ιατρική μεγάλωνε, γιατί μου έλειπε η επαφή με τους ασθενείς, και έτσι μπήκα στο δύσκολο αλλά συνάμα challenging και συναρπαστικό κόσμο της ιατρικής και ιατρικής αισθητικής.

Μου άρεσε πάντα τοδιάβασμα, και συνεχίζω ακόμη να διαβάζω καθημερινάγια τις καινούργιες εξελίξεις στον τομέα μου για να είμαι πάντα όσο πιο καλά ενημερωμένη και να μπορώ να προσφέρω στους ασθενείς μου τον καλύτερο μου εαυτό.


 
11. Γιατί Γεροντολογία;

Μου αρέσει να δουλεύω και να ειμαι διπλα  στην τρίτη ηλικία. Πιστεύω ότι έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτούς γιατί έζησαν εποχές αφάνταστης δυσκολίας.

Όσο μεγαλώνουμε αυξάνεται η φθορά του σώματος και αλλάζει κάπως η λειτουργία του, έτσι αυτη η ειδικοτητα προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη – σφαιρική εικόνα του ηλικιωμενου ανθρώπου.

 
12. Tι είναι ακριβώς η Γεροντολογία;

Η Γεροντολογία αποτελεί ένα πολυδιάστατο κλάδο της ιατρικής , που μελετάει όλες τις παραμέτρους του γήρατος.Αποτελείται από τρεις διαφορετικούς τομείς, την βιογεροντολογία, την ιατρική γεροντολογία ή γηριατρική, και την κοινωνική γεροντολογία. Είναι δηλαδή η μελέτη των ηλικιωμένων και της διαδικασίας της γήρανσης από βιολογική, κοινωνική, ψυχολογική και οικονομική άποψη.

Τo κάθε άτομο είναι μοναδικό έτσι εξετάζω τηνκατάσταση του κάθε ατόμου ξεχωριστά, μιας και η κατάσταση της υγείας αλλά και η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου είναι μοναδική. Λαμβάνω υπόψη όλουςτους παράγοντες, αλλά και τις προσωπικές τους ανάγκεςκαι τα πιστεύω τους, για να μπορέσω να προσφέρω την καλύτερη συμβουλευτική προσέγγιση.

Ο ρόλος μου σαν γεροντολόγος είναι να καθοδηγώ καινα συμβουλεύω τους ασθενείς μου για ένα καλύτερο γήρας. Αρα μπορώ να λειτουργήσω είτε προληπτικά και προνοητικά, προετοιμάζοντας νεότερους για την περίοδο του γήρατος που θα έρθει για τους ίδιους ή τους γονείς τους, είτε σε καταστάσεις όπου έχω να κάνω με τους ίδιους τους ηλικωμένους και τους φροντιστές τους.

Τομείς στους οποίους θα μπορούσε κανείς να συμβουλευτεί ένα γεροντολόγο είναι:

 Έκπτωση της υγείας:

• Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τη νέα κατάσταση της υγείας μου;
• Πού θα βρω τη δύναμη να χαρώ ξανά τη ζωή;
• Ποιοι είναι οι τρόποι να βοηθήσω τον εαυτό μου;
• Πώς μπορώ να επιβαρύνω λιγότερο τους γύρω μου;
 
Διαταραχές μνήμης

• Ενημέρωση για τις διαταραχές μνήμης (π.χ. Αλτσχάιμερ)
• Τρόποι πρόληψης της ασθένειας
• Τρόποι βελτίωσης της μνήμης
• Διάγνωση της ασθένειας
• Τρόποι αντιμετώπισης τυχόν διαγνωσμένης διαταραχής μνήμης
• Συμβουλευτική συγγενών φροντιστών για την σωστή συμπεριφορά και αντιμετώπιση του  πάσχοντα
 
Προσαρμογή του χώρου διαβίωσης

• Πώς πρέπει να διαμορφώσω το χώρο διαβίωσής μου ανάλογα με τις ανάγκες μου;
• Υπάρχουν είδη διευκόλυνσης διαβίωσης και ποια είναι αυτά;
• Ποια είναι η ιδανική κατοικία για μένα;
 
Απώλεια αγαπημένου προσώπου:

• Πού θα βρω τη δύναμη να συνεχίσω;
• Αισθάνομαι πολύ μόνος/η
• Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τη νέα κατάσταση;
• Πώς μπορώ να στηριχτώ και πάλι στα πόδια μου;
• Πού θα βρω και πάλι το νόημα της ζωής;
 

13. Πρόσφατα δημιουργήσατε έναν ξεχωριστό χώρο - με αποτύπωμα δικό σας. Ποιο ήταν το σκεπτικό; 

Λόγο της θετικής ανταπόκρισης του κοινού και η συνεχής αύξηση ασθενών, πήρα την απόφαση να δημιουργήσω τη δική μου κλινική, υψηλών ευρωπαικών προδιαγραφών, μετατρέποντας ένα παλιό κτίριο σε ένα όμορφο και ξεχωριστό περιβάλλον όπου οι ασθενείς μουμπορούν να κάνουν τις θεραπείες τους νοιώθονταςόμορφα και άνετα.

Για κάθε θεραπεία έχουμε το δικό της ξεχωριστό χώρο με τον ανάλογο εξοπλισμό ούτως ώστε ο ασθενής να μην χρειάζεται να μετακινήται άσκοπα μέσα στην κλινική.

Είμαι άτομο που αγαπώ και εκτιμώ τις καλές τέχνές γι’αυτο φρόντισα να διακοσμηθεί η κλινική με μοναδικά έργα τέχνης Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχών, δημιουργόντας με αυτόν το τρόπο ένα υπέροχο και μοναδικό περιβάλλον.

Κάτι άλλο που νομίζω με κάνει να διαφέρω είναι ότι σαν γιατρός «δεν πουλώ θεραπείες» αλλά βοηθώ τους ασθενείς μου να μειώσουν ή και να λύσουν τα αισθητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κάνοντας τους έτσι να νοιώθουν καλύτερα και κατ’ επέκταση να βιώνουν ελπίζω μια πιο χαρούμενη ζωή.

 
14. Ποια είναι η θεραπεία με την μεγαλύτερη ζήτηση; 

Endospheres

Η Endospheres Therapy βοηθά την εξάλειψη της κυτταρίτιδας και σχηματίζει, χαράζει και λειαίνει το σώμα και το πρόσωπο χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Η θεραπεία Endosphères χρησιμοποιεί ένα καινοτόμο σύστημα συμπίεσης μικροδονημάτων. Μέσω ενός κυλίνδρου που αποτελείται από 55 μπαλάκια, το Endosphères δημιουργεί μηχανικές δονήσεις χαμηλής συχνότητας. Αυτό δρα στις κύριες αιτίες της κυτταρίτιδας: λεμφική στάση, κατακράτηση υγρών και συσσώρευση λιποκυττάρων.

Το Endosphères είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική και μη επεμβατική θεραπεία. Είναι σχεδόν ανώδυνη και δεν περιλαμβάνει τη χρήση βελόνων, τη διείσδυση του δέρματος, τη χειρουργική επέμβαση ή οποιαδήποτε μορφή αναισθησίας.

TeslaChair

Είναι μια μη-επεμβατική θεραπεία Functional MagneticStimulation χωρίς πόνο, χωρίς παρενέργειες και χωρίς χρόνο αποκατάστασης για ακράτεια και σεξουαλική δυσλειτουργία σε άντρες και γυναίκες. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και δεν χρειάζεται να αφεραιθούν τα ρούχα. Το μηχάνημα ενεργοποιεί τα κινητικά νεύρα και διεγείρει τη σύσπαση των μυών χωρίς κόπωση. Είναι ιδανικό για θεραπεία της ακράτειας ούρων και κοπράνων, της ακράτειας μετά από ριζική προστατεκτομή, της σεξουαλικής και στυτικής δυσλειτουργίας, της χρόνιας φλεγμονής του προστάτη, και χρόνιων πόνων στη περιοχή της πυέλου.

VIVEVE® (Geneveve®)

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί ραδιοκύμματα για τη θεραπεία της γυναικίας ακράτειας ούρων καθώς και γιά τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργείας, κολπικής χαλάρωσης και ξηρότητας ή ευαισθησίας. Η θεραπεία γίνεται με μία μόνο συνεδρεία και η ασθενής μπορεί αμέσως να επιστρέψει στην καθημερινή της ρουτίνα αφού γίνεται χωρίς αναισθησία και χωρίς να ααφήσει πληγές στη περιοχή. Επίσης με το VIVEVE® (Geneveve) μπορούμε να προσφέρουμε ανανέωση και αισθητική βελτίωση της ευαίσθητης περιοχής. Η Αισθητική Γυναικολογία κερδίζει συνεχώς έδαφος και με αυτή την υπηρεσία μας ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε να ξεπεραστούν τα ταμπού που δυστυχώς ακόμη υπάρχουν γύρω από τη γυναικεία σεξουαλική ευεξεία και υγεία.

 
HIFU

Το HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) είναι μια αποτελεσματική θεραπεία λίφτινγκ, ή ανόρθωσης, χωρίς νυστέρι, που γίνεται με τη χρήση εστιασμένων υπέρηχων, και έχει ως αποτέλεσμα να κάνει το δέρμα ορατά πιό σφυκτό και νεανικό με μία μόνο συνεδρεία και χωρίς χρόνο αποθεραπείας.

 
PLEXR PLUS Soft Surgery®

To PLEXR PLUS® Soft Surgery® είναι μια παγκόσμια καινοτόμα τεχνική αναίμακτης χειρουργικής που προκαλόντας τον ιονισμό αερίων της ατμόσφαιρας προκαλεί την εξάχνωση της περίσσειας επιδερμίδας που μετατρέπεται με αυτό τον τρόπο σε ατμό, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται οι βαθύτερες δερματικές στοιβάδες. Γίνεται κυρίως για τα βλέφαρα για την αναίμακτη βλεφαροπλαστική, αλλά παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για λίφτινγκ όπου υπάρχει περίσσεια δέρματος, όπως επίσης και για αφάιρεση ξανθελασμάτων, αιμαγγειωμάτων και θηλωμάτων. Αυτή η τεχνική της αναίμακτης χειρουργικής γίνεται στο ιατρείο χωρίς ολική αναισθησία, τομές, αιμορραγείες ή ράμματα και κοστίζει λιγότερο χρόνο, λιγότερο χρήμα και κυρίως, λιγότερο πόνο. Τα αποτελέσματα διαρκούν ανάλογα με το βαθμό γήρανσης του κάθε ατόμου και είναι εξίσου εντυπωσιακά με αυτά  μιας χειρουργικής επέμβασης.

 

15.  Υπάρχουν προϋποθέσεις από μέρους του πελάτη για να πετύχει η όχι η θεραπεία του; 

 Για να πετύχει μια θεραπεία πρεπει να πληρούνταιορισμένες προυποθέσεις.

1. Η σωστή διαλογή της πιο κατάλληλης και ασφαλούς τεχνικής
2. Η επιλογή των προιόντων άριστης ποιότητας
3. Σωστή εμπειρία γιατρού στην συγκεκριμένηςτεχνολογίας, τεχνικής και θεραπείας
4. Εμπιστοσύνη απο τον ασθενη προς στον γιατρό ότι ο γιατρός ξέρει τι κάνει
5. Εμπιστοσύνη απο τον γιατρό στον ασθενή ότι θα ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του για σωστή αποθεραπεία
 

16. Τι θέλετε να περάσετε ως μήνυμα σε ότι αφορά την καλή υγεία-καλή εικόνα στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται; 

Ο καθένας απο εμάς είναι μοναδικός και η μοναδικότητα μας είναι αποτέλεσμα του DNA, του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής μας αλλά και της τύχης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO, 1998), «υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία νόσου ή αναπηρίας».

Μέσω της ιατρικής αισθητικής προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας να απαλλαγούν από τις ανασφάλειές τους και να επανακτήσουν την αυτοπεποίθεσή τους, τονίζοντας παράλληλα τη φυσική τους ομορφιά χωρίς όμως να αλλάζουμε τα κύρια χαρακτηριστικά τους.

 

17. Είναι γνωστό ότι η ιατρική έκανε άλματα την τελευταία δεκαετία. Στον τομέα σας τι από όλα θεωρείτε άλμα; 

Στον δικό μου τομέα πιστεύω ότι η έρευνα για το δέρμα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλα άλματα. Αν και το δέρμα είναι το μεγαλύτερο ανθρώπινο όργανο, τόσο ως προς το βάρος του όσο και ως προς την επιφάνεια σώματος που καλύπτει, οι γνώσεις μας για το όργανο αυτό ήταν μέχρι τα τελευταία χρόνια πολύ λιγότερες σχετικά με άλλα όργανα του σώματος, π.χ. την καρδία, τους πνεύμονες, τα νεφρά ή το συκώτι.

Μαζί με την ομάδα μου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε αναπτυξει μια πρωτοποριακή μέθοδο για την επούλωση πληγών χρεισιμοποιόντας το αίμα του ίδιου του ασθενούς. Με αυτή τη μέθοδο απομονώνουμε τα αιμοπετάλια, και τα ενεργοποιούμε για να ελευθερώσουν τους αυξητικούς τους παράγοντες οι οποίοι βοηθούν στην επούλωση πληγών, στην ανάπλαση του δέρματος, και στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Ακολούθως μετά από μια επεξεργασία παράυουμε μία γέλη από το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια την οποία τοποθετούμε πάνω ή μέσα στην πληγή για να ξενικήσει η επούλωση. Με τη μέθοδο αυτή της τοπικής εφαρμογής γέλης ή ενέσιμης μορφής PRP, μπορούμε να βελτιώσουμε δερματικά έλκη (που οφείλονται σε αγγειακη ανεπάρκεια, σε κατάκλιση, σε σακχαρώδη διαβήτη), χειρουργικά τραύματα και μετατραυματικές ουλές.

Με το PRP μπορούμε να πετύχουμε τη διέγερση τηςανάπτυξης νέων τριχών και την ενεργοποίηση των αδρανών τριχοθυλακίων για θεραπεία της ανδρογενετικου τύπου αλωπεκίας δηλαδή  της κοινής φαλάκρας.

Επίσης χρησιμοποιώ το PRP για την αναζωογόνηση του δέρματος, αφου μπορεί να βοηθήσει στην ανάπλαση της επιδερμίδας, στην βελτίωση των ρυτίδων, στη μείωση της μελάγχρωσης και της φωτογήρανσης.

Η ανακάλυψη ότι ένα συγκεκριμένο μέρος του DNA μας, το τελομερές, είναι υπεύθυνο για τη γήρανση και το θάνατο των κυττάρων μας είναι ακόμη ένα άλμα στην ιατρική. Με την πάροδο του χρόνου, τα τελομερήφθίιρονται και αρχίζουν να συντομεύουν. Όταν συντομεύσουν αρκετά, το υπόλοιπο DNA γίνεται μη λειτουργικό και το κύτταρο γίνεται ανενεργό. Όταν ενεργοποιθεί το ένζυμο τελομεράση, επιδιορθώνει αυτά τα φθαρμένα τελομερή αφυπνίζοντας έτσι τα ανενεργά κύτταρα που μπορούν τώρα να ξαναρχίσουν να παράγουν τις αντίστοιχες πρωτεΐνες τους.

Με άλλα λόγια η τελομεράση είναι σαν να ξαναφτιάχνει το πλαστικό καπάκι στα κορδόνια σου. Η τελομεράση έχει τη δυνατότητα να κάνει το DNA μας να παραμείνει ενεργό και υγιές. Έχει τη δυνατότητα να κάνει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο και να παραμείνουν πιο υγιείς.

 

18. Απο τις σπουδές σας, ως άνθρωπος, είναι φανερό ότι προσπαθείτε πάντα για το καλύτερο και παραπέρα ... σε τι ελπίζετε σε ότι αφορά τον άνθρωπο και την υγεία του στους δύσκολους καιρούς του COVID;

Ψυχική, σωματική και πνευματική υγεία

Σωστή διατροφή

19. Τι συμβουλεύετε ανθρώπους Τρίτης και Τέταρτης ηλικίας για να παραμένουν όσο το δυνατό πιο χαρούμενοι και υγειεις; 

Καθώς μεγαλώνουμε ο οργανισμός, ο μεταβολισμός και οι συνήθειες μας αλλάζουν. Για το λόγο αυτό πρέπει να αλλάζουμε και τον τρόπο που φροντίζουμε την υγεία μας.

Τα άτομα τρίτης ηλικίας είναι πιο ευαίσθητα και επιρρεπή σε τενοντίτιδες λόγω πτώσης του επιπέδου του ασβεστίου με αποτέλεσμα λιγότερη ελαστικότητα και ευκολία κίνησης, σε κράμπες, καθώς και σε διάφορες ασθένειες και προβλήματα υγείας. Ακόμη και για το παραμικρό ασυνήθιστο σύμπτωμα θα πρέπει να ενημερώνετε τον γιατρό σας.

Επιπλέον είναι πιο ευπαθείς στις ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως είναι το κρύο και η ζέστη. Η αφυδάτωση αποτελεί ένα μεγάλο εχθρό των ηλικιωμένων καθώς ο οργανισμός αδυνατεί να διατηρήσει το ισοζύγιο του νερού. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να πίνουν τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό ανά μία ώρα. Είναι σημαντικό να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά τα οποία τους προσφέρουν τα απαραίτητα συστατικά και βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός τους. Και αν χρειάζονται έξτρα τόνωση, οι πολυβιταμίνες είναι εδώ για να τους βοηθήσουν. Είναι εξίσου πρέπον να εντάξουν στην διατροφή τους τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, και σε πρωτεΐνες, όπως είναι το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και τα αυγά. Τέλος, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο μεταβολισμός τους είναι πιο αργός με αποτέλεσμα να κάνουν λιγότερες καύσεις.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το checkup ανά χρόνο είναι απαραίτητο για την πρόληψη καθώς και την διατήρηση μιας μεγαλύτερης και πιο ποιοτικής ζωής.

 

20. Υπάρχει κάποιο μυστικό για να παραμένουμε εξωτερικά και εσωτερικά σε κατάσταση επιθυμητή;

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν στο μύθο της πηγής της νεότητας, δηλαδή ότι κάπου υπάρχει μια τροφή / ένα ποτό / μιά χειρουργική επέμβαση ήαισθητική διαδικασία για να διατηρηθεί ένα άτομο διαρκώς νεαρό.

Εχουν γραφτεί πολλά άρθρα κα βιβλία για αυτό το θέμα και πολλοί είναι αυτοί οι επιτήδιοι που εκμεταλλέυονται τον κόσμο για να του πωλήσουν αυτό τη «θαυματουργή» λύση.

Είναι αδύνατο να περιμένει κανείς ότι με μία μόνο επίσκεψη και κάποια θεραπεία θα  γυρίσει το χρόνο πίσω για να φένεται 20 χρόνια νεώτερος. Απεχθάνωμαι τις κούφιες, ανυπόστατες και ψεύτικες υποσχέσεις.

 

21. Ένα απαραίτητο τρίπτυχο υγειας; 

Η φυσική μας υγεία είναι συνδεδεμένη και με την ευεξία μας. Γι'αυτό προσπαθώ πάντα να αντιμετωπίζω τους πελάτες / ασθενείς μου ολιστικά, δηλαδή πέραν της εξωτερικής εμφάνισης, αξιολογώ και λαμβάνω υπόψη όχι μόνο τη φυσική κατάσταση του ατόμου και την ηλικία του, αλλά επίσης και την ψυχική, συναισθηματική και πνευματική του υγεία, τις καταστάσεις που βιώνει, και τα προσωπικά του πιστεύω.

 

22. Τι σας εκπλήσσει στην επιστήμη σας;

Η καλπάζουσα εξέλιξη στην ιατρική

 

23. Τι είναι η πρόκληση στη δουλειά σας;

Ευχαριστημένοι ασθενείς και πελάτες με πάντα γνώμονα τη σωστή θεραπεία για την κάθε περίπτωση.

Πολλές φορές έρχονται ασθενείς και μου ζητούν να κάνουν τη θεραπεία που έκανε κάποιος φίλος τους. Μετά από τη εκτενή διαγνώστική εξέταση που κάνω τότε μόνο αποφασίζω ποιά θα ήταν η καταλληλότερη θεραπεία για τον ασθενή μου και όχι αναγκαστικά τι του σύστησε ή τι έκανε ο γνωστός του.

 

24. Ταυτότητα για προσωπικότητα Αγαπημένη στιγμή της ημέρας:

Το πρωινό ξύπνημα

Αγαπημένη συνήθεια γενικά:

Το φιλί καλυνύχτα στα παιδιά μου

Αγαπημένο τραγούδι:

Shine (Take That)

Ταξίδι:

Βερολίνο στη γιαγιά και τον παππού

Τοπίο:

Βουνό και πεύκα

Θάλασσα

Σπορ:

Κολύμπι στη θάλασσα και σκι στο βουνό

Φαγητό:

Καλοφτιαγμένο με αγάπη

Ποτό:

Ενα ποτήρι καλό κρασί

Τροπος διασκέδασης, χαλάρωσης:

Ησυχα βράδυα με καλή παρέα και καλό φαγητό

Για ποιο πράγμα ανησυχείτε περισσότερο:

Η πανδημία και το μέλλον των παιδιών μου εξ’αιτίας αυτής της πανδημίας

Τι σας δίνει καθημερινά χαρά:

Η δουλειά μου, το να προσφέρω χαμόγελα στούς ασθενείς μου

Αγαπημένο σημείο στην πόλη:

Παραλιακό μέτωπο

Αγαπημένη ανάμνηση:

Πατέρας

Φιλανθρωπική δραστηριότητα: 

Europa Donna

Ithaki

Σε τι ελπίζετε:

Να περάσει σύντομα αυτή η πανδημία για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας και να μπορέσουν πλέον τα παιδιά μας να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα