ADVERTISING
Παρασκευή 06-08-21
Κοσμάς Λαπάτας: Πιανίστας με πολλές διακρίσεις και μεγάλη αγάπη στους μαθητές του!

Από Τζίνα Αντωνιάδου / 10 Ιουνίου 2021 - 14:59

Κοσμάς Λαπάτας: Πιανίστας με πολλές διακρίσεις και μεγάλη αγάπη στους μαθητές του!

Είχα το σπάνιο προνόμιο και την τύχη να με διδάξουν καθηγητές και μέντορες απόφοιτοι των πέντε καλύτερων μουσικων ιδρύματα του κόσμου. Σπούδασα δίπλα τους Κλασσικό & Μοντέρνο Πιάνο, Ανώτερα Θεωρητικά, Σύνθεσημε ΗΥ, Μουσικολογία, Μουσικοθεραπεία, Μουσική Τεχνολογία και Μουσική Παραγωγή με σκοπό να δημιουργήσω ένα Εννιαίο Ολιστικό Μοντέλο Διδασκαλίας που θα καλλιεργεί την ηθική, τη συναισθηματική, τη σωματική, την ψυχολογική και την πνευματική διάσταση ενός αναπτυσσόμενου παιδιού.

Αυτά που αποκόμισα σε αυτό το μεγάλο διάστημα εκτός από δεκάδες περγαμηνές, επαίνους και βραβεία, είναι μια εκπαιδευτική φιλοσοφία, όραμα, ήθος και στάση ζωής που είναι άγνωστη στην συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αλλά και των σπουδαστών σήμερα. Έχω βραβεία στο Πιάνο, τη Σύνθεση, τη Μουσική Αγωγή, την Θεραπεία Μέσω Τέχνης, την Θεραπεία Μέσω Μουσικής και την Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων.

Έχω διδάξει σε διακεκριμένα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, ωδεία, κολλέγια, οικοτροφεία, ορφανοτρογεία και κορυφαίες μονάδες του Υπ. Υγείας, ενώ συνεντεύξεις μου έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Είμαι μέλος της κριτικής επιτροπής πολλών Διεθνών Διαγωνισμών Μουσικής (συμπεριλαμβανομένων των Alink-Argerich, WPTA Interntational Piano Competition και Music & Stars Awards), και Πρέσβης Κλασσικής Μουσικής στην HelloStage  και στον London Youth Piano Competition, μεταξύ άλλων.

Διδάσκω 26 χρόνια. Από το 1995 μέχρι σήμερα έχω διδάξει πιάνο σε πάνω από 526 μαθητές, ενώ έχω αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές για τη διδασκαλία μου από μαθητές, γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς, σολίστ, προέδρους, κοσμήτορες, διευθυντές, σολίστ, παιδαγωγούς και διεθνείς προσωπικότητες της τέχνης, των γραμμάτων και των επιστημών. Έχω διδάξει τόσο παιδιά επιφανών από το χώρο της τέχνης, του αθλητισμού, της ναυτιλίας, της δημοσιογραφίας, της ιατρικής, της νομικής, των εκδόσεων και των επιχειρήσεων, όσο και άπορα και ορφανά παιδιά αφιλοκερδώς.

Επίσης έχω διδάξει παιδιά και εφήβους με μαθησιακές, ψυχολογικές, ψυχιατρικές και ψυχοκινητικές δυσκολίες, δυσκολίες κοινωνικοποίησης, συναισθηματικές διαταραχές, προβλήματα λόγου, ομιλίας, φωνής, δυσλεξία, αυτισμό, asperger και νοητική υστέρηση με μεγάλη επιτυχία. Μαθητές μου έχουν εισαχθεί με υποτροφίες στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου (Harvard, Berklee, Tufts, Brown, Hunter, CUNY, UCL, ETH, Trinity, Cass, κλπ) σε διακεκριμένα ωδεία (Αθηνών, Φ. Νάκας), στα μουσικά σχολεία Αττικής με την υψηλότερη βαθμολογία, ενώ έχουν διακριθεί σε πτυχία, διπλώματα, διαγωνισμούς, βραβεία, μετάλλια και 2 φορές στη Eurovision Junior.

Έχω παρακολουθήσει πάνω από 200 μαθήματα και μάστερκλας Τεχνικής και Παιδαγωγικής Πιάνου, Παιδαγωγικής Μουσικής, Διεύθυνσης Ορχήστρας, Χορωδίας και Μουσικής Δωματίου, Ακουστικών Τεχνών, Εμπλουτισμένης και Εξατομικευμένης Διδασκαλίας Διδασκαλίας μέσω Τεχνολογίας και Έρευνας, Σχολικής Παιδαγωγικής, Παλαιάς, Μοντέρνας και Μεταμοντέρνας Μουσικής και Στυλιστικής Πρακτικής.

 
Facebook page: https://www.facebook.com/klapatas

Youtube: https://www.youtube.com/kosmaslapatas

Instagram: https://instagram.com/klapatas

Twitter: https://twitter.com/klapatas

Website: http://www.lapatas.gr

Competitions: https://rb.gy/64axpk

Discography: https://rb.gy/wbfhkl

Reviews: https://rb.gy/ihqqxc

Mentors: https://rb.gy/1hlzez

 

Κοινωνικη δραστηριότητα/Συνδεσμος στον οποίο ανήκεις η, κοινωνικός στόχος για τον οποίο είσαι ευαισθητοποιημένος:

Είμαι Μουσικοθεραπευτής στις μονάδες του Υπουργείου Υγείας Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, και στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων,αρωγό μέλος στο Μαζί Για Το Παιδί, Featured Artist στο Applause To The Musician,συν-ιδρυτής της Ομάδας Καλλιτεχνών Κλασσικής Μουσικής Talent Hub με πάνω από 4000 διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες,Πιστοποιημένος εκπαιδευτικός στο daskaloi.gr, Πρέσβης Κλασσικής Μουσικής στο LYPCO, και αρθρογράφος στο μπλόγκ Πιάνο και Παιδί.

Βάση: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζώ στην Γλυφάδα Αττικής και διδάσκω σχεδόν σε ολόκληρο τον νομό Αττικής

Δημιουργία: Από το 1995 μελετώ και εφαρμόζω ΟΛΑ τα μοντέλα Μικροδιδασκαλίας, Moυσικής Παιδαγωγικής, Αναπτυξιακής Διδασκαλίας και Ανάπτυξης της Μουσικής Νοημοσύνης γιατί δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μονοπάτι μάθησης. Αυτό που λειτουργεί για κάποια παιδιά -σε ορισμένες καταστάσεις, ιστορικά και κοινωνικά πλαίσια- δεν λειτουργεί σε άλλα. Η τέχνη και επιστήμη της ολιστικής εκπαίδευσης βρίσκεται στην προσαρμοστικότητα και ανταπόκριση στις διαφορετικές ολιστικές μεθόδους.

Έμπνευση: Η διδασκαλία είναι όλη μου η ζωή. Οι μαθητές μου είναι όλη μου η ζωή. Η καθημερινή μου έμπνευση είναι οι μαθητές μου. Επτά ημέρες την εβδομάδα η ζωή μου είναι αφιερωμένη σε αυτούς. Δεν έχω ούτε λεπτό διαθέσιμο για κάτι άλλο εκτός από αυτό. Ακόμα και να είχα, δεν θα το διέθετα αλλού.

Γεννήθηκα για να κάνω αυτό που κάνω και είμαι απόλυτα ευτυχισμένος και ευγνώμων για αυτό. Κανείς και τίποτα δεν “αγγίζει” τους μαθητές μου γιατί τους λατρεύω, τους πιστεύω, τους στηρίζω και τους προστατεύω μέχρι εσχάτων. Είναι οι ”άγγελοι” του Πιάνου και της ζωής μου.

Δυσκολία στον χώρο σου: Η διδασκαλία για εμένα δεν είναι επάγγελμα, ούτε καν προέκταση της ζωής μου. Είναι η ίδια μου η ζωή. Όταν λοιπόν αυτό που κάνεις είναι η ίδια σου η ζωή δεν αισθάνεσαι καμία δυσκολία και καμία κόπωση. Βέβαια αυτή την ‘πολυτέλεια’ σύμφωνα με κάποιους κοινωνιολόγους την απολαμβάνει ένα 5-15% του παγκόσμιου πληθυσμού και φυσικά είμαι ευγνώμων που ανήκω σε αυτό το μικρό ποσοστό.

Στόχος: Περιστοιχίζομαι σχεδόν αποκλειστικά από αγνές και αμόλυντες παιδικές και εφηβικές ψυχές με τις οποίες μοιράζομαι καθημερινά αγάπη, φώς, ήθος, αγωγή, παιδεία, πάθος, πίστη, τόλμη, ταλέντο, όνειρα, όραμα, στόχους και κοινή αποστολή. Αυτό θέλω να συνεχίσω σε όλη μου τη ζωή.

Σημαντικές στιγμές: Οι πιο σημαντικές στιγμές της δουλείας μου είναι η αδιανόητη αγάπη που λαμβάνω από τους μαθητές μου και οι μαγικές [μουσικές και μη] στιγμές που μοιράζομαι μαζί τους. Οποιεσδήποτε άλλες διακρίσεις καλλιτεχνικού χαρακτήρα είναι πολύ ‘λίγες’ σχετικά με αυτό. Ακόμα και ένα Grammy ή ένα ντεμπούτο στο Carnegie μου φαντάζουν πολύ ‘λίγα’ συγκριτικά με την αγάπη που έχω λάβει από παιδιά και έφηβους αυτά τα 26 χρόνια.

Περιγραφή της δουλειάς σου: Κάθε άνθρωπος είναι γεννημένος και προορισμένος για κάτι, έτσι και εμένα η ζωή μου είναι συνυφασμένη με το να διδάσκω μουσική. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που ο Θεός μου επέτρεψε να ασκώ το λειτούργημα για το οποίο γεννήθηκα. 24 ώρες το 24 ωρο σκέφτομαι, σχεδιάζω, εφαρμόζω, αναθεωρώ, βελτιώνω και δοκιμάζω πως θα μεταδώσω πιο τέλεια την αγάπη, το φώς, το όνειρο, το όραμα και τη μουσική δημιουργία στα παιδιά μου, και πως θα μεταμορφώσω κυριολεκτικά τη ζωή τους.

Μελλοντικά πλάνα: Να διδάξω την τεχνη και επιστήμη της μουσικής και του πιάνου σε όσο περισσότερα ελληνόπουλα, να τους εκπαιδεύσω νοητικά, ψυχικά, πνευματικά, σωματικά και να μεταμορφώσω τη ζωή τους προς το καλύτερο ώστε με τη σειρά τους να χτίσουν μια κοινωνία πολύ ανώτερη από την τωρινή.

Μότο σου: From Bach to Queen and everything in between!

Ιστορικά πρόσωπα η μυθολογικά που θαυμάζεις: Ιησούς Χριστός, Νικόλα Τέσλα, Ισαάκ Νιούτον, Μέγας Αλέξανδρος, Περικλής, Αισχύλος, Όμηρος, Προμηθέας, Λεωνίδας, Ιωάννα της Λωρραίνης, Γουίλιαμ Σαίξπηρ, Μικελάντζελο

Αγαπημένα βιβλία/συνθέσεις/καλλιτέχνες: Ολα τα εργα του Αισχύλου, του Shakespeare, του Λορδου Βύρωνα, του Coleridge, του Hawthorne, όλη η δισκογραφία του Glenn Gould, του Δημήτρη Σγούρου, του Byron Janis, του Andre Previn, του Bruno Canino, του Lenny Tristano, ολα τα πιανιστικά εργα του Μπαχ του Σοπέν του Σκριαμπιν, του Ραχμάνινοφ, η ορχηστρική μουσική του Σοστακόβιτς, του Richard Strauss, του Respighi, του Honneger, του Μάλερ, του Σένμπεργκ, η κινηματογραφική μουσική του Herrmann του Waxman και του Cornglod

Τι θαυμάζεις σε έναν άνθρωπο: Θαυμάζω μόνο τους ανθρώπους που η σκέψη ο ψυχισμός τους και τα αισθήματα τους είναι όσο πιο κοντά γίνεται στη σκέψη την ψυχή και τα αισθήματα ενός μικρού παιδιού. Θαυμάζω επίσης τους ανθρώπους που εμπνέουν, βοηθούν και στηρίζουν πρωτίστως αυτούς που έχουν ανάγκη,(υλική,ψυχική, συναισθηματική, σωματική).  Απεχθάνομαι τους τοξικούς, ανασφαλείς, κομπλεξικούς, κακοηθείς, ζηλόφθονες,  ματαιόδοξους, καιροσκόπους, σοβαροφανείς και επιφανειακούς και αυτούς που κάνουν πράγματα αποκλειστικά για τον εαυτό τους.

Ποια θεωρείς τη μεγαλύτερη Αρετη: Ήθος, τιμιότητα, ανιδιοτέλεια, αλτρουισμό και καθαρή ψυχή είναι οι αρετές που κοιτάω αποκλειστικά σε έναν άνθρωπο

Ποιο είναι το σημερινό στοίχημα της ανθρωπότητας, κατά την άποψη σου: Η υγεία, η αγάπη, η δικαιοσύνη και η ειρήνη, γιατί χωρίς αυτά τίποτε άλλο δεν μπορεί να είναι εφικτό

Αγαπημένο ποτό: Είμαι κατά του τσιγάρου και του αλκοόλ, πίνω μόνο καφέ, αλλά περιστασιακά θα απολαύσω ένα raspberry crash, μια σαγκριά ή ένα κόκκινο παλαιωμένο Chianti Τοσκάνης…

Αγαπημένο φαγητό: Μουσακάς, παστίτσιο, σύγκλινο Μάνης, σεφταλιά Κύπρου, αρνάκι φρικασέ, γουρουνοπούλα, κότσι με ξινολάχανο και γενικότερα η Ιταλική κουζίνα!

Αγαπημένο τοπίο: Οπουδήποτε είμαι και μοιράζομαι χρόνο και εμπειρίες με τους μαθητές μου.

Τι είναι η ευτυχία για σενα: Να ξυπνάω με παιδικά χαμόγελα και να κοιμάμαι με παιδικά χαμόγελα

Πέντε πράγματα που θα έπαιρνες μαζί σου εάν αναγκαζόσουν: ένα Πιάνο, ένα ψηφιακό εγγραφέα, ένα ipod, τις Παραλλαγές Γκόλντμπεργ του Μπάχ, και την Ηλιάδα του Ομήρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα