ADVERTISING
Σάββατο 25-09-21
Γκουλαφρόζ Εμπτεκάρ: Το σύμβολο χειραφέτησης των γυναικών στο Αφγανιστάν μιλά για τις θηριωδίες των Ταλιμπάν

08 Σεπτεμβρίου 2021 - 08:09

Γκουλαφρόζ Εμπτεκάρ: Το σύμβολο χειραφέτησης των γυναικών στο Αφγανιστάν μιλά για τις θηριωδίες των Ταλιμπάν

Ονειρευόταν να αλλάξει τη ζωή των γυναικών στο Αφγανιστάν - Είναι η πρώτη γυναίκα που αποφοίτησε από αστυνομική ακαδημία με μεταπτυχιακό τίτλο.

 

Η 34χρονη Αφγανή Γκουλαφρόζ Εμπτεκάρ δεν γλίτωσε από τις θηριωδίες των Ταλιμπάν. Ετράπη σε φυγή ύστερα από «άγριο ξυλοδαρμό» που υπέστη πέφτοντας στα χέρια της νέας ηγεσίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Η Γκουλαφρόζ διετέλεσε αναπληρώτρια επικεφαλής ποινικών ερευνών στο υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν. Κι όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στην πατρίδα της, αποφάσισε να μεταβεί στο εξωτερικό για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα», η 34χρονη Αφγανή έπεσε θύμα ξυλοδαρμού των Ταλιμπάν, στην προσπάθειά της να διαφύγει στο εξωτερικό. «Χτυπήθηκε βάναυσα από μαχητές των Ταλιμπάν στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ», υποστηρίζει το επίμαχο δημοσίευμα.

Η Αφγανή αστυνομικός αποτελεί πρότυπο για τις γυναίκες της πατρίδας της αλλά τώρα ετράπη «σε φυγή» γιατί φοβάται για τη ζωή της. Επί πέντε νύχτες προσπαθούσε να εξασφαλίσει μία θέση στις πτήσεις που αναχωρούσαν από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ. Μάταια όμως.  «Έστειλα μηνύματα στις πρεσβείες πολλών χωρών για να σωθώ και να σώσω την οικογένειά μου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Γκουλαφρόζ είναι η πρώτη γυναίκα στο Αφγανιστάν που αποφοίτησε από αστυνομική ακαδημία με μεταπτυχιακό τίτλο. «Ονειρευόμουν να αλλάξω τη ζωή στο Αφγανιστάν. Αρχικά για την είσοδο των γυναικών στο αστυνομικό σώμα. Και το έκανα», τόνισε παλαιότερα. Η Γκουλαφρόζ, η πρώτη γυναίκα στο Αφγανιστάν που αποφοίτησε από αστυνομική ακαδημία με μεταπτυχιακό τίτλο δεν έκρυψε τις δυσκολίες που συνάντησε στην προσπάθειά της να φύγει για το εξωτερικό με τον φίλο της και τα μέλη της οικογένειάς της.

«Φτάσαμε στο προσφυγικό στρατόπεδο όπου βρίσκονταν οι Αμερικανοί», είχε πει χαρακτηριστικά. «Όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες ήταν ήδη κοντά, πήρα μία βαθιά ανάσα, νόμιζα ότι ήμασταν τελικά ασφαλείς», επεσήμανε η Γκουλαφρόζ.

«Μιλάω λίγα Αγγλικά. Εξήγησα ότι δεν ήταν ασφαλές να παραμείνουμε στην Καμπούλ. Έκαναν έλεγχο στα έγγραφά μας. Είχα μαζί μου ταυτότητα, διαβατήριο και αστυνομική ταυτότητα. Μας ρώτησαν: “Πού θέλετε να πάτε;”. Απάντησα: “Δεν έχει σημασία, σε μια ασφαλή χώρα όπου υπάρχει πιθανότητα να επιβιώσουμε”. Με κοίταξαν και μου απάντησαν: “Εντάξει”. Και ζήτησαν από έναν στρατιώτη να μας δείξει το δρόμο. Νόμιζα ότι θα μας συνόδευαν σε αεροπλάνο ή θα μας παρείχαν ασφάλεια», υπογράμμισε η 34χρονη.

Αρχικά τη συνόδευσαν σε έναν πολυσύχναστο δρόμο όπου «σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ», λέει. «Δεν θέλαμε να φύγουμε, τότε ο στρατιώτης σήκωσε το όπλο του και μας είπε: “Φύγετε από εδώ”. Βγήκαμε λοιπόν στο δρόμο. Εκείνη τη στιγμή, δεν ήθελα να ζήσω άλλο». υποστήριξε ακόμη.

Η Γκουλαφρόζ έκανε το μεταπτυχιακό της σε αστυνομική ακαδημία στη Ρωσία, ωστόσο, η πρεσβεία της Μόσχας αρνήθηκε να την βοηθήσει, επειδή δεν είχε ρωσικό διαβατήριο.

«Όταν επέστρεψα στην πατρίδα μου, έπιασα δουλειά στο Υπουργείο Εσωτερικών και σύντομα με τοποθέτησαν σε μία υψηλό πόστο. Εγινα αναπληρώτρια επικεφαλής για ποινικές έρευνες στο Υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν», είπε.

«Ποια είναι τα δικαιώματα των γυναικών; Γιατί δημοσιεύετε τις φωτογραφίες σας στο Facebook και το Instagram; », αυτά είναι τα σχόλια που λάμβανα από τους Ταλιμπάν πριν από ένα χρόνο. Και τώρα είναι στην εξουσία», συμπλήρωσε.

Η ίδια προειδοποιεί το λαό της λέγοντας πως «νομίζω ότι οι Ταλιμπάν δεν θα αλλάξουν ποτέ. Δεν θα συμφωνήσουν να εργάζονται οι γυναίκες, να συμμετέχουν στον δημόσιο βίο και να είναι ελεύθερες. Όταν οι Ταλιμπάν ήρθαν στην Καμπούλ, πριν από 20 χρόνια, έδωσαν τις ίδιες υποσχέσεις .Δημιούργησαν το δικό τους κράτος, τα δικά τους δικαστήρια, χτύπησαν και σκότωσαν ανθρώπους. Για μένα, αυτή είναι η πιο επικίνδυνη ομάδα τρομοκρατών. Μετά από μένα, περίπου 4.000 Αφγανές γυναίκες μπήκαν σε αστυνομικά πανεπιστήμια. Δεν φοβάμαι να μιλήσω ανοιχτά».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:marieclaire.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα

Από Τζίνα Αντωνιάδου / 21 Σεπτεμβρίου 2021 - 09:46

Video-doc

"We are the world" - Ένα τραγούδι θρύλος με ένα τεράστιο νόημα