ADVERTISING
Τετάρτη 25-05-22
Έλενα Παύλου: Η Κύπρια σχεδιάστρια μόδας με το μοντέρνο out of the box και διαχρονικό στυλ

Από Τζίνα Αντωνιάδου / 18 Νοεμβρίου 2021 - 08:54

Έλενα Παύλου: Η Κύπρια σχεδιάστρια μόδας με το μοντέρνο out of the box και διαχρονικό στυλ

Εξελίσσεται με κάθε νέα σεζόν, προτείνοντας ρούχα που διακρίνονται από εξαιρετικά φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, με χειροτεχνική παράδοση, με φινέτσα και καινοτομία, δημιουργώντας μια αναγνωρίσιμη ταυτότητα και στυλ υπογραφής.

 

Όνομα: ΕΛΕΝΑ

Μικρό βιογραφικό:

Γεννήθηκα στην Κύπρο, έναν τόπο βουτηγμένο σε πολυπολιτισμικές επιρροές από την αρχαία ιστορία. Σε αυτό το περιβάλλον απέκτησα μια ευρεία κατανόηση του κόσμου, η οποία μου έδωσε επίσης μια μοναδική οπτική για τα πράγματα.

Αποφοίτησα από την Accademia Internazionale d' alta Moda e d'arte del costume – Koefia στη Ρώμη, στην υψηλή ραπτική, όπου πειραματίστηκα πώς να προκαλέσω τα πράγματα αναμειγνύοντας στοιχεία υψηλής ραπτικής στο prêt-à- porter. Έκτοτε, η δουλειά μου χαρακτηρίζεται από τη χρήση ανορθόδοξων τεχνικών, οι οποίες είναι ορατές σε όλες τις συλλογές μου.

Το επαγγελματικό κομμάτι της ιστορίας μου ξεκίνησε με την εκπροσώπηση της Κύπρου στην Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών. Στη συνέχεια, για μερικά χρόνια, σχεδίαζα κοστούμια για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Αυτή η σύντομη αλληλεπίδραση με τον κόσμο του θεάματος επηρέασε και τα σχέδιά μου. Ως αποτέλεσμα διαφορετικών εμπειριών και πολλού ενθουσιασμού, αποφάσισα το 2003 να κάνω την προσωπική μου ετικέτα. Ακολούθησαν δύο σειρές, δεκάδες συλλογές, επιδείξεις μόδας σε Αθήνα και Κύπρο και μερικά βραβεία, που οδήγησαν στο αγαπημένο μου που είναι το εξής: η καλύτερη σχεδιαστής της χρονιάς 2010 στα βραβεία Madame Figaro 2011.

Facebook page: Elena Pavlou

Instagram: elenapavlou_official  

Youtube: ELENA PAVLOU

Website: www.elenapavlou.com 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Elena Pavlou (@elenapavlou_official)Κοινωνική δραστηριότητα/Συνδεσμος στον οποίο ανήκεις ή κοινωνικός στόχος για τον οποίο είσαι ευαισθητοποιημένος:

Δεν ανήκω σε κάποιο σύνδεσμο. Όμως είμαι υπέρμαχος όσο αναφορά τα δικαιώματα των ζώων. Από το πως θυσιάζονται να μας δώσουν το κρέας και τα  παράγωγα τους μέχρι το δικαίωμα τους στο να ζουν στο φυσικό τους χώρο τον οποίο τον έχουμε καταπατήσει .Έχω συμβάλει στο να βρουν σπίτι κάποια ζώα τα οποία η εγκαταλείφθηκαν η κακοποιήθηκαν από τους προηγούμενους κάτοχους τους. Με ικανοποιεί που  έστω και καθυστερημένα  η κακομεταχείριση των ζωών έχει πια ποινικοποιηθει.

Βάση:

Ζω στην Αθήνα τα τελευταία 20 χρόνια .με την πόλη αυτή έχω ένα  love and hate relationship..χαοτική αλλά πλούσια σε ιστορία ..αχρείαστη βαβούρα  αλλά πλούσια σε ερεθίσματα και vibes. To βράδυ δεν έχεις παρα να κοιτάξεις   ψηλά και να δεις την φωτισμένη Ακρόπολη και να πεις…είμαι ευνοημένη που ζω στο λίκνο του πολιτισμού.

Η δουλειά  μου είναι βασισμένη στη  δημιουργία....όλα είναι ‘παιδιά’ μου και τα αγαπώ εξίσου…αν πρέπει  να ξεχωρίσω  κάτι  είναι ένα  defile  το οποίο έκανα το 2010. Για πρώτη φορά σχεδίασα χρησιμοποιώντας την αρχιτεκτονική φιλοσοφία στο σχεδιασμό και την κατασκευή , χωρίς να βάλω  φραγμούς όσον αφορά την εμπορικότητα. Αποτέλεσμα ήταν τρισδιάστατα σχήματα σε μια καθόλα φορέσιμη συλλογή. Για μένα ήταν ένα στοίχημα γιατί μέχρι εκείνη τη στιγμή  με καθόριζε το ρευστό και το ντραπέ. Αυτή η αλλαγή μου άνοιξε άλλους ορίζοντες και συνεργασίες με το εξωτερικό κάτι το οποίο μου έφερε και  την διάκριση από τα  madam figaro awards..best designer of the year

Έμπνευση:

Δεν έχω κάτι σταθερό ως έμπνευση. Μπορεί να είναι μια εικόνα που είδα στο δρόμο, ένα παλιό ρούχο που αγόρασα από υπαίθρια αγορά, μια παλιά φωτογραφία, ένα τραγούδι που άκουσα τυχαία. Κάποτε η έμπνευση έρχεται εύκολα, κάποτε πρέπει να την ψάξεις. Η δημιουργία είναι ένας επίπονος όμορφος τοκετός!

Δυσκολία στον χώρο σου:

Πέρα από την παντελή απουσία της πολιτείας σαν κλάδος μεταποίησης  είναι ένας πολύ σκληρός χώρος επιβίωσης... είναι ένας χώρος όπου πρέπει  να είσαι πάντα λαμπερός, επίκαιρος κοινωνικά διαθέσιμος.

Λόγω στάσης ζωής εγώ δεν μπορώ να πως ότι ανήκω σε αυτό το κύκλωμα.

Απλά φροντίζω να κάνω πολύ καλά αυτό που κάνω με σεβασμό προς στους αποδέχτες μου και αυτό με ένα μαγικό τρόπο λειτουργεί στο να είμαι σταθερή και μάχιμη.

Στόχος:

Ο στόχος μου πια είναι πολύ διαφορετικός από το παρελθόν. Παλιά ήθελα και επιζητούσα την δημοσιότητα και την ευρεία αποδοχή! Λίγο η ματαιοδοξία του νεαρού της ηλικίας , η λάμψη που καταντά εθιστιστική , στο χωρο..τώρα πια στόχος μου είναι να αφήσω ένα πιο ουσιαστικό αποτύπωμα το οποίο να έχει κάποιο βαθύτερο νόημα, θέλω να συμβάλω στο φρένο του  fast fashion το οποίο μέσα στη φρενίτιδα χάθηκε η χαρά του να ψωνίζω και αντικαταστάθηκε με την έννοια του καταναλώνω, δημιουργώντας σκουπίδια και  pollution  από την υπερπαραγωγή. 

Δεν θέλω να χάσω τη χαρά της δημιουργίας, για χάρη της εμπορικότητας , και δουλεύω ούτως ώστε   να έρθω πιο κοντά στο δικό μου κοινό.

Θέλω μέσα στην ημέρα να βρίσκω χρόνο να απολαμβάνω μικρά αλλά σημαντικά πράγματα, κάτι το οποίο αγνοούσα στο παρελθόν

Σημαντικές στιγμές:

Η πιο σημαντική στιγμή για μένα είναι όταν γεννήθηκα. Ήρθα για να πάρω και να δώσω, να μάθω και να δείξω…

Περιγραφή της δουλειάς σου:

Θέλω την εσωτερική ηρεμία που έχω κατακτήσει  να την αποτυπώσω στη δουλειά μου, με διακριτικές λεπτομέρειες, μελετημένο πατρόν και άψογη ραφή απαλλαγμένα από  trends  και ταμπέλες. Πιστεύω ότι αυτή η εποχή μας επιτάσσει να φύγουμε από στερεότυπα και παγιωμένες αντιλήψεις. Η covid  περίοδος με έκανε να αναθεωρήσω πολλές αξίες, όπως το τι είναι όμορφο και τι όχι. To όμορφο στη ζωή μας τα ορίζουμε εμείς και μόνο εμείς. ‘Ήθελα τα ρούχα μου να παρέχουν αυτή τη δυνατότητα, να μπορούν να φορεθούν από διαφορετικά άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου με διαφορετικό  styling  και ύφος, δημιουργώντας μια ξεχωριστή εικόνα για τον καθένα, μια εικόνα μέσα στην οποία να νιώθουν όμορφα!


Μελλοντικά πλάνα:

όλοι τείνουμε να πάμε στην πεπατημένη.. άρα οποιαδήποτε μελλοντικά πλάνα είναι απλά μια επανάληψη του τι ζήσαμε.  Όσες φορές επιχείρησα να το κάνω  το σύμπαν   γέλασε δυνατά!...προς όφελος μου ..γιατί μου αυτά που μου στείλε αναπάντεχα με ωθήσαν να γίνω καλύτερος άνθρωπος.

Μότο σου: less is more

Ιστορικά πρόσωπα η μυθολογικά που θαυμάζεις:

Σαν γυναίκα θαυμάζω τις γυναίκες οι οποίες ορθώσανε ανάστημα στην πατριαρχική   κοινωνία που ακόμα επικρατεί  . Μια από αυτές είναι η Αμερικανίδα Νόρα Έφρον η οποία πάλεψε την ανισότητα των δύο  φύλων και τα πρότυπα τα οποία προωθούνται μέσω του χώρου του θεάματος τα οποία θίγουν  την γυναικεία υπόσταση...δημοσιογράφος και σεναριογράφος. Το πιο διάσημο της έργο το  when harry met sally.Κάποτε είπε : ‘be the hero of your life e not its victim. 
Αγαπημένα βιβλία/συνθέσεις/καλλιτέχνες:

Σκηνοθέτης  Pedro Almodovar.. Iσπανός σκηνοθέτης , με μια σουρεαλιστική αισθητική, ωμή αφήγηση , βαθύ συναίσθημα και αφοριστικό  κυνισμό.

Τι θαυμάζεις σε έναν άνθρωπο:

Kαθαρότητα  ψυχής και σκέψης.

 

Ποιά θεωρείς τη μεγαλύτερη Αρετή:

Tιμιότητα

Ποιό είναι το σημερινό στοίχημα της ανθρωπότητας, κατά την άποψη σου:

Να ξανασυναντήσει την ανθρώπινη υπόσταση της.

Αυτή τη στιγμή πέραν από τους ψυχρούς πολέμους που διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε ευνοούμενους και μη ,έρχεται και μια επίπλαστη  πραγματικότητα που παρέχει η τεχνολογία, αλλοιώνοντας τις ανθρώπινες συνειδήσεις σε τέτοιο βαθμό που για να  ξαναβρεί η ανθρωπότητα την ισορροπία της , πρέπει να επέλθει μια καταστροφή.. όπως ακριβώς γίνεται  στη φυσική ανάφλεξη σε ένα γερασμένο δάσος. Τα τεράστια δέντρα που κρύβουν τον ήλιο και δεν αφήνουν τίποτα να φυτρώσει, καίγονται για να δώσουν χώρο στην καινούρια ζωή που βρίσκεται κάτω από το χώμα.Αγαπημένο ποτό:

Μπύρα

Αγαπημένο φαγητό:

Χορτοφαγικά κουπέπια της μαμας μου

Αγαπημένο τοπίο:

Χώρα στης Αμοργούς..όλο το σύμπαν αντανακλάται στον ατελείωτο μπλε ορίζοντα του αιγαίου πελάγους.

Τι είναι η ευτυχια για σενα:

Ευγνωμοσύνη για την ζωή..

Πέντε πράγματα που θα έπαιρνες μαζί σου εάν αναγκαζόσουν:

Το γάτο μου
Ένα βραχιολακι δώρο της βαφτιστήρας μου
Πορτοφόλι
Τηλέφωνο
Οικογενειακό αλμπουμ φωτογραφιών

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Elena Pavlou (@elenapavlou_official)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα