ADVERTISING
Πέμπτη 18-08-22
Mo Farah: Η ιστορία διακίνησης ενός παιδιού που έστειλε την Βρετανία στην κορυφή

18 Ιουλίου 2022 - 09:40

Mo Farah: Η ιστορία διακίνησης ενός παιδιού που έστειλε την Βρετανία στην κορυφή

Δεν υπάρχει ένας Mo Farah, για την ακρίβεια Mohamed Farah, αλλά δύο. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πρόσωπα με διαφορετικά όνειρα, στόχους αλλά και εξέλιξη. Ο πρώτος είναι ο παγκοσμίου φήμης γνωστός δρομέας μεγάλων αποστάσεων που κατά καιρούς κάνει περήφανη την Βρετανία με τις εκπληκτικές επιδόσεις του και ο άλλος είναι ένας άνδρας παρόμοιας ηλικίας, που ποτέ ωστόσο δεν έχει ταξιδέψει πιθανώς στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τον τόπο καταγωγής του που δεν είναι άλλο από το Τσιμπουτί. Παρόλο που οι περισσότεροι θα πιστέψουν ότι μιλάμε για δύο διαφορετικούς ανθρώπους, στην ουσία αναφερόμαστε σε έναν. Και όχι δεν πρόκειται για συνωνυμία.

Το μυστήριο πλέγμα γύρω από την καταγωγή του θέλησε να ξετυλίξει ο γνωστός πρωταθλητής, Mo Farah, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά την σπαρακτική αλήθεια για την ζωή του. Μιλώντας σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο BBC One το βράδυ της Τετάρτης, ο 39χρονος αθλητής εξήγησε ότι έπεσε θύμα trafficking σε ηλικία εννέα ετών και εργαζόταν ως δούλος μιας βρετανικής οικογένειας. Όλα ξεκίνησαν όταν η μητέρα του Hussein Abdi Kahin (το πραγματικό όνομα του Mo Farah) θέλησε να σώσει εκείνον και τον μεγαλύτερο αδερφό του από την εμπόλεμη κατάσταση της Σομαλιλάνδης, όπου ζούσε φτωχικά η οικογένεια, στέλνοντάς τους στο Τσιμπουτί για να γλιτώσουν από τα δεινά του πολέμου. Εκεί μια γυναίκα πλησίασε το μικρό αγόρι και του εξήγησε πως θα τον έπαιρνε μαζί της στο Λονδίνο για να συναντήσει τους συγγενείς του, οι οποίοι θα του πρόσφεραν μια καλύτερη τύχη διαβίωσης.

Όπως ήταν φυσικό ο μικρός Hussein ενθουσιάστηκε που θα ταξίδευε πρώτη φορά με αεροπλάνο και χωρίς να λάβει την έγκριση της οικογένειάς του, η γυναίκα πήρε το παιδί και κατευθύνθηκε προς το τελωνείο. Φτάνοντας στον έλεγχο των αστυνομικών αρχών, εκείνη στράφηκε στο 9χρονο αγόρι και του είπε πως από αυτή την στιγμή και έπειτα θα έλεγε πως το όνομα του είναι Mohamed, χωρίς να εξηγήσει φυσικά πως αυτό θα έπρεπε να γίνει καθώς έτσι εμφανίζονταν στα έγγραφα ταυτοποίησης του. Προφανώς ο Hussein πήρε την θέση ενός άλλου παιδιού, που έπρεπε να ταξιδέψει στην Αγγλία, με το όνομα Mohamed. Μόνο που ο αληθινός Mohamed δεν πέρασε ποτέ τα σύνορα της χώρας του.

"Παρά τα όσα έχω πει στο παρελθόν, οι γονείς μου δεν έζησαν ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν ήμουν τεσσάρων, ο πατέρας μου σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο. Ως οικογένεια μας διέλυσαν. Με χώρισαν από τη μητέρα μου και με έφεραν στο Ηνωμένο Βασίλειο παράνομα με το όνομα ενός άλλου παιδιού που ονομάζεται Mohamed Farah" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Mo Farah, επισημαίνοντας στη συνέχεια πως για πολλά χρόνια δεν είχε αποκαλύψει την αλήθεια των παιδικών του χρόνων ούτε στην ίδια του την γυναίκα, Tania. Η απόφαση του να μιλήσει θα μπορούσε να τον περιπλέξει σε νέες ιστορίες, αφήνοντας το ελεύθερο στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να αφαιρέσει την βρετανική υπηκοότητα, που τελικά έλαβε όταν ήταν 14 ετών.

Μέχρι την ηλικία αυτή, ο Μο έζησε σε ένα διαμέρισμα στο Δυτικό Λονδίνο, όπου εργάζονταν ως υπηρέτης για την οικογένεια της γυναίκας που τον διακίνησε, όπως άλλωστε συνέβαινε με τα περισσότερα παιδιά που μεταφέρονταν παράνομα από την Σομαλία. "Από την πρώτη στιγμή δεν με αντιμετώπισαν ως μέλος της οικογένειας τους. Για εκείνους ήμουν το παιδί που έπρεπε να φροντίζει για τις δουλειές του σπιτιού" ακούγεται να λέει συναισθηματικά φορτισμένος. Καθάριζε το σπίτι, μαγείρευε, έκανε μπάνιο τα παιδιά της και φυσικά δεν πήγαινε σχολείο. Του είχαν υποσχεθεί πως θα πάει αργότερα, μόνον και εφόσον ήταν "καλό παιδί". Ο κορυφαίος δρομέας αναφέρθηκε στα βράδια που κλειδωμένος στο μπάνιο έκλεγε με όλη του την ψυχή, όπως επίσης και στην στιγμή που η γυναίκα έσκισε επιδεικτικά μπροστά του το χαρτί με τα στοιχεία επικοινωνίας των συγγενών του, που βρίσκονταν στο Λονδίνο.

Τελικά, ο Hussein κατάφερε να πάει στο σχολείο έπειτα από πολλές παρακλήσεις και ικετεύσεις. Απεριποίητος, με βρώμικα ρούχα και με ελάχιστη γνώση αγγλικών βρέθηκε μεταξύ των Βρετανών συμμαθητών του σε ένα δημόσιο σχολείο της γειτονιάς όπου έμενε. Οι καθηγητές πρόσεξαν την κατάσταση του αγοριού και ευθύς αμέσως κάλεσαν την γυναίκα για να επιβεβαιώσει πως όντως ήταν η μητέρα του. Εκείνοι ασφαλώς δεν το αρνήθηκε επιδεικνύοντας ξανά τα πλαστά έγγραφα του αγοριού. Η πραγματική του ταυτότητα αποκαλύφθηκε μόνο σε έναν καθηγητή, τον Alan Watkinson, ο οποίος πίστευε στις δυνατότητες του ως μελλοντικός αθλητής, όταν ο Μο του μίλησε για την καταγωγή του.

Μαζί με τον υπόλοιπο σύλλογο δασκάλων, ο καθηγητής ειδοποίησε τις κοινωνικές υπηρεσίες, φροντίζοντας ο Μο να μεταφερθεί σε ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Όπως και έγινε, με τον αθλητή να γίνεται μέλος της οικογένειας μιας συμμαθήτριας του από την Σομαλία, με την μητέρα της να τον φροντίζει σαν βιολογικό παιδί της. "Πραγματικά με φρόντιζε και ήμουν χαρούμενος εκεί. Κατέληξα να μείνω μαζί τους επτά χρόνια" εξομολογείται. Διανύοντας την πιο "ευτυχισμένη περίοδο" της ζωής του, ο 14χρονος Farah επιλέχθηκε να εκπροσώπηση την Βρετανία σε έναν παγκόσμιο αγώνα δρόμου μεγάλων αποστάσεων, όμως υπήρχε το εξής πρόβλημα: δεν διέθετε τα σωστά έγγραφα ταυτοποίησης, αλλά ούτε και την βρετανική υπηκοότητα. Ο προπονητής αλλά και οι δάσκαλοι του σχολείου μέσω επιστολής στο Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησαν να δοθεί στο παιδί η υπηκοότητα προκειμένου να εκπροσωπήσει την χώρα. Τότε ο Mo Farah ανακηρύχθηκε Βρετανός πολίτης, με τον δρόμο της επιτυχίας να ανοίγεται μπροστά του.

Στο ντοκιμαντέρ μεταξύ άλλων προβάλλεται και η συγκινητική στιγμή όπου η θετή μητέρα που ανέλαβε να μεγαλώσει αξιοπρεπώς τον Farah, βλέπει το παιδί της να επανασυνδέεται με την οικογένεια του στο Τσιμπουτί, αγκαλιάζοντας έπειτα από πολλά χρόνια την βιολογική του μητέρα αλλά και τον αδερφό του, ο οποίος έμεινε πίσω στην πατρίδα, όταν εκείνος κλάπηκε από την άγνωστη γυναίκα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

womantoc.gr


 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα