ADVERTISING
Σάββατο 29-02-20
Τρώγοντας υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ζεις περισσότερο από την συνεργάτιδα του Eltopia.com.cy Αναστασία Κουκιαδάκη

29 Νοεμβρίου 2018 - 10:05

Τρώγοντας υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ζεις περισσότερο από την συνεργάτιδα του Eltopia.com.cy Αναστασία Κουκιαδάκη

Το όνειρο κάθε ανθρώπου και κυρίως των γυναικών είναι να βρουν το ελιξίριο της νεότητας, όμως, μπορούμε να ξεφύγουμε από το γήρας; Με βεβαιότητα μπορώ να σας πω ότι το γήρας δεν μπορεί να αποτραπεί αλλά μπορούμε να επιτύχουμε την επιβράδυνσή του.

Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να μεγαλώνουμε με υγεία και συνάμα να νιώθουμε όμορφες. Γερνώ μεν αλλά γερνώ καλά, που σημαίνει είμαι υγιείς σωματικά και ψυχικά. Το μυστικό για να το καταφέρουμε μας το δείχνουν οι έρευνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια και αποδεικνύουν πως το ελιξίριο της νεότητας κρύβεται στο πιάτο μας.

Άραγε είναι τόσο απλό όσο το διαβάζουμε;

 Αρκεί να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να επιβραδύνουμε το γήρας;

Είναι γνωστό πλέον, ότι τα γονίδια που έχουμε κληρονομήσει είναι υπεύθυνα για πολλά καλά και κακά που μας συμβαίνουν. Πίσω από το γήρας κρύβεται το αντίστοιχο γονίδιο το οποίο μας "γερνά" και οι επιστήμονες κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής για αυτήν τους την ανακάλυψη.

 Τα γονίδια μας δεν μπορούμε να τα αποβάλουμε ή να τα αλλάξουμε αλλά μπορούμε να τα ενεργοποιήσουμε ή να τα απενεργοποιήσουμε πάντα μέσω της διατροφής.

Η καθηγήτρια Dr. Cynthia Kenyon, ανακάλυψε ότι οι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε - από μπανάνες ,πατάτες , ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, κείκ και ρύζι ( υδατάνθρακες με  υψηλό γλυκαιμικό φορτίο- επηρεάζουν άμεσα δυο γονίδια-κλειδιά που ελέγχουν τη νεότητα και τη μακροζωία.

 Η Dr. Cynthia Kenyon έκανε μια εντυπωσιακή ανακάλυψή.  Πραγματοποιώντας μελέτη σε roundworms (νηματώδης σκουλήκια), ειδικά το c.elegans, ένα σκουλήκι μεγέθους ενός εκατοστού που ζει στο χώμα σε εύκρατα κλίματα ανά το κόσμο.

 Ελέγχοντας κάποια από τα γονίδια τους , μπόρεσε να αυξήσει τη διάρκεια της ζωής τους σχεδόν κατά 6 φορές περισσότερο από το κανονικό. Αλλά θα μου πείτε, τι σχέση έχουνε τα σκουλήκια με εμάς; Μεγάλη από ότι φαίνεται....

 Η δουλειά της καθηγήτριας Kenyon έχει αναπαραχθεί επιτυχώς σε εργαστήρια ανά τον κόσμο - τα γονίδια που βρήκε ότι ελέγχουν  τη γήρανση στα σκουλήκια, κάνουν το ίδιο πράγμα στους αρουραίους, στα ποντίκια και στις μαϊμούδες, ενώ είναι ενεργά και στους ανθρώπους.

 Η δουλεία αυτή έχει επαναστατικοποιήσει τις γνώσεις μας στο πεδίο της γήρανσης, εξηγεί ο Dr, Jeff Holly, καθηγητής κλινικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Bristol. "Πριν από δέκα χρόνια νομίζαμε ότι η γήρανση ήταν μάλλον το αποτέλεσμα ενός αργού μαρασμού, σαν ένα είδος σκουριάσματος", αναφέρει ο καθηγητής. Αλλά η καθηγήτρια Kenyon  έδειξε ότι δεν είναι θέμα φθοράς, αντιθέτως είναι μια διαδικασία που ελέγχεται από γονίδια.

Οπότε, πως μπορεί ένα σκουλήκι να κρατά το κλειδί για την ανθρώπινη γήρανσή;

Στις 18 ημέρες ζωής , το μέσο  roundworm (νηματώδης σκουλήκι) είναι πλαδαρό, νωχελικό και ρυτιδιασμένο. Μετά από 2 μέρες πεθαίνει. Ωστόσο, καθηγήτρια Kenyon, βρήκε ότι η μείωση της ενεργητικότητας ενός μόνο εκ των γονιδίων τους είχε σημαντικά αποτελέσματα.

"Αντί να πεθαίνουν σε διάστημα 20 ημερών, η πρώτη ομάδα από μεταλλαγμένα σκουλήκια που φτιάξαμε έζησε για παραπάνω από 40 ήμερες" αναφέρει ή ιδία, " και δεν ήταν πλαδαρά και μαραμένα -συμπεριφέρονταν σαν νεαρά. Ήταν ένα πραγματικό σοκ για εμάς. Σε ανθρώπινους όρους, ήταν αντίστοιχο σαν να μιλάτε με κάποιον που νομίζατε ότι ήταν 30 και να ανακαλύπτετε ότι στην πραγματικότητα είναι 60".

 Με πιο έξυπνους γενετικούς χειρισμούς, έχει καταφέρει κάποια από τα σκουλήκια της να ζήσουν μέχρι και 144 ημέρες. Μια αύξηση αυτής της ποσότητας θα επέτρεπε στους ανθρώπους να ζήσουνε μέχρι 450 χρόνια.

Αλλά, αυτό που ανακάλυψε η καθηγήτρια Kenyon ήταν το γιατί η δραστική μείωση - από μπανάνες και πατάτες μέχρι ψωμί, ζυμαρικά μπισκότα, ρύζι και φρουτοχυμό είχε τόσο θεαματικά αποτέλεσμα.

Ανακάλυψε ότι άλλαζε ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονταν δυο πολύ σημαντικά γονίδια. Απενεργοποίησε το γονίδιο που ελέγχει την ινσουλίνη, πράγμα το οποίο συνακόλουθα ενεργοποιούσε ένα άλλο γονίδιο, το οποίο δρούσε σαν ελιξίριο ζωής.

"Αστειευόμενοι, ονομάσαμε το πρώτο γονίδιο  Grim Reaper γιατί όταν ενεργοποιείται το προσδόκιμο ζωής ( μακροζωία) είναι αρκετά σύντομο" εξηγεί η ίδια. Το δεύτερο "ελιξίριο" γονίδιο φαίνεται ότι επιφέρει όλες τις αντιγηραντικές ωφέλειες - η ονομασία του είναι  DAF 16, αλλά μετονομάστηκε με το παρατσούκλι "Sweet Sixteen" καθώς μετέτρεπε τα σκουλήκια σε εφήβους.

"Στέλνει οδηγίες σε 100αδες γονίδια ανάπλασης και ανανέωσης", αναφέρει η καθηγήτρια Kenyon." Αυξάνονται το απόθεμα σας σε φυσικά αντιοξειδωτικά, ενώ μειώνονται οι καταστροφικές ελεύθερες ρίζες". Αυτές αποτελούν συστατικά που παράγονται από το σώμα μας και το περιβάλλον, που συνδεόταν με πλήθος ασθενειών από καρκίνο μέχρι Αltzheimer.

To γονίδιο "Sweet Sixteen" ενισχύει επίσης συστατικά που εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του δέρματος και των πρωτεϊνών που συνθέτους τους μυς, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο ενεργό στην καταπολέμηση της μόλυνσης και τα γονίδια που είναι ενεργά στον καρκίνο, απενεργοποιούνται.

Η ανακάλυψη του γονιδίου Grim Reaper ώθησε την καθηγήτρια να αλλάξει δραματικά τη διατροφή της, μειώνοντας τους υδατάνθρακες, επειδή οι υδατάνθρακες κάνουν το σώμα μας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη ( για να μαζέψει το παραπάνω σάκχαρο του αίματος που παράγουν οι υδατάνθρακες), και η παραπάνω ινσουλίνη συνεπάγεται ένα πιο ενεργό Grim Reaper ( γονίδιο της γήρανσης).

Οπότε, το ζωτικό δεύτερο γονίδιο, το "ελιξίριο" δεν ενεργοποιείται. Για να το τσεκάρει αυτό, πρόσθεσε μια μικρή ποσότητα γλυκόζης από ζάχαρη στη συνηθισμένη διατροφή κάποιων σκουληκιών της στα οποία είχαν τροποποιηθεί τα γονίδια με αποτέλεσμα να ζουν μακρύτερες και πιο υγιείς ζωές. 

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Η ζαχαρώδης γλυκόζη μπλόκαρε τα γονίδια της "νεότητας" και έχασαν τα περισσότερα από τα υγιή γονίδιά τους.

Η Dr. Kenyon αναφέρει: Για την ακρίβεια η κατανάλωση υδατανθράκων (ρύζι, μακαρόνια, πατάτα, ψωμί και μπανάνα) υψηλών σε γλυκαιμικό φορτίο (GL), είναι οι "μεγάλοι δολοφόνοι" της υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
ADVERTISING
Τα πιο διαβασμένα
ADVERTISING
ADVERTISING