ADVERTISING
Σάββατο 29-02-20
3 λόγοι που το σώμα ζητάει γλυκό-Απο την συνεργάτιδα του Eltopia.com.cy Αναστασία Κουκιαδάκη

21 Ιουνίου 2018 - 11:57

3 λόγοι που το σώμα ζητάει γλυκό-Απο την συνεργάτιδα του Eltopia.com.cy Αναστασία Κουκιαδάκη

Η σοκολάτα αρχίζει να σας φωνάζει γύρω στις 9 μ.μ.; Αυτή η τσάντα από πατατάκια που είναι κρυμμένη στο ντουλάπι αρχίζει να σας μιλάει μία ώρα μετά το δείπνο; Στη δουλειά έχετε πονοκέφαλο και λαχταράτε εκείνη τη σοκολάτα;

Οι λόγοι για τους οποίους επιθυμούμε τη ζάχαρη και αλάτι είναι εν μέρει φυσιολογικές, εν μέρει ψυχολογικές και εν μέρει λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.

Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί λίγο σαν ένα αυτοκίνητο - βάζετε καύσιμο στη δεξαμενή και στη συνέχεια οδηγείτε….. και μέχρι που θα φτάσετε εξαρτάται από την ποιότητα του καύσιμου και την ποσότητα . Σωστά;

Έτσι γίνεται και στο σώμα . Όπου το καύσιμο στην προκειμένη περίπτωση είναι η τροφή. Εάν το σώμα δεν πάρει τα καύσιμα - τροφή που χρειάζεται, τότε, μπορούν να εκδηλωθούν τα συμπτώματα έλλειψης και η αναζήτηση γλυκού ή αλμυρού αντίστοιχος.

Ποιο είδος καυσίμου χρειάζεται το σώμα σας;

Μια ισορροπημένη πρόσληψη καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι: οι υδατάνθρακες υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, πρόσληψη άπαχης πρωτεΐνης, όπως το λευκό κρέας και το ψάρι και των υγιεινών λιπών όπως είναι το ελαιόλαδο.

Άρα, 3 βασικά θρεπτικά συστατικά σε ισορροπία σε κάθε γεύμα.

Εξετάστε τρεις παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην επιθυμία για γλυκό:

1. Ο πεινασμένος μου εαυτός.

Ξυπνάτε το πρωί και ενώ το σώμα περιμένει να πάρει τα βασικά εφόδια για να «ξυπνήσει» και να σας κρατήσει ζωντανούς, ευδιάθετους γεμάτο ενέργεια εσείς του προσφέρετε ένα σκέτο καφέ ή πολλές φορές συνδυάζοντας τον με μπισκότα γεμάτο ζάχαρη. Όσο περνάει η μέρα η ενέργεια σας πέφτει στο μηδέν. Το σώμα σας , στέλνει μηνύματα «θέλω γλυκό», ψάχνει ενέργεια και στη συγκεκριμένη περίπτωση ενέργεια γρήγορη, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα γλυκό.

Παράλειψη γευμάτων ή πολύς χρόνος μεταξύ των γευμάτων αυτόματα αυτό οδηγεί σε έντονη πείνα, που σας κάνει να θέλετε κάτι γλυκό ή αλμυρό ΑΜΕΣΑ.

Και μόλις αποκτήσατε έναν εύκολο τρόπο να αποθηκεύσετε παραπάνω λίπος στο σώμα σας.

2. Δεν συνειδητοποιείτε πώς μπορεί να είναι εθιστική ζάχαρη και το αλάτι.

Γιατί αγαπάμε τη ζάχαρη και το αλάτι; Για ένα πράγμα, για την γεύση. Έχουν διεξήχθη έρευνες για να προσδιορίσουν ποια συστατικά τροφίμων δελεάσουν περισσότερο τις γεύσεις των καταναλωτών.

"Ο εγκέφαλος μας είναι ενσύρματα συνδεδεμένος για να μπορεί να μας δώσει την δυνατότητα να απολαύσουμε πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους".

Η ζάχαρη, ειδικότερα, απελευθερώνει χημικές ουσίες στον εγκεφάλο, που μας κάνουν να νιώθουμε καλά". Αυτό μας αφήνει να θέλουμε να βιώνουμε αυτό το καλό συναίσθημα ξανά και ξανά, μέρα με τη μέρα.


Αυτός είναι ο λόγος που πολλά μεταποιημένα τρόφιμα είναι απίστευτα εθιστικά. Ενεργοποιούν την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που μας ενθαρρύνει να εθιστούμε σε τέτοιες τροφές.

Έχοντας λιγότερους υποδοχείς για την ντοπαμίνη μπορεί να προκαλέσει υπερκατανάλωση τροφής. Μία μελέτη διαπίστωσε λιγότερους υποδοχείς ντοπαμίνης στους εγκεφάλους παχύσαρκων ατόμων.


Με την πάροδο του χρόνου, δημιουργούμε έναν φαύλο κύκλο….


3. Δεν ακούτε το σώμα σας.


Όταν είστε πολύ κουρασμένοι το σώμα αναζητάει ενέργεια και η εύκολη λύση είναι η γλυκιά γεύση.

Προετοιμάστε το γεύμα σας - μην το αφήνετε τελευταία στιγμή.

Το άγχος μπορεί να βλάψει την ικανότητα των επινεφριδίων σας να ρυθμίζουν το νάτριο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πόθους για αλάτι – αναζήτηση ενός αλμυρού σνακ.

Λάβετε υπόψη και τη δίψα. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η εσφαλμένη αφυδάτωση οδηγεί στην πείνα με αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει και πόθους για γλυκό ή αλμυρό.

Το κλειδί για να αποφύγετε τον εθισμό είναι η ισορροπία των θρεπτικών συστατικών κατά την διάρκεια της ημέρας και σε κάθε γεύμα που κάνετε. Μην ξεχνάτε ότι η τροφή ελέγχει τις ορμόνες σας και αυτές την όρεξη σας και συνάμα την υγεία σας.

Ορμονική ισορροπία και ξεχάστε τις απελπισμένες νύχτες ψάχνοντας γλυκά & αλμυρά.

 

Πηγή:

HuffPost Canada. (2018). What Salt And Sugar Food Cravings Actually Mean. [online] Available at: https://www.huffingtonpost.ca/2016/01/29/stop-food-cravings_n_9089998.html
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
ADVERTISING
Τα πιο διαβασμένα
ADVERTISING
ADVERTISING