ADVERTISING
Σάββατο 29-02-20
Βιολογική Ιατρική (Biological Medicine) ή Ολοκληρωμένη Ιατρική (Integrative Medicine) απο τον συνεργάτη του eltopia.com.cy Δρ Ντίνο Ξυδά

Από Δρ Ντίνος Ξυδάς-Παθολόγος / 11 Δεκεμβρίου 2018 - 09:05

Βιολογική Ιατρική (Biological Medicine) ή Ολοκληρωμένη Ιατρική (Integrative Medicine) απο τον συνεργάτη του eltopia.com.cy Δρ Ντίνο Ξυδά

Η «Βιολογική Ιατρική» είναι ο συνδυασμός των πιο αποτελεσματικών μεθόδων, της «Κλασσικής Ιατρικής» όσο και της  «Φυσικής Ιατρικής» ή «Εναλλακτικής ιατρικής».  Oνομάζεται επίσης «Ολοκληρωμένη Ιατρική» ή, “Integrative Medicine”, όρος που αποδίδει καλύτερα την έννοια και το περιεχόμενό της.

Eίναι ουσιαστικά ένα νέο ιατρικό κίνημα που προσπαθεί να εστιάσει και να αποκαταστήσει την ισορροπία μεταξύ υγείας και θεραπείας. Προσπαθεί να διαχειριστεί την ασθένεια εκτός του συνηθισμένου πλαισίου της απλής διαχείρισης και αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ασθένειας, αναζητώντας και εξαλείφοντας τα αίτια που την προκαλούν.

Δίνει έμφαση στο γεγονός στο ότι δεν είμαστε και δεν αποτελούμαστε μόνο από σώμα. Θεωρεί ότι διαθέτουμε επίσης νόηση, ψυχή – πνεύμα, δίνει επίσης έμφαση στην διατροφή και τη φυσική κατάσταση, λαμβάνει υπόψη τον τρόπο ζωής ενός ατόμου, ότι όλοι είμαστε μέλη μιας κοινωνίας και γενικά αξιολογεί όλες τις πτυχές της διαβίωσης του ατόμου. Θεωρεί επίσης σημαντική τη σχέση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ ιατρού και ασθενή στη διαδικασία θεραπείας και η οποία συμβάλει με τον δικό της τρόπο στην ίαση.

Ο γιατρός που εφαρμόζει τις αρχές της βιολογικής ή ολοκληρωμένης ιατρικής  επιλέγει, ανάλογα με την περίπτωση που έχει να αντιμετωπίσει μπροστά του, τους πλέον κατάλληλους συνδυασμούς από τις μεθόδους της «Κλασσικής Ιατρικής» και τις μεθόδους της  «Εναλλακτικής ιατρικής» και οι οποίες θα προσδώσουν αξία στη θεραπεία της ασθένειας. 

Η βιολογική ή ολοκληρωμένη  ιατρική  αποδέχεται την χρησιμότητα προσεγγίσεων, μεθόδων και πρακτικών και από τα δύο στρατόπεδα και εφαρμόζει εκείνα που θεωρεί πιο αποτελεσματικά ανάλογα με τη περίπτωση που αντιμετωπίζει. Θεωρεί ότι μια μέθοδος δεν σημαίνει ότι αποκλείει την χρήση μιας άλλης. Η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο βιολογικός ιατρός είναι να διυλίσει και να διαπιστώσει τι είναι χρήσιμο και τι δεν είναι και να κάνει την κατάλληλη επιλογή.

Δεν απορρίπτει την «Κλασσική Ιατρική», αλλά προσπαθεί να πάρει ότι καλύτερο μπορεί  από αυτήν. Δεν περιορίζεται όμως μόνο σε αυτή. Αναζητά και εφαρμόζει αποτελεσματικές πρακτικές και από το οπλοστάσιο των εναλλακτικών θεραπειών που ασφαλώς διαθέτουν.

Στην βιολογική Ιατρική χρησιμοποιούμε όλα εκείνα τα φυσικά θεραπευτικά μέσα που μπορούν να συμβάλουν στην ίαση. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη και σεβόμενοι την εκπληκτική ικανότητα του οργανισμού να επανορθώνει τις βλάβες του και να θεραπεύει τις αρρώστιες του.

Τα κύριαθεραπευτικά όπλα της Βιολογικής Ιατρικής είναι η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός , ο ομοιοβελονισμός ( ενδομυϊκές ενέσεις ομοιοπαθητικών βοτάνων σε σημεία βελονισμού ), η βοτανοθεραπεία, η βιταμινοθεραπεία, η θεραπευτική διατροφή, το θεραπευτικό μασάζ , η αρωματοθεραπεία, η χειροπρακτική, η οζονοθεραπεία και η χηλείωση.

Όλα αυτά τα θεραπευτικά μέσα μπορούν από μόνα τους ή σε συνδυασμό να θεραπεύσουν πολλές οξείες ή χρόνιες παθήσεις.


Το κίνημα της βιολογικής  ιατρικής έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ιδιαίτερα στην Αμερική.

Βλέπουμε αυτή την τάση και σε νοσοκομεία όπου προσπαθούν να συνδυάσουν και να εφαρμόσουν την βιολογική ιατρική με την κλασσική -συμβατική ιατρική. Το 2001 ιδρύθηκε στη Mayo Clinic στις ΗΠΑ Συμβουλευτική υπηρεσία Συμπληρωματικής και Ολοκληρωτικής Ιατρικής.  Φαίνεται πώς το ενδιαφέρον για  την  βιολογική ιατρική δεν είναι κάτι εφήμερο. Σύμφωνα με στατιστικές το ποσοστό των Αμερικανών που ακολουθεί κάποια μορφή  βιολογικής  ιατρικής είναι 62 % .

Στόχος της βιολογικής  ιατρικής είναι η θεραπεία του σώματος του πνεύματος και της ψυχής και όχι μόνο της ασθένειας. Αυτό επιτυγχάνεται συνδυάζοντας τις καλύτερες ιατρικές πρακτικές υψηλής τεχνολογίας διαγνωστικά και θεραπευτικά εργαλεία σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπευτικές πρακτικές .

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι επιστήμονες αμφισβητούσαν τη σχέση πνεύματος και σώματος για την αντιμετώπιση των ασθενειών. Ωστόσο σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες νευρο-επιστημονικές έρευνες η σχέση και στενή αλληλεπίδραση πνεύματος σώματος στη δημιουργία και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών έχει πλέον επιβεβαιωθεί.

Η εξειδίκευση, απαραίτητη στην προαγωγή της επιστήμης, οδήγησε μεν στην δημιουργία πολλών χρήσιμων ιατρικών ειδικοτήτων και καλών κλινικών ειδικών γιατρών, αλλά είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση του ιατροφιλόσοφου των παλαιότερων εποχών, ο οποίος σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής του είχε σφαιρική οπτική και καλύτερη θεώρηση των βασικών ιατρικών προβλημάτων.

Οι ειδικοί γνωρίζουν όλο και περισσότερα για κάθε όργανο του σώματος ξεχωριστά (σε αντιστοιχία και ανάλογα με το αντικείμενο της ειδικότητας τους) και όλο λιγότερο για την συνολική λειτουργία και αλληλεπίδραση του ανθρώπινου οργανισμού.

Ως παθολόγοι, γυναικολόγοι, πνευμονολόγοι, νεφρολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι, ουρολόγοι, καρδιοχειρουργοί, ορθοπεδικοί, κ.τ.λ. τείνουμε όλο και περισσότερο να βλέπουμε ασθένειες παρά ασθενείς, πάσχοντα όργανα και όχι πάσχοντες ανθρώπους . Μας διαφεύγει όλο και πιο πολύ ότι η τοπική αρρώστια, συνήθως είναι επακόλουθο, μιας άλλης γενικής αρρώστιας και επομένως η ίαση του μέρους όταν και όπως αυτή είναι εφικτή (όσο υπάρχουν ακόμα τα χρονικά περιθώρια και οι άλλες προϋποθέσεις), δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο  μέσα από την ίαση όλου του οργανισμού.

 

Πολλές φορές μοιάζει να αναζητούμε το δένδρο και να μη βλέπουμε το δάσος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
ADVERTISING
Τα πιο διαβασμένα
ADVERTISING
ADVERTISING