ADVERTISING
Δευτέρα 06-07-20
Αντίσταση στην ινσουλίνη και διατροφή-Απο την Αναστασία Κουκιαδάκη

03 Οκτωβρίου 2019 - 12:53

Αντίσταση στην ινσουλίνη και διατροφή-Απο την Αναστασία Κουκιαδάκη

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με στροφή ολοένα και περισσότερο στην διατροφή Δυτικού τύπου σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και συνάμα  την επίδραση της προδιάθεσης  των γονιδίων μας, έχει  φέρει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων. Στις μέρες μας, οι παθολογικές καταστάσεις δεν αφορούν μόνο την ενήλικη ζωή του ανθρώπου αλλά πλέον εμφανίζονται από την παιδική ηλικία. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η αντίσταση ινσουλίνης.

Τι είναι όμως η ινσουλίνη;

Η ινσουλίνη είναι μια από τις σημαντικότερες ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα. Με πιο γνωστό ρόλο της να είναι η διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, ρυθμίζει την παραγωγή ενέργειας, έχει ενεργό ρόλο στις καύσεις του λίπους και λαμβάνει μέρος και σε άλλες διεργασίες στο σώμα μας.

Τι είναι η αντίσταση ινσουλίνης;

Όταν το σώμα μας «αναγκάζεται» να παράγει αυξημένες ποσότητες ινσουλίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε πολλά όργανα μειώνουν την ανταπόκριση τους (ευαισθησία τους) σε αυτήν. Με αποτέλεσμα, τα κύτταρα μας «συνηθίζουν» στα συνεχή υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και δεν υπακούουν στις εντολές της. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως αντίσταση ινσουλίνης.Πως εμπλέκεται η διατροφή;

Το αυξημένο βάρος μπορεί να πυροδοτήσει την αντίσταση ινσουλίνης όμως δεν είναι δεδομένο και εδώ έχουν ρόλο τα γονίδια μας.

Άρα, ένας σωστός διατροφικός προγραμματισμός δίνει την λύση του νοσήματος.

Για να δούμε τα θετικά και τα αρνητικά  της διατροφής;

-      Η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων και κυρίως γλυκών, επεξεργασμένων τροφικών ( ψωμί, μακαρόνια, fast food) διεγείρουν το πάγκρεας για συνεχόμενη έκκριση ινσουλίνης.  Επίσης, η απουσία πρωτεΐνης ( κοτόπουλο, ψάρι, αυγό) στα γεύματα.

+   Τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά στο πιάτο μας, είναι πλούσια   σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες ελέγχουν την έκκριση της ινσουλίνης αλλά πάντα σε συνδυασμό με πρωτεΐνες (κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, τυρί).

 

-      Η αυξημένη κατανάλωση σε  κορεσμένο λίπος ( χοιρινό , μαργαρίνες, fast food). Μεγάλη κατανάλωση φυτικού λίπους ( καλαμποκέλαιο).

+   Θετική επίδραση στην ινσουλίνη έχουν η κατανάλωση ωμέγα 3 λιπαρών οξέων ( ψάρι, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς), η καλύτερη πηγή λίπους το ελαιόλαδο. Επιπρόσθετα, η συμπλήρωση ωμέγα 3 στην διατροφή μας επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

-      Πολλές ώρες με άδειο στομάχι, πάνω από  5 ώρες.

+  3 κύρια γεύματα και 2 μικρά ( προσαρμοσμένα πάντα στην καθημερινότητα μας).

-      Τρόφιμα με πρόσθετη προσθήκη ζάχαρης ( βλέπετε πάντα τις ετικέτες).

+  Μπαχαρικά & Μυρωδικά: λέμε ΝΑΙ στον κουρκουμά (κιτρινόριζα), στον τζίντζερ, στην κανέλα και γενικά στα μπαχαρικά,  όπου εκτός από τα αρώματα  τους, μας παρέχουν και πολλά θρεπτικά συστατικά που δεν τα φανταζόμαστε.

 Γενικότερα, σε κάθε γεύμα, θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία  των θρεπτικών συστατικών στο πιάτο μας για καλύτερο έλεγχο των ορμονών μας.

 Επίσης, η φυσική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της ινσουλίνης. Υπάρχουν τόσα που μπορούμε να κάνουμε όπως χορός, κολύμπι, γυμναστήριο ή  ένας απλός περίπατος.

Με μικρές, ισορροπημένες και  σωστές αλλαγές στον τρόπο της διατροφής, μπορούμε να φέρουμε ισορροπία στον οργανισμός μας με αποτέλεσμα ευεξία και υγεία.

Η λύση στην ινσουλινοαντίσταση είναι η ισορροπημένη ορμονικά διατροφή. Ελέγχοντάς  την τροφή σύναμμα ελέγχουμε και τις ορμόνες μας, με αποτέλεσμα στην άριστη υγεία.

 

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
ADVERTISING
Τα πιο διαβασμένα
ADVERTISING
ADVERTISING