ADVERTISING
Πέμπτη 21-10-21
Τρόπος να ζεις: 9 πράγματα που θα σου αλλάξουν τη διάθεση αμέσως απο την Anandhi-Κορίνα Κονταξάκη

Από Anandhi-Κορίνα Κονταξάκη / 11 Ιουνίου 2021 - 17:42

Τρόπος να ζεις: 9 πράγματα που θα σου αλλάξουν τη διάθεση αμέσως απο την Anandhi-Κορίνα Κονταξάκη

Ο τυποποιημένος τρόπος της σύγχρονης ζωής μας έχει αφαιρέσει το δικαίωμα της ικανοποίησης και ευτυχίας. Μόλις πάρουμε αυτό που θέλουμε, αυτόματα θέλουμε κάτι άλλο και αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε μπαίνουμε οικειοθελώς σε πένθος. Οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε δυστυχισμένοι επειδή μας συμβαίνει κάτι που δεν θέλουμε αλλά επειδή δεν μας συμβαίνει κάτι που θέλουμε.

Τελικά πρέπει να αποφασίσουμε:

Θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι ;

Ή θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας;

Αν διαχωρίσουμε την ευτυχία από την επίτευξη στόχων, τότε θα μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι είτε πετύχουμε είτε όχι.

Ορίστε μερικοί άμεσοι τρόποι να νιώσουμε χαρά και ικανοποίηση:

1.Χάιδεψε ένα ζώο

Η επαφή με ένα ζωντανό χνουδωτό πλάσμα που δεν μας κρίνει όπως οι άνθρωποι, έχει άμεσα αποτελέσματα στη διάθεση μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι χαϊδεύοντας πχ μια γάτα αλλάζει το ορμονικό μας σύστημα και εκκρίνεται οξυτοκίνη, μια ορμόνη που απελευθερώνεται όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται. Η οξυτοκίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τη συναισθηματική μας αντίληψη.2.Κάνε ένα κρύο ντους

Χειμώνα ή καλοκαίρι δώσε στον εαυτό σου ένα κρύο σοκ και αναποδογύρισε τα όλα! Το κρύο ντους αλλάζει τη ροή της ενέργειας μέσα στα ρουθούνια (nadis), ανατρέποντας ό,τι νιώθουμε. Είναι πια αποδεδειγμένο ότι αλλάζει τη διάθεση αμέσως. Ο μηχανισμός που πιθανότατα μπορεί να εξηγήσει την άμεση επίδραση του κρύου νερού στη διάθεση, είναι η διέγερση της ντοπαμίνης στο σύστημα. Η ντοπαμίνη είναι γνωστό ότι φέρνει χαρά και αισιοδοξία.

3.Προσπέρασε ένα γεύμα ή δοκίμασε κάτι γεμάτο ζωτικότητα

Όταν τρώμε, όλοι οι μηχανισμοί του σώματος συγκεντρώνονται στην πέψη, επενδύοντας όλη τη ζωτικότητα στην περίπλοκη αυτή διαδικασία. Μπορεί στην αρχή η απόλαυση ενός φαγητού να αποσπά την προσοχή μας από τη θλίψη, αλλά πολύ σύντομα θα επανέλθουμε και αυτή τη φορά θα έχουμε λιγότερη ενέργεια να αντισταθούμε στην κακή διάθεση που μας καταβάλλει. Αποφύγετε το φαγητό και κάντε κάτι άλλο, ή φάτε κάτι ωμοφαγικό και ενεργοποιημένο. Έχω φτιάξει μια «φόρμουλα καλής διάθεσης» που σας την προτείνω εδώ:  

Φόρμουλα καλής διάθεσης

Φτιάξτε μια πράσινη κρέμα στο μπλέντερ από:

  • Μουλιασμένα καρύδια
  • Μαϊντανό
  • Νερό
  • Λεμόνι

(βάλτε ότι αρωματικά προτιμάτε)

κόψτε σε λωρίδες σέλινο και καρότο. Καθίστε αναπαυτικά, βουτάτε τα λαχανικά στην κρέμα και απολαύστε! Τα καρύδια έχουν ωφέλιμα έλαια και το σέλινο και καρότο χρήσιμες βιταμίνες για την καλή διάθεση.

4.Μέτρα τις ευλογίες σου

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε την παγίδα της αποτυχίας είναι να αναπρογραμματίσουμε το νου να μετράει αυτά που έχει και όχι αυτά που δεν έχει. Υπάρχει ένα υπέροχο Ζεν ρητό που λέει: «Η ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουμε, ποτίζει τους σπόρους των μελλοντικών ευλογιών» και είναι αλήθεια. Μπορούμε κάλλιστα να πάρουμε όλα τα μαθήματα που χρειάζεται η ψυχή μας μέσα από τη χαρά, όμως δεν γίνεται έτσι γιατί κανείς δεν στέκεται στη χαρά πολύ. Όλοι όμως θυμούνται τη θλίψη που πέρασαν.

5.Περπάτησε χωρίς παπούτσια στη γη

Η επαφή με τη γη αυξάνει τη ζωτικότητα. Επίσης η γη έχει την ιδιότητα να απορροφά τις ακτίνες του ήλιου και να μας μεταδίδει την ενέργεια του μέσω των ποδιών μας – όταν περπατάμε ξυπόλητοι. Στην χώρα μας που ο ήλιος είναι πολύ δυνατός, απορροφάμε καλύτερα τον ήλιο μέσω των ποδιών μας από τη γη, γιατί η γη μετατρέπει την ενέργεια αυτή σε πιο «προσιτή» φόρμουλα. Τέλος, περπατώντας ξυπόλητοι διεγείρουμε ευεργετικά όλο το νευρικό σύστημα, μέσω των νευρικών απολήξεων στις πατούσες μας (ρεφλεξολογία).

6.Αφιέρωσε δέκα λεπτά την ημέρα για ηλιοθεραπεία

Το λέει και η λέξη αλλά έχουμε ξεχάσει να το προσέξουμε: Ο ήλιος είναι θεραπεία. Συντελεί στην παραγωγή βιταμίνης D αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο ήλιος είναι η πηγή ζωτικότητας (prana) στη γη και η άμεση επαφή με τον ήλιο μας φορτίζει με την απαραίτητη ενέργεια για όλες τις δραστηριότητες μας και ειδικά τη σωστή λειτουργία των συστημάτων (πεπτικό, ορμονικό, νευρικό, ανοσοποιητικό κτλ). Η καλύτερη επιλογή είναι να κάνουμε ηλιοθεραπεία με την ανατολή του ήλιου όταν εκείνος είναι ακόμα κόκκινος, και μοιάζει με στρογγυλός κόκκινος δίσκος. Όταν ο ήλιος είναι στρογγυλός δίσκος, μπορούμε ακόμα και να συγκεντρωνόμαστε πάνω του με τα μάτια μας ανοικτά, γιατί ο κόκκινος ήλιος, κάνει πολύ καλό στα μάτια. Όταν αλλοιωθεί ο στρογγυλός δίσκος του ήλιου και αρχίζει να κιτρινίζει, μπορούμε να είμαστε σε επαφή με κλειστά μάτια, νιώθοντας το φως μέσα από τα κλειστά μας μάτια. Μην ανοίγετε τα μάτια μπροστά στον κίτρινο ήλιο και μην φοράτε γυαλιά ήλιου κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας. 

7.Βρες το ιδανικό σου μέρος

Όλοι έχουμε ένα μέρος που μας κάνει να νιώθουμε καλά. Βρες το και βεβαιώσου ότι έχεις πρόσβαση σε αυτό. Δεν είναι ανάγκη να σου ανήκει, ούτε να έχεις παρέα για να το επισκεφτείς. Ελευθερώσου από αυτές τις δεσμεύσεις. Βρες ένα αγαπημένο σου μέρος και κάθισε εκεί απολαμβάνοντας το με όλες σου τις αισθήσεις: Άκουσε τους ήχους, μύρισε τις μυρωδιές, δες και άγγιξε γύρω σου. Μην σκέφτεσαι το μέλλον ή το παρελθόν, απλά απόλαυσε. Αν δεν μπορείς να επισκεφτείς το αγαπημένο σου μέρος, κάθισε κλείσε τα μάτια και απόλαυσε το νοητικά. Το σύστημα δεν καταλαβαίνει τη διαφορά φαντασίας και πραγματικότητας. Γι’ αυτό άλλωστε και οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν για πράγματα που δεν έχουν γίνει ακόμα και ίσως ποτέ δεν συμβούν.  

8.Κάνε κάτι για κάποιον άλλο χωρίς καμία προσδοκία

Ο λόγος που οι άνθρωποι υποφέρουν είναι ο μηχανισμός του διαχωρισμού- δηλαδή το εγώ. Οι ανθρώπινες συναναστροφές που διατηρούν τον μηχανισμό του εγώ, στην ουσία δεν μπορούν να μας αλλάξουν τη διάθεση. Μπορεί ένας καφές με μια φίλη να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα προσωρινά, αλλά πολύ σύντομα, επιστρέφουμε στην παλιά μας διάθεση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι επιφανειακές σχέσεις δεν επηρεάζουν την ψυχή. Το μόνο που κάνει την ψυχή να βγει από την κρυψώνα της και να παραμερίσει το εγώ, είναι η ανιδιοτελής προσφορά. Μια προσφορά που καταργεί την ψευδαίσθηση του διαχωρισμού  και αφήνει την ψυχή να αναδυθεί. «Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι εσύ» είχε πει ο Καζαντζάκης. Αν καταλάβουμε την ενότητα με όλα, δεν θα παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά και τότε τί μένει να μας κάνει θλιμμένους;

Η ζωή είναι ωραία ακόμα κι αν δεν κυλάει όπως περιμέναμε,  και αν καταφέρουμε να μην αφήσουμε το εγώ να διοικεί, θα μπορέσουμε να βιώσουμε το πλάνο του σύμπαντος και ότι όλα είναι όπως πρέπει να είναι. Το μόνο που μένει μετά, είναι να ζήσουμε !

 

Κορίνα Κονταξάκη

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα