ADVERTISING
Πέμπτη 05-08-21
Οι πιο απάνθρωπες μέθοδοι ομορφιάς που ακολουθούσαν οι γυναίκες στην ιστορία

09 Ιουλίου 2021 - 10:06

Οι πιο απάνθρωπες μέθοδοι ομορφιάς που ακολουθούσαν οι γυναίκες στην ιστορία

Γνωρίζουμε ήδη αρκετά ιστορικά δεδομένα για την επίπονη μέθοδο του κορσέ, του ενδύματος αυτού που αναγκάζονταν να φορούν οι γυναίκες της Βικτωριανής εποχής για να ταιριάζουν με τα σωματικά στερεότυπα της γυναίκας. Δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, δυσκολίες στην αναπνοή, πίεση στους πνεύμονες και εσωτερική αιμορραγία ήταν μόνο κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετώπιζαν οι γυναίκες που σφιχτοδέναν τα κορμιά τους με κορσέδες.

Δυστυχώς, η ιστορία της γυναικείας ομορφιάς φαίνεται να πηγαίνει χεράκι χεράκι με την ιστορία του πόνου σε πολλές κουλτούρες και εποχές και αυτές είναι κάποιες από τις πιο επίπονες μεθόδους που ακολουθούσαν γυναίκες για να θεωρούνται όμορφες και άξιες. 

TW: Οι περιγραφές στο άρθρο είναι διατυπωμένες όσο το δυνατόν πιο διακριτικά, αλλά συνεχίζουν να είναι πολύ σκληρές.

1.Μαύρισμα δοντιών

Σε αντίθεση με τη σύγχρονη εικόνα του ολόλευκου χαμόγελου, η τεχνική μαυρίσματος δοντιών- “Ohaguro” ήταν διαδεδομένη μέθοδος ομορφιάς στα νεαρά κορίτσια της Ιαπωνίας, καθώς λειτουργούσε σαν σημάδι αριστοκρατικής καταγωγής. Η διαδικασία μαυρίσματος γινόταν στα πλαίσια τελετών ενηλικίωσης γυναικών, κρατούσε μια εβδομάδα και λέγεται πως ήταν επίπονη, αφού οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούσαν για το μαύρισμα δοντιών προκαλούσαν συχνά αλλεργικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα η πρακτική να απαγορευτεί επίσημα από την Ιαπωνική κυβέρνηση το 1870. 
2. Δίαιτα με αρσενικό

Πολύ της μόδας τον 19ο αιωνα, σε μια γεωγραφική περιοχή από τη Σλοβενία μέχρι την Αυστρία ήταν η δίαιτα με αρσενικό– δηλητήριο δηλαδή- που λέγεται ότι έκανε την επιδερμίδα πιο λαμπερή, τα μάτια πιο διαυγή και για κάποιο λόγο ενέτεινε την εικόνα σεξουαλικότητας του ατόμου που την ακολουθούσε. Η δηλητηρίαση από το αρσενικό περιλάμβανε εμετούς, διάρροιες, μυϊκές κράμπες, σπασμούς, αιμορραγίες, τριχόπτωση και στομαχόπονο. Όποιος επιβίωνε, επιβίωνε λεπτότερος. 

 
3. Δέσιμο ποδιών στην Κίνα

Μια από τις πιο επίπονες πρακτικές ομορφιάς, επιβίωσε στην Κίνα για αιώνες: “Πέλμα -Λωτός” σήμαινε πόδια σε σχήμα λουλουδιού, ορισμός που εξωραϊζει μια από τις πιο απάνθρωπες πρακτικές που εφαρμόστηκαν ποτέ σε γυναίκες. Οι γυναίκες στην Κίνα έσπαγαν τα κόκαλα στα πέλματα των μικρών τους κοριτσιών, ηλικίας 3 ή 4 ετών, δίπλωναν και έδεναν τα δάχτυλα κάτω από την πατούσα για να δημιουργήσουν ένα σχήμα που έμοιαζε σε λωτό ή πόδι κούκλας και θεωρούνταν σεξουαλικά ελκυστικό για τους άντρες, οπότε αύξανε τις πιθανότητες τους για μελλοντικούς γάμους. Η πρακτική καταργήθηκε επίσημα μόλις το 1949. 
4. Ραδιενεργές κρέμες προσώπου

Η Tho-Radia ήταν μια γαλλική μάρκα καλλυντικών στις αρχές του 19ου αι. που χρησιμοποιούσε ραδιενεργά καλλυντικά, με συστατικά όπως το χλωριούχο θόριο και το βρωμιούχο ράδιο και κρέμες προσώπου, επειδή πίστευαν ότι η ραδιενεργή φόρμουλα συσφίγγει το δέρμα και καθαρίζει την επιδερμίδα από ερυθρότητα και σπυριά. Οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας δεν είχαν ακόμα ερευνηθεί και οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν κρέμες κυριολεκτικά αλείφονταν με ραδιενεργά κατάλοιπα.
5. Σταγόνες ατροπίνης για τα μάτια

Το Belladonna είναι ένα φυτό που στην Ελλάδα θα ονομάζαμε “Άτροπος η ευθάλεια” και περιέχει ατροπίνη. Το όνομά του, που σημαίνει “όμορφη γυναίκα” στα ιταλικά, είναι μια αναφορά στις καλλυντικές συνήθειες των Ιταλίδων της Αναγέννησης -και αργότερα και των γυναικών της βικτωριανής Αγγλίας- που λέγεται ότι συμπίεζαν σταγόνες του φυτού στο εσωτερικό των ματιών τους προκειμένου να κάνουν τις κόρες τους να διασταλούν. Οι διεσταλμένες κόρες σήμαιναν πιο έντονο, μεγαλύτερο βλέμμα, ελκυστικότητα και αθωότητα. Η εκτεταμένη χρήση του φυτού οδηγούσε σε τύφλωση. Η ατροπίνη χρησιμοποιείται και σήμερα κατά τις οφθαλμολογικές εξετάσεις, για διαστολή των κορών του ματιού, αλλά σε αντίθεση με τότε, δεν μπορεί να μας τυφλώσει πλέον παρά να μας θολώσει- για λίγο- το βλέμμα γιατί περιέχει ελεγμένη και πολύ αραιωμένη δόση. 
6. Χάπια με παράσιτα

Το Tapeworm είναι είδος παρασιτικού σκουληκιού και η μόλυνση από αυτό το είδος μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, κάποια εκ των οποίων και θανατηφόρα, καθώς περιέχει παράσιτα. Στις αρχές του 1900, άρχισε να διαφημίζεται ένα χάπι διαίτης που περιείχε κύστες του συγκεκριμένου σκουληκιού. Ο σκοπός για όσους ήθελαν να χάσουν βάρος ήταν να καταπιούν τα χάπια και στο εσωτερικό του στομάχου θα μεγάλωναν σκουλήκια που θα κατανάλωναν ό,τι υπήρχε στο εσωτερικό. Αυτό θα οδηγούσε σε θεμιτούς εμετούς και απώλεια βάρους. Στη συνέχεια οι ασθενείς θα έπαιρναν αντιπαρασιτικό χάπι, ελπίζοντας να αφαιρέσουν τα παράσιτα και, κάποια στιγμή, και το ίδιο το σκουλήκι. Ο τρόπος αυτός απώλειας βάρους οδηγούσε σε πονοκεφάλους, οφθαλμολογικά προβλήματα, επιληψία, μηνιγγίτιδα και ακόμα και άνοια. Σύμφωνα με το fact checking σάιτ “Snopes” η διαφήμιση πράγματι υπήρχε, αλλά είναι ακόμα ιστορικά αμφίβολο το αν οι άνθρωποι πράγματι κατάπιναν τέτοιου είδους χάπια. Άλλες πρακτικές ομορφιάς περιλαμβάνουν: αφαίρεση πλευρών, τοξικό μέικ απ φτιαγμένο από μόλυβδο, ντουζ με αντισηπτικό σαν μέθοδο αντισύλληψης και υψηλή κατανάλωση ξυδιού. 

Μέσα αυτό το απίστευτα σκληρό και απάνθρωπο γαϊτανάκι πρακτικών ομορφιάς ανά τους αιώνες, κάποιες επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Χειρουργικές επεμβάσεις υψηλού κόστους, αφαίρεσης πλευρών ή αφαίρεσης δακτύλων του ποδιού για να μπαίνουν καλύτερα σε ψηλοτάκουνα και εξαντλητικές δίαιτες είναι ακόμα σε ισχύ σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η σκληρότητα φαίνεται να εναλλάσει ιστορικά ένταση, αλλά όχι φύλο.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ampa.lifo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα