ADVERTISING
Παρασκευή 27-05-22
Healthy Living: Μυστικά για ακλόνητη υγεία και σημάδια προειδοποίησης από το σώμα, με βάση την Αγιουρβέδα από την Κορίνα Κονταξάκη

11 Νοεμβρίου 2021 - 08:04

Healthy Living: Μυστικά για ακλόνητη υγεία και σημάδια προειδοποίησης από το σώμα, με βάση την Αγιουρβέδα από την Κορίνα Κονταξάκη

Η αρρώστια δεν είναι σχεδόν ποτέ κάτι που εμφανίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Συνήθως το σώμα δίνει πολλές προειδοποιήσεις πριν καταρρεύσει και παραδοθεί σε μια ασθένεια αλλά δυστυχώς τις πιο πολλές φορές φορές δεν είμαστε σε θέση να το αντιληφθούμε γιατί εστιάζουμε σε άλλους στόχους. Από την άλλη, υπάρχουν και άνθρωποι που παθαίνουν εμμονές με ασήμαντες σωματικές αντιδράσεις και αποδυναμώνονται από το στρες.  

Ποια είναι τελικά η λύση; Είναι σωστό να αγνοούμε μια σωματική αντίδραση που επιμένει; Πρέπει να παρατηρούμε συνεχώς το σώμα και να ψάχνουμε άμεσες λύσεις για οποιαδήποτε ενόχληση;

Το σώμα πολλές φορές καταπολεμά το «βλαβερό» και άλλες φορές απλά βρίσκει τρόπο να επιβιώνει γύρω του, μέχρι να γίνει σοβαρή αρρώστια- πώς θα ξέρουμε ποιο από τα δύο είναι στην κάθε περίπτωση;

Ο δάσκαλος μου λέει: «Είσαι άρρωστος για να αρρωστήσεις;ή για να γίνεις καλά;»

Καμιά φορά το σώμα για να αποβάλλει/αποδυναμώσει έναν εισβολέα, δημιουργεί δυσφορία, πόνο, πυρετό, βλέννα, εμετό, διάρροια και τόσα άλλα. Όταν κρυώσουμε, το σώμα παράγει βλέννα για να προστατευτεί από το κρύο. Όταν φάμε κάτι που θα μας δηλητηριάσει , το σώμα προκαλεί εμετό ή διάρροια για να το αποβάλλει. Όταν κάνουμε μια κίνηση που θα βλάψει τους μύες ή τα κόκαλα, το σώμα φέρνει πόνο για να σταματήσουμε!

Όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι πολλές φορές για να γίνουμε καλά και όχι για να αρρωστήσουμε χρόνια. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό για πιο ειδική και άμεση αντίσταση, αλλά αν μπορέσουμε να βρούμε τη ρίζα του συμπτώματος, τί δηλαδή το προκάλεσε αρχικά, τότε ίσως να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με σοφία και όχι φόβο.

Ένα σωματικό πρόβλημα, εκδηλώνεται σε τέσσερα επίπεδα:

1. Πρώτα διαταράσσονται οι τρεις ποιότητες του σώματος (βλέννα, χολή, αέρας) (Dosha)
2. Αυτή η διαταραχή επηρεάζει την πεπτική οδό και έχουμε πεπτικές διαταραχές (antar marga)
3. Αν δεν το φροντίσουμε, περνάει στο αίμα και στο δέρμα (bahya marga)
4. Τέλος καταλήγει στους ιστούς και τα όργανα και θεωρείται πλέον αρρώστια. (madhyama marga)
 

Ανάλογα με την αρρώστια, αυτά τα τέσσερα επίπεδα έχουν διαφορετικούς χρόνους δράσης. Μπορεί δηλαδή μια κατάσταση να προχωρήσεις σε όλα τα τέσσερα στάδια σε μερικούς μήνες, και μια άλλη να θέλει χρόνια να εκδηλωθεί μέχρι το τρίτο ή τέταρτο στάδιο.

Αν όμως ανακαλύψουμε οποιαδήποτε ανισορροπία όταν βρίσκεται στο 1ο ή 2ο στάδιο, μπορούμε με φυσικούς τρόπους να επαναφέρουμε το σώμα.

Για τα πρώτα δύο στάδια, είναι απόλυτα καθαρό ότι το πρόβλημα θα εντοπιστεί στο πεπτικό σύστημα. Οποιαδήποτε δυσφορία στο πεπτικό σύστημα, δηλώνει ανισορροπία 1ου ή 2ουσταδίου. Αν είναι πρώτου σταδίου γίνεται μεμονωμένα και αν είναι 2ου σταδίου γίνεται επανειλημμένα.

Μεμονωμένες ανισορροπίες 1ου σταδίου είναι όταν πχ φάμε κάτι που μας πειράζει και αμέσως νιώθουμε κάψιμο στο στομάχι, βάρος, αέρια, κούραση.

Μόνιμες ανισορροπίες 2ου σταδίου είναι όταν πχ έχουμε κάψιμο και παλινδρόμηση ή πόνο στα έντερα, τακτικά και διαρκεί αρκετή ώρα μετά το φαγητό.

Σημάδια προειδοποίησης από το σώμα (1ου και 2ου σταδίου).

Τα παρακάτω συμπτώματα δείχνουν ότι το σώμα δεν χωνεύει την τροφή σωστά και μπορεί να προκληθούν ασθένειες, αν αυτό συμβαίνει καθημερινά, για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από μήνα) :

1. Δυσπεψία
2. Κάψιμο ή βάρος στο στομάχι
3. Πόνος στο στομάχι
4. Παλινδρόμηση
5. Υπερβολικά υγρά στο στομάχι
6. Ανορεξία
7. Υπερβολικά αέρια στο έντερο ή ρεψίματα, που προκαλούν νευρικό πόνο.
8. Ρέψιμο με τη μυρωδιά γεύματος που είχατε πάνω από 5 ώρες πριν (αυτό σημαίνει ότι το φαγητό δεν χωνεύτηκε ακόμη!)
9. Υπνηλία μετά το γεύμα
10. Δυσκοιλιότητα
11. Διάρροια
12. Έξαψη ή/και ρίγος
13. Αίσθηση ανικανοποίητου μετά από το γεύμα
14. Αχώνευτη τροφή στα κόπρανα
….

 
Η λίστα δεν θα είναι ποτέ πλήρης, γι’ αυτό ας κρατήσουμε ένα γενικό κανόνα:

Όλα τα γεύματα πρέπει να μας κάνουν να νιώθουμε ενέργεια, δύναμη και ικανοποίηση κατά τη διάρκεια και μετά. Αν δεν συμβαίνει αυτό, δεν κάνουν για εμάς!

Το ιδανικό μετά το φαγητό, είναι το αίσθημα μιας ευχάριστης ζεστασιάς (όπως αυτό που αφήνει η μέντα), σε όλο το πεπτικό σύστημα, από το στόμα μέχρι το παχύ έντερο.

Το μυστικό της υγείας είναι η σωστή χώνεψη, διάσπαση και αφομοίωση της τροφής. Αν για κάποιο λόγο επιμένουν κάποιες από τις παραπάνω δυσφορίες, φροντίστε να βρείτε την αιτία και τη λύση.

Για περισσότερες πληροφορίες και λύσεις διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα με συμβουλές για σωστή χώνεψη :

- Σωστή χώνεψη και αποτοξίνωση   => https://www.eltopia.com.cy/lifestyle/healthbeauty/article/32198/sosti-xonepsi-kai-apotoksinosi-.html
- Σωστή χώνεψη και αποτοξίνωση (Μέρος 2ο) => https://www.eltopia.com.cy/lifestyle/healthbeauty/article/32483/healthy-living--sosti-xonepsi-kai-apotoksinosi-(meros-2o)-apo-tin-anandhi-korina-kontaksaki.html
 

Προσοχή: το κείμενο αυτό, έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και ΔΕΝ αντικαθιστά τις συμβουλές του γιατρού σας. Aν έχετε οποιοδήποτε από τα αναφερόμενα συμπτώματα, συνδυάστε την άποψη αυτή, με την άποψη του προσωπικού σας γιατρού.

 

Κορίνα Κονταξάκη 

Yoga & Ayurveda

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα