ADVERTISING
Τετάρτη 25-05-22
Τρόπος να Ζεις:  Άσε τη ροή της ζωής να σε καθοδηγήσει από τη Κορίνα Κονταξάκη

Από Κορίνα Κονταξάκη / 25 Νοεμβρίου 2021 - 09:15

Τρόπος να Ζεις: Άσε τη ροή της ζωής να σε καθοδηγήσει από τη Κορίνα Κονταξάκη

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που όλοι έχουμε κάνει στον εαυτό μας είναι : «έχω προσπαθήσει αρκετά;»

Πάντα θα υπάρχει κάτι που δεν ερευνήσαμε αρκετά, δεν πολεμήσαμε να το αλλάξουμε ως το τέλος, αλλά και κάτι που χάσαμε πολύ χρόνο και ενέργεια να πετύχουμε και κατέληξε αποτυχία. Ποιο είναι το μυστικό; Πότε η προσπάθεια είναι λίγη; Και πότε υπερβολική;

«Δεν μπορείς να σπάσεις τη ροή. Μπορείς όμως να σπάσεις εσένα, ενάντια στη ροή» Dr Swami Gitananda Giri.

Η ροή της ζωής δεν είναι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε, αλλά σίγουρα μπορούμε να επιλέξουμε τί θα αντιμετωπίσουμε και πώς θα αντιμετωπίσουμε τη ροή της ζωής.

Στη φιλοσοφία της γιόγκα υπάρχου δύο όροι που αναφέρονται πολύ συχνά μαζί : Vairagya + Abhyasa.  Vairagya σημαίνει απόσπαση/ουδετερότητα και Abhyasa σημαίνει τακτική προσπάθεια. Κάποτε λοιπόν χρειάζεται να προσπαθούμε με τακτικότητα μέχρι να δούμε αποτέλεσμα και κάποτε να παρατηρούμε ουδέτερα, χωρίς προσπάθεια.

 Όμως, το μυστικό της επιτυχίας είναι να συνδυάζουμε και τα δύο!


Αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε μια δυναμική στάση στη ζωή αλλά ταυτόχρονα να μπορούμε να την παρατηρούμε, αυτό θα μας δώσει την αντικειμενικότητα αλλά και τη διαίσθηση που χρειαζόμαστε για να είμαστε στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή, κάνοντας τη σωστή δράση.

Καμία ζωή δεν απαιτεί συνεχή δράση χωρίς παύση αλλά ούτε και συνεχής παύση χωρίς δράση. Οι δύο αυτές ποιότητες μας δόθηκαν για να τις χρησιμοποιούμε κατ' εναλλαγήν.

Ακούγεται περίπλοκο αλλά είναι πάρα πολύ απλό: έχουμε ένα στόχο. Καθορίζουμε το στόχο μέσα στο μυαλό μας. Καθορίζουμε τη δράση και χωρίς πολλή σκέψη, δρούμε. Μετά περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα της δράσης μας. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, επιλέγουμε την επόμενη μας δράση. Αν όμως τη δράση ακολουθεί άλλη δράση, τότε δεν θα έχουμε ιδέα για τα αποτελέσματα των δράσεων. Ο κόσμος είναι γεμάτος με υπερδραστήριους ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα τί προκάλεσαν οι ανακατεμένες δράσεις τους, και με παθητικούς ανθρώπους που σκέφτονται τόσο πολύ πριν δράσουν, που τελικά δεν κάνουν τίποτα.

Υπερδραστήριοι άνθρωποι: Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει το μοντέρνο τρόπο ζωής που ζητάει συνεχή δράση αλλιώς δεν βρίσκει το νόημα. Κι όμως στην παύση μετά τη δράση, γίνεται η αλλαγή. Όπως όταν τρώμε, πρέπει να περιμένουμε να χωνέψουμε την τροφή πριν φάμε ξανά, έτσι και μετά τη δράση, χρειάζεται παύση, για την επίδραση. Δοκιμάστε κατά τη διάρκεια της μέρας, να μην κάνετε τίποτα (τίποτα!) για 2-3 λεπτά κάθε 3 ώρες. Αφήστε τη ζωή να φροντίσει τη ζωή. Ακούστε τη «μέθοδο παύσης» εδώ και ακολουθήστε την.

Παθητικοί άνθρωποι: Σκέφτονται πολύ και περιγράφουν πολύ. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά, θα δείτε ότι οι πετυχημένοι άνθρωποι δεν σκέφτονται πολύ πριν κάνουν κάτι. Τις πιο πολλές φορές μάλιστα, η δράση προηγείται της σκέψης. Δοκιμάστε το! Δράστε πριν σκεφτείτε όπως ο χορευτής χορεύει πριν βγάλει τη χορογραφία. Θα έχετε αρκετό χρόνο μετά τη δράση σας, να την περιγράψετε και να την αναλύσετε.

Ισορροπημένοι άνθρωποι:  Η δράση προηγείται της παύσης και η παύση ακολουθείται από δράση. Αλλά για να γίνει αυτό, η δράση γίνεται χωρίς προσκόλληση στο αποτέλεσμα. Αν η δράση γίνεται μόνο για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, τότε δεν μπορεί να ακολουθήσει η παύση. Ο άνθρωπος που ακολουθεί τη ροή, εναλλάσσει την παύση με τη δράση και παρατηρεί τα σημάδια που του δείχνουν πότε να σταματήσει και πότε να αρχίσει.
Έτσι, συνδυάζοντας abhyasa+ vairagya βγαίνει ο εξής τρόπος ζωής : συνεχής προσπάθεια, χωρίς προσκόλληση.


Τί κερδίζουμε όταν ακολουθούμε τη ροή της ζωής;
  • Είμαστε πιο ευτυχισμένοι
  • Έχουμε πιο πολλή ενέργεια
  • Δεν χάνουμε τη ζωή σπαταλώντας της ενάντια σε αυτά που έρχονται.
  • Βελτιώνονται οι σχέσεις μας και μπορούμε να νιώσουμε την αγάπη.

  

Μερικές ιδέες που θα μας βοηθήσουν να ακολουθήσουμε τη φυσική ροή της ζωής.


1. Μην μιλάτε ποτέ όταν έχετε έντονα συναισθήματα.  Ένα παλιό ρητό λέει: «Μην υπόσχεσαι όταν είσαι χαρούμενος, μην μιλάς όταν είσαι θυμωμένος, μην αποφασίζεις όταν είσαι απογοητευμένος». Οποιοδήποτε έντονο συναίσθημα είναι η απόδειξη ότι δεν είμαστε έτοιμοι να δράσουμε σωστά.

2. Οποιαδήποτε απόφαση έχει πάρει αποκλειστικά το εγώ, θα είναι προσωρινή και πολύ πιθανόν ενάντια στη ροή της ζωής. Πριν πάρετε μια απόφαση, μείνετε για λίγα λεπτά μόνοι, κάντε μερικές συνειδητές αναπνοές και σε μια εισπνοή, φέρτε την επίγνωση σας από το στομάχι (έδρα του εγώ) στην καρδιά (έδρα της ψυχής). Δώστε την επίγνωση σας στην καρδιά για λίγο, και ρωτήστε πια είναι η πιο σωστή απόφαση για την ψυχή, αυτή τη στιγμή.

3. Να θυμάστε ότι η αλήθεια δεν είναι δυαδική. Η αλήθεια είναι συμπαντική. Τί σημαίνει αυτό; Ότι η αλήθεια, είναι αλήθεια και τώρα και πάντα. Η αλήθεια δεν αλλάζει. Αν πχ αγαπάμε κάποιον τώρα και ύστερα από μερικούς μήνες ή χρόνια δεν τον αγαπάμε, αυτό σημαίνει ότι η αγάπη γι’ αυτόν δεν ήταν η αλήθεια μας. Πάρτε λοιπόν αποφάσεις που διαρκούν αιώνια, ή πάρτε προσωρινές αποφάσεις χωρίς προσκόλληση σε αυτές , γιατί ξέρετε ότι δεν είναι αληθινές.

4. Συνειδητοποιήστε την προσωρινότητα όλων. Όλα θα περάσουν ακόμα κι αν είμαστε πολύ προσκολλημένοι σε αυτά. Γιατί λοιπόν να αντιμετωπίζουμε το προσωρινό σαν αιώνιο;

5. Μάθετε να απολαμβάνετε τη δράση , μόνο και μόνο γιατί μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί. Δε χρειάζεται κάθε κίνηση μας να φέρει αποτέλεσμα, ούτε είναι απολύτως αναγκαίο να εκτιμηθεί κάθε καλή μας πράξη. Μαζέψτε σκουπίδια από το δρόμο, προωθείστε την ιδέα ή τα προϊόντα κάποιου που εκτιμάτε, καθαρίστε το σπίτι σας και βάλτε καθαρά σεντόνια μόνο για να κάτσετε μόνοι σας σπίτι, κάντε μικρές, όμορφες πράξεις που κανένας δεν θα ανακαλύψει και απολαύστε το.

6. Αγκαλιάστε κάθε αποτέλεσμα, με ανοικτό μυαλό. Μπορεί τα πράγματα να μην πήγαν όπως το περιμένατε, θα μπορέσετε όμως να δείτε το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα τους; Μην υποτιμάτε τη δημιουργικότατα της ζωής, μας έχει αποδείξει ότι είναι ανώτερη της δικής μας!

7. Πάντα αφήνετε μια παύση πριν προσχωρήσετε στην επόμενη δράση ή λέξη. Αυτό θα δώσει το χρόνο να δείτε και να ακούσετε την ψυχή που βγαίνει στην επιφάνεια μόνο με τη σιωπή και την ακινησία.

8. Από την άλλη, η παρατεταμένη ακινησία και σιωπή, θάβουν την ψυχή. Για να μην γίνει αυτό, δράστε ακόμα κι αν δεν ξέρετε αν είναι σωστό. Η δράση είναι σαν το κουπί που σπρώχνει τη θάλασσα. Αρχίστε να κινείστε και θα αποφασίσετε μετά που πρέπει να πάτε.

9. Πολλές φορές οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μας, καθορίζουν τη μέρα μας και τις πράξεις μας. Αφήστε λίγο χρόνο να μείνετε μόνοι σας. Αυτό είναι ένα είδος παύσης. Παύση από τις συναναστροφές. Η συνεχής εξωτερίκευση θα μας απομακρύνει από την αλήθεια. Από την άλλη, η καταπιεστική μοναξιά, μπορεί να φέρει την ίδια αποξένωση όπως η καταναγκαστική παρέα. Βρείτε την ισορροπία.

10. Ακολουθείστε τους ρυθμούς της φύσης. Μόλις βγει ό ήλιος διεγείρεται το δεξί ενεργειακό μας κανάλι που είναι της δράσης. Μας δίνεται ενέργεια για να χρησιμοποιήσουμε το σώμα μας και να είμαστε δυναμικοί. Μόλις δύσει ο ήλιος και η ενέργεια της σελήνης επικρατεί, διεγείρεται το αριστερό κανάλι που είναι της σκέψης. Είναι η ώρα να κάνουμε τα πλάνα μας και να αξιολογήσουμε τη μέρα που πέρασε. Ακολουθήστε αυτή τη φυσική ροή. Μην κάνετε εντατική γυμναστική τη νύχτα, ούτε να κοιμάστε τη μέρα.

Η δράση χωρίς προσκόλληση , με τη ροή που η ζωή κατευθύνει, ίσως είναι το μυστικό της ζωής, της καθαρότητας και της ενέργειας και είναι κάτι που πρέπει να καλλιεργήσουμε και να ανακαλύψουμε. Κανείς δεν μας το έμαθε, κανείς δεν μας είπε ότι μπορούμε να δρούμε για τη δράση και ότι μπορούμε να σταματήσουμε για λίγο. Όλη η κοινωνία είναι χτισμένη μέσα σε μια συνεχόμενη κίνηση που αν παύσει, όλα θα γκρεμιστούν. Δεν είναι όμως έτσι, και αν δεν μπορούμε να το αποδείξουμε εξωτερικά, μπορούμε να το βιώσουμε εσωτερικά, αρχίζοντας τώρα!

Δείτε το βίντεο πάνω στο θέμα αυτό , με την Κορίνα Κονταξάκη, εδώ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα