ADVERTISING
Πέμπτη 18-08-22
Τελευταίος μήνας του χρόνου: Ώρα για κάθαρση-Πλήρης οδηγός απο την Κορίνα Κονταξάκη

14 Δεκεμβρίου 2021 - 10:44

Τελευταίος μήνας του χρόνου: Ώρα για κάθαρση-Πλήρης οδηγός απο την Κορίνα Κονταξάκη

Το προσωπικό «άδειασμα» για αναρρύθμιση, είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται αρκετά συχνά έτσι ώστε να μην δρούμε ανάλογα με τα «αχώνευτα» υπολείμματα της ζωής μας. Όπως ο υπολογιστής μας χρειάζεται διαχείριση της μνήμης του με προσοχή, έτσι και ο δικός μας βιο-υπολογιστής, αν και πολύ μεγάλης χωρητικότητας, χρειάζεται ανάταξη κάθε τόσο. Δυστυχώς όμως η διαδικασία αυτή αναβάλλεται συνεχώς, μέχρι που γίνεται πολύ οδυνηρή και έτσι, πολλοί, δεν την κάνουν ποτέ.

Τώρα που τελειώνει ο χρόνος, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία κάθαρσης σε όλα τα επίπεδα, ώστε να κάνουμε το καθήκον μας προς τη ζωή: να ενσωματώσουμε αυτά που χρειαζόμαστε και να αποβάλλουμε αυτά που είναι περιττά. Όπως όταν τρώμε, περιμένουμε το σώμα να διασπάσει, να αφομοιώσει τα θρεπτικά συστατικά και να αποβάλλει ό,τι περισσέψει, έτσι πρέπει να γίνει και στο υπόλοιπο υλικό, αλλά και στο συναισθηματικό και νοητικό πεδίο.

Υλικό πεδίο – εκκαθάριση 

-Νηστεία. Μια απλή νηστεία για 24 ώρες με μόνο φρούτα (τώρα το χειμώνα, εσπεριδοειδή) ή μόνο χυμούς λαχανικών, ή μόνο ένα ελαφρύ γεύμα νωρίς το μεσημέρι, θα «κάψει» τα υπολείμματα τροφών που μπορεί να έχουν ξεμείνει στο στομάχι και στο έντερο. Αυτό είναι καλό να γίνεται κάθε βδομάδα ή κάθε 15 μέρες και θα δείτε μεγάλη διαφορά στις αντοχές του σώματος και στην υγεία σας.

-Αρρώστιες και φάρμακα. Ποτέ μην έχετε φάρμακα που είχατε ανάγκη και τώρα δεν χρειάζεστ πια: παυσίπονα, αντιβιώσεις, αντιφλεγμονώδη κτλ. Αφήστε πίσω σας τις αρρώστιες που είχατε, μην τις κουβαλάτε σαν τρόπαιο ακόμα κι όταν έχουν ξεπεραστεί.

-Συγύρισμα ντουλαπιών/συρταριών. Κάθε τόσο αδειάστε τα ντουλάπια και τα συρτάρια σας και βάλτε πίσω μόνο ότι είναι τελικά χρήσιμο. Θα εκπλαγείτε από τα πράγματα που έχετε φυλάξει…!

Γενικές προτάσεις για την αναδιοργάνωση ντουλαπιών και άλλων:

 
Αντικείμενα=> κρατήστε μόνο τα αντικείμενα που δεν είναι σπασμένα, φθαρμένα κτλ και έχουν χρήση.

Συλλογές=> γραμματόσημα, κέρματα, σουβενίρ καταλαμβάνουν το χώρο μας και μας επιβάλλουν το παρελθόν χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Αν δεν σας δίνουν την ευχαρίστηση που σας έδιναν παλιά, μην λυπηθείτε να απαλλαγείτε από αυτό το βάρος.

Έπιπλα=> όλα τα έπιπλα που έχουμε, πρέπει να τα χρησιμοποιούμε. Αν περνάτε πιο πολλή ώρα ξεσκονίζοντας ένα έπιπλο παρά απολαμβάνοντας το, είναι ένα σημάδι ότι δεν είναι χρήσιμο.

Στολίδια/έργα τέχνης => τα διακοσμητικά και τα έργα τέχνης έχουν μια πολύ σημαντική χρήση: στέλνουν συνεχώς συμβολικά μηνύματα στο υποσυνείδητο μας. Μην υποτιμάτε την επιρροή ενός έργου τέχνης στη ζωή σας. Ένας πίνακας ζωγραφικής, ένα αγαλματάκι, ένα χαριτωμένο λούτρινο ζωάκι, μπορεί να σας δώσουν πολλά μυστικά μηνύματα και να σας επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά. Διαλέξτε προσεκτικά τί βλέπετε κάθε μέρα, και μην διστάσετε να ξεφορτωθείτε ότι δεν σας φέρνει χαρά και φως, ακόμα κι αν είναι δώρο από αγαπημένο σας πρόσωπο.

Ηλεκτρικά ήδη=> Βγάλτε από την πρίζα ή ακόμα καλύτερα βγάλτε από το σπίτι σας, τα χαλασμένα, παλιά, άχρηστα ηλεκτρικά είδη που δεν χρησιμοποιείτε. Ελευθερωθείτε από την ελπίδα ότι η χαλασμένη τηλεόραση θα φτιάξει, ότι ο σύζυγος σας θα επιδιορθώσει το μπιστολάκι των μαλλιών που κάηκε (αν δεν το έκανε σήμερα, δεν θα το φτιάξει ποτέ) και ότι ξαφνικά μπορεί να ξαναχρειαστείτε το αερόθερμο που είχατε πριν 10 χρόνια. Απαλλαγείτε από αυτές τις προσδοκίες και καθαρίστε τα ντουλάπια ή τις γωνίες του σπιτιού από τα σκονισμένα αχρείαστα ηλεκτρικά.

Ρούχα και είδη προικός=> Όχι δεν χρειαζόμαστε τόσα ρούχα. Όχι δεν θα χάσω κιλά , ούτε θα πάρω κιλά, άρα δεν χρειάζομαι τα ρούχα που δεν μου κάνουν, όχι δεν είναι αναγκαία τόσα σεντόνια και τόσες πετσέτες γιατί τώρα έχουμε πλυντήρια που τα πλένουν γρήγορα και εύκολα. Γενικός κανόνας: αν δεν έχει φορεθεί για μια σεζόν, είναι ώρα να φύγει.

 

Συναισθηματικό πεδίο – εκκαθάριση

-Προσκολλήσεις. Κοιτάξτε ποιους έχετε γύρω σας. Έχετε άτομα με τα οποία μοιράζεστε ίδιους στόχους; Ή άτομα από το παρελθόν που «ξέμειναν» στη ζωή σας;

-Ληγμένα συναισθήματα. Μήπως ξεχάσατε να συγχωρέσετε; Μήπως δεν προλάβατε να απολαύσετε ένα γεγονός και δεν έχετε καταλάβει ότι έχει συμβεί; Μήπως παραλείψατε να παρατηρήσετε ότι δεν επιθυμείτε τα ίδια πράγματα με πριν; Μήπως τελικά έχετε ξεπεράσει πιο πολλά τραύματα από ότι νομίζετε, αλλά δεν το έχετε παρατηρήσει;

-Χρόνος και χώρος. Ο χώρος και ο χρόνος είναι πολύ συνδεδεμένα με τα συναισθήματα. Ένα συναίσθημα μπορεί να κάνει το χρόνο να περνά αργά ή γρήγορα, και το χώρο να φαίνεται πιο μεγάλος ή πιο μικρός. Κάθε τόσο ξε-συνδέστε τους χώρους και τις ημερομηνίες με τις αναμνήσεις του παρελθόντος και προσπαθήστε να δείτε τον χώρο και το χρόνο με άλλο μάτι. Τα Χριστούγεννα δεν είναι πάντα για να τρώτε στους γονείς σας, το σπίτι που μένετε, μπορεί να μην είναι πρακτικό πια, μετά τη δουλειά ίσως δεν είναι η κατάλληλη ώρα να φάτε το μεγαλύτερο γεύμα της μέρας. Παίξτε με το χωροχρόνο και κάντε διαφορετικούς συνδυασμούς – θα εκπλαγείτε πόσο πιο ωραία μπορεί να γίνει η ζωή!

-Χόμπι. Αναθεωρείτε τα χόμπι σας κάθε 3-4 χρόνια. Κρατήστε τα μόνο αν έχετε το ίδιο πάθος με πριν. Το σώμα και η ιδιοσυγκρασία μας αλλάζει και έτσι πρέπει να γίνεται. Γιατί όχι και τα χόμπι μας;

-Αναμνήσεις από το παρελθόν. Απαλλαχτείτε από τις αναμνήσεις που δεν έχουν καμιά χρήση στην τωρινή σας ζωή. Ή κρατήστε μόνο το μάθημα από την κάθε εμπειρία. Αν πχ όταν ήσασταν παιδιά αγγίξατε μια πρίζα με βρεγμένα χέρια και σας χτύπησε ηλεκτρισμός, τώρα απλά στεγνώνετε τα χέρια σας πριν βάλετε μια πρίζα και όχι να αποφεύγετε τις πρίζες εντελώς.

-Φοβίες. Κάθε χρόνο αντιμετωπίστε και μια φοβία.  Μπορεί να έχετε συνηθίσει το φόβο σας για τα ύψη, όμως αυτός ο φόβος μπλοκάρει ένα μεγάλο μέρος του εγκεφάλου να αναπτυχθεί. Αργά και σταθερά γίνετε άτρωτοι, έτσι θα γίνει και ο νους και το σώμα.

 

Νοητικό πεδίο- εκκαθάριση-Γνώσεις – σεμινάρια – μαθήματα. Όπως και τα άχρηστα πράγματα, έτσι και οι γνώσεις που δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ, καταλαμβάνουν ένα τεράστιο μέρος της μνήμης και της ενέργειας μας, χωρίς να υπάρχει λόγος. Οτιδήποτε είναι στο νου πρέπει να γίνεται πράξη. Καλύτερα να γνωρίζουμε τα πάντα για ένα θέμα που είναι μέρος της ζωής μας, παρά να ξέρουμε λίγο απ΄ όλα και να μη μπορούμε να εφαρμόσουμε τίποτα λόγω ημιμάθειας.

-Σχέδια για το μέλλον. Μια από τις πιο σημαντικές εργασίες του νου είναι να σχεδιάζει πως θα δράσει στο μέλλον. Αν όμως ο νους είναι γεμάτος με ατελείωτα πλάνα για το μέλλον, μάλλον θα πρέπει να απαρνηθούμε μερικά από αυτά και να συγκεντρωθούμε στα άμεσα και στα εφικτά.  

 

Πετάξτε, δωρίστε, ανακυκλώστε, πουλήστε, δώστε πίσω, όλα αυτά που δεν χρειάζεστε, αρχίζοντας από το υλικό πεδίο. Θα δείτε ότι θα είναι πιο εύκολο μετά να προχωρήσετε και στο συναισθηματικό και το νοητικό πεδίο.  Το αποτέλεσμα θα είναι άμεσο: περισσότερη ενέργεια, καθαρός νους, εύκολες και γρήγορες αποφάσεις, χαρά, φως, αλήθεια και το κυριότερο: καινούριοι άνθρωποι στη ζωή σας, με τους ίδιους στόχους και την ίδια πορεία με εσάς.

 

Ακολουθήστε έναν ηχογραφημένο στοχασμό αδειάσματός εδώ 

 

Κορίνα Κονταξάκη

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πέντε καλοκαιρινές θεραπείες για να λάμψετε στις διακοπές σας!

Από Γιούλια Χρυσοστόμου (Αισθητικός) και Δρ Κατερίνα Παττίχη (Ιατρική Αισθητική και Αντιγήρανση) / 14 Ιουλίου 2022

Living

Πέντε καλοκαιρινές θεραπείες για να λάμψετε στις διακοπές σας!

Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα