ADVERTISING
Παρασκευή 27-05-22
Πώς να καταπολεμήσουμε τις ανεξέλεγκτες σκέψεις σε 5 βήματα από την Κορίνα Κονταξάκη

02 Μαΐου 2022 - 11:34

Πώς να καταπολεμήσουμε τις ανεξέλεγκτες σκέψεις σε 5 βήματα από την Κορίνα Κονταξάκη

Ο νους είναι ένα υπέροχο εργαλείο που όταν εκπαιδευτεί, μπορεί να οργανώνει τη ζωή μας και να μας οδηγήσει στην υλική αλλά και πνευματική επιτυχία. Μόνο όμως αν «νοητικοί μύες» είναι δυνατοί, αλλιώς , αν ο νους είναι παθητικός, παρασύρεται από τις ορμόνες και τα συναισθήματα και μας οδηγεί σε σύγχυση και λανθασμένες πράξεις.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι δεν είμαστε ο νους ή οι σκέψεις μας. Ο νους είναι το εργαλείο μας. Αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει αυτόν τον διαχωρισμό, ας δοκιμάσει να παρατηρήσει τις σκέψεις του. Αν μπορούμε να παρατηρήσουμε τις σκέψεις μας, σημαίνει δεν είμαστε αυτές, είμαστε αυτό που τις παρατηρεί!

Ακόμα, ο νους έχει συγκεκριμένη ποιότητα όταν είναι πειθαρχημένος και εντελώς άλλη όταν είναι απειθάρχητος. Πειθαρχημένος είναι όταν μπορεί να εστιάζει σε ένα πράγμα χωρίς εμμονή, και απειθάρχητος όταν πετάγεται από τη μια σκέψη στην άλλη, με προσκόλληση σε όλα.  

Με τα παραπάνω δεδομένα λοιπόν, μπορούμε να αρχίσουμε να ελπίζουμε, ότι όσο ανεξέλεγκτος κι αν φαίνεται ο νους, στην ουσία είναι κάτι που μπορούμε να διαχειριστούμε αντί να μας διαχειρίζεται.

Σύμφωνα με την ψυχολογία της γιόγκα, ο νους μπορεί να λειτουργεί σε τέσσερα επίπεδα:

1. Συνεπαρμένος από το συναίσθημα και τις ορμόνες.
2. Μπερδεμένος-με πολλές σκέψεις.
3. Συγκεντρωμένος χωρίς εμμονή σε ένα σημείο.  
4. Με απόλυτη ικανότητα να μένει χωρίς σκέψεις και να παραδίδεται στην καθαρή συνειδητότητα.
 

Εσείς σε ποιο νοητικό επίπεδο βρίσκεστε τώρα;

Ο πιο πολύς κόσμος είναι φυσικά στα δύο πρώτα επίπεδα. Οανεξέλεγκτος νους μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τις ορμόνες και το συναίσθημα, γιατί κανείς δεν μας έχει μάθει να γυμνάζουμε το νου σωστά.

Ο πειθαρχημένος νους λειτουργεί στα δύο τελευταία. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να παρασυρθούμε και να δρούμε στα δύο πρώτα επίπεδα. Όμως το ανεξέλεγκτο και το μπέρδεμα, είναι χαρακτηριστικά που διαρκούν λίγο, σε έναν εξελιγμένο νου.

 

Τί σημαίνει εξελιγμένος νους;

Ο πειθαρχημένος νους που είναι το τέλειο εργαλείο για την ψυχή, είναι ενωμένος με τη διαίσθηση όσο και με τη λογική,και δεν χάνεται μέσα στο συναίσθημα και τις αλλεπάλληλες σκέψεις, για πολύ καιρό.

Για να μπορέσουμε λοιπόν να εξελίξουμε το νου, χρειάζεται να αφήσουμε πίσω τις νοητικές συνήθεις που τον κάνουν παθητικό και να μάθουμε να συγκεντρωνόμαστε σε ένα σημείο.

Πριν από αυτό, χρειάζεται μια προεργασία που είναι κυρίως πρακτικές ζωής και αντίληψης, γιατί είναι αδύνατον μόνο με νοητικές ασκήσεις να τελειοποιήσουμε το νου. Αν δεν δεχτούμε να αλλάξουμε και τον τρόπο που βλέπουμε και δρούμε στη ζωή, ό,τι χτίζουμε με τις πρακτικές μας, θα γκρεμίζεται από λάθος δράσεις στη ζωή.

 

Ορίστε οι πέντε προκαταρτικές εργασίες ελέγχου του νου, στη ζωή:

 
1. Απομυθοποιούμε το συναίσθημα. Το συναίσθημα είναι κι αυτό ένα υπέροχο εργαλείο που υπογραμμίζει και δίνει δύναμη σε μια δράση, σκέψη, κατάσταση. Όταν πετύχει το στόχο του, πάντα σβήνει ή αλλάζει. Το συναίσθημα δεν έχει ευφυία. Έτσι, δεν μπορούμε ούτε να εμπιστευόμαστε , ούτε να στηριζόμαστε στα συναισθήματα μας, γιατί είναι ασταθή και δεν μπορούν να στηρίξουν καμία δράση χωρίς τη συμβολή του νου. Ένας υπερβολικά συναισθηματικός άνθρωπος, δεν παίρνει ποτέ σωστές αποφάσεις αλλά δεν είναι και σταθερός σε καμία απόφαση. Ας απολαμβάνουμε τα συναισθήματα λοιπόν, γνωρίζοντας πάντα ότι δεν θα μείνουν σταθερά.
 

2. Απομυθοποιούμε την ποικιλία. Η ζωή είναι γεμάτη αλλαγές και προκλήσεις. Όταν όμως η ζωή είναι ρουτίνα, είναι η ώρα να δουλέψουμε στην εξέλιξη μας, γιατί ο νους θα μπορεί να συγκεντρωθεί πολύ καλύτερα μέσα σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, χωρίς πολλές αλλαγές. Αυτό δε σημαίνει ότι θα απορρίπτουμε τις ανατροπές. Απλά πρέπει να μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά, όταν όλα φαίνονται να είναι ίδια. «Ποτέ δεν περνάς από το ίδιο ποτάμι δύο φορές» είχε πει ο Ηράκλειτος και είναι η ώρα να δούμε όλα όσα φαίνονται ίδια, από μια διαφορετική οπτική, αντί να προκαλούμε συνεχώς διαφορετικές εμπειρίες, για να μην βαρεθούμε.
 

3. Μετατρέπουμε τις σκέψεις, σε πράξεις.Καλλιεργούμε τη συνήθεια, να μη δίνουμε παραπάνω από μια φορά τη σκέψη μας, σε ό,τι δεν μπορεί να γίνει πράξη ΤΩΡΑ. Πόσες φορές έχουμε δημιουργήσει μια βασανιστική αλυσίδα σκέψεων με υποθετικά γεγονότα που τελικά δεν έγιναν ποτέ; Μπορεί το ένστικτο επιβίωσης να ψάχνει συνεχώς κινδύνους αλλά και υποθετικές απολαύσεις, αλλά αν η ανώτερη συνειδητότητα κυβερνά, θα έχουμε τη σοφία να μην σπαταλάμε την ενέργεια μας, παρά μόνο σε πράγματα που μπορούν να γίνουν πράξη.
 

«Η ζωή του ανθρώπου είναι γεμάτη τραγικά γεγονότα. Περισσότερα από το μισά, δεν έχουν γίνει ποτέ»

Mark Twain

 

4. Βρίσκουμε το ουδέτερο μας σημείο. Όλοι έχουμε ένα μέρος, ένα σημείο, όπου νιώθουμε καλά. Μπορεί να είναι ένας χώρος, μια τοποθεσία, ένα σημείο στο μυαλό μας ή στο σώμα μας. Αν βρούμε αυτό το σημείο, μπορούμε να το σκεφτόμαστε και να εστιάζουμε σε αυτό, κάθε φορά που ο νους βγαίνει εκτός ελέγχου. Π.χ. κάποιοι νιώθουν καλά σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού τους, ή σε κάποιο μέρος στην εξοχή. Άλλοι τους αρέσει να κάνουν μασάζ, ή να πιέζουν κάποια σημεία στα πόδια ή στα χέρια τους. Άλλοι ουδετεροποιούνται όταν κοιτάζουν το ηλιοβασίλεμα, τη θάλασσα, ή τον ορίζοντα. Άλλοι πάλι έχουν μια σκέψη η οποία τους ηρεμεί, το θεό, κάποιον άγιο, το παιδί τους ή το σύντροφο τους. Βρείτε το σημείο αυτό που σας ηρεμεί και σας φέρνει σε μια γαλήνη, και κρατήστε το ίδιο για αρκετό καιρό. Χρησιμοποιήστε το όποτε ο νους βγαίνει εκτός ελέγχου.
 

5. Αποταύτιση. Το τελικό βήμα είναι η συνειδητοποίηση ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα, ακόμα και όλα τα γεγονότα της ζωής μας, είναι εργαλεία για να μας ωριμάσουν και να μας εξελίξουν και σίγουρα δε χρειάζεται να ταυτιζόμαστε με τα εργαλεία μας. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή, κάθε φορά που ταυτίζεστε με κάτι ευχάριστο ή δυσάρεστο. Την ώρα που ο αέρας βγαίνει από μέσα σας, συνειδητοποιήστε ότι υπάρχει ένας παρατηρητής που δεν θα καταστραφεί ποτέ, ότι και να συμβεί. Αυτός ο παρατηρητής είστε εσείς. Βρείτε τον παρατηρητή μέσα σας και παραδώστε του την επίγνωση σας.  
 

Δείτε ολόκληρη την ομιλία της Κορίνας Κονταξάκη για τις ανεξέλεγκτες σκέψεις, εδώ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα