ADVERTISING
Σάββατο 25-06-22
Η δύναμη της ουδετερότητας-Από την Κορίνα Κονταξάκη

Από Anandhi-Κορίνα Κονταξάκη / 16 Μαΐου 2022 - 10:01

Η δύναμη της ουδετερότητας-Από την Κορίνα Κονταξάκη

Ο σημερινός κόσμος είναι κατειλημμένος από υπερβολικό δυναμισμό, που ακολουθείται από υπερβολική παθητικότητα, τα οποία εξαντλούν το σύστημα και φέρνουν αρρώστιες και άγνοια.

Είναι αδύνατον να αντέξουμε τις πληροφορίες, τον καταναλωτισμό, τις σωματικές και νοητικές απαιτήσεις του καιρού μας, κι όμως αυτά συνεχίζουν να αυξάνονται και να επιβάλλονται. Έτσι καταλήγουμε να «ξεκουραζόμαστε» βλέποντας ταινίες δράσης, κρατώντας το νου παθητικό.

Για να νιώθεις ότι υπάρχεις, πρέπει να κάνεις πάντα κάτι, να πολεμάς, να αντιστέκεσαι και να έχεις άποψη. Το αντίθετο σε καταδικάζει στην ανυπαρξία και την αποτυχία, που σου φέρνει κατάθλιψη και απραξία.

Ακόμα όμως κι αν θέλουμε να χαλαρώσουμε, αυτό δεν μπορεί να γίνει για πολύ, γιατί η απραξία και η σιωπή θεωρούνται άχρηστα και αντιπαραγωγικά. Έτσι καταλήγουμε ακόμα και τις στιγμές χαλάρωσης, να θέλουμε να παράγουμε κάποιο έργο, κάποιο υλικό αποτέλεσμα, ώστε να μην «χάνουμε χρόνο». Κι όμως η συνειδητή απραξία μπορεί να ενεργοποιήσει το νου με έναν πολύ δημιουργικό τρόπο που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί.

Οι πιο πολλοί έχουμε ξεχάσει, ότι εκτός από τον δυναμισμό και την παθητικότητα, υπάρχει ακόμα μια επιλογή: η ουδέτερη παρατήρηση.

Οι ποιότητες του υλικού κόσμου είναι διπολικές: το δυναμικό (rajasic) και το παθητικό (tamasic). Κάθε υλική κατάσταση, για να διατηρηθεί μέσα στο χωρο-χρόνο, χρειάζεται να εναλλάσσεται μέσα στις δύο αυτές ποιότητες. Όμως υπάρχει και μια ακόμη «κρυμμένη» ποιότητα που μπορεί να ενεργοποιηθεί αν το επιλέξουμε: η ουδετερότητα (sattva) – πέρα από όλα τα αντίθετα, πέρα από το διπολικό, πέρα από το χρόνο. Αυτή η υπερβατική κατάσταση είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί για πάνω από μερικά δευτερόλεπτα σε κάποιον που δεν το έχει επιλέξει.

 
Δεν σας έχει τύχει να χάσετε την αίσθηση του χρόνου;

Να νιώθετε μια τεράστια εσωτερική γαλήνη χωρίς να ξέρετε γιατί;

Να παίρνετε μια ξαφνική, τολμηρή απόφαση κα να αναρωτιέστε πού βρήκατε τέτοια δύναμη;

Να αισθάνεστε μια ξαφνική ευγνωμοσύνη και αγάπη για όλα;

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν εκείνα τα δευτερόλεπτα που «τυχαία» ανοίγει το ουδέτερο μας κανάλι.

Όλοι έχουμε βιώσει το ουδέτερο κανάλι αρκετές φορές στη ζωή μας, απλά δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει και δεν το έχουμε ακολουθήσει.

Ο ουδέτερος τρόπος να βλέπουμε τα πράγματα είναι ο μόνος τρόπος να δούμε την αλήθεια. Αλλιώς δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι, αλλά όπως είμαστε. Η ενεργοποίηση του απαιτεί μια συνειδητή ζωή όπου τα δύο αντίθετα (ενεργητικό και παθητικό) εναλλάσσονται ισότιμα.

Η ισότιμη εναλλαγή των αντιθέτων γίνεται πχ στη χάθα γιόγκα όταν επιδιώκουμε να δουλέψουμε συνειδητά τη δεξιά και την αριστερή πλευρά του σώματος με συγκεκριμένες στάσεις/asanas. Επίσης γίνεται όταν διαλέγουμε να κάνουμε αντίθετες δράσεις: αν η εργασία μας είναι πολύ αγχωτική, δυναμική, με ανταγωνισμό, επιλέγουμε μετά τη δουλειά να κάνουμε κάτι χαλαρωτικό που δεν έχει καθόλου ανταγωνισμό. Ή αν η δουλειά μας είναι πολύ παθητική, και στατική, επιλέγουμε το απόγευμα να κάνουμε κάτι ενεργητικό πχ. ένα ανταγωνιστικό σπορ. 

Όταν ισορροπούμε τα αντίθετα στη ζωή μας, είναι πιο εύκολο να είμαστε ουδέτεροι όταν το επιλέξουμε. Κι όταν μπορούμε να έχουμε την επιλογή της ουδετερότητας, μεγάλη δύναμη μας ανήκει στη ζωή.

Όταν λοιπόν δρούμε μέσα στην «εξωτερική ζωή» στη δουλειά, στις συναναστροφές, στα ψώνια, στις βόλτες, χρειαζόμαστε το δυναμικό και το παθητικό κανάλι για να προχωράμε. Όμως για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, να δούμε τα πράγματα όπως είναι, να είμαστε σωστοί άνθρωποι που εξελίσσονται πνευματικά, χρειαζόμαστε το ουδέτερο κανάλι.

 

Πως καταλαβαίνουμε ότι είμαστε ουδέτεροι;

1. Οτιδήποτε ανήκει στον διπολικό κόσμο της ύλης και του εγώ, αναγκαστικά υπόκειται σε αλλαγές μεταξύ των δύο αντιθέτων: η χαρά θα φέρει λύπη, η υπερκινητικότητα θα φέρει κούραση και ακινησία, η συμπάθεια θα φέρει αντιπάθεια, η αποτυχία θα φέρει επιτυχία, κτλ. Μόνο στην ουδετερότητα τα πράγματα μένουν σταθερά.

- Όταν πχ νιώθουμε αγάπη χωρίς προσκόλληση, αυτό δεν αλλάζει με καμία κατάσταση.

- Όταν πράττουμε με καθαρή συνείδηση , η άποψη μας είναι σταθερή, κανείς δεν μπορεί να μας πείσει ότι κάναμε κάτι λάθος.

- Όταν αντί να προσπαθούμε συνέχεια να πετύχουμε πράγματα, απλά εργαζόμαστε χωρίς προσκόλληση, σε ό,τι έρχεται μπροστά μας, η ζωή μας είναι σταθερή και ήρεμη.

Όλα τα παραπάνω, μπορούν να είναι μόνιμες στάσεις ζωής παρά προσωρινές, έντονες, συναισθηματικές καταστάσεις.

2. Η ουδετερότητα φέρνει μια κατάσταση ευδαιμονίας πολύ διαφορετική από την χαρά ή την λύπη. Είναι ένα γαλήνιο συναίσθημα που μας δίνει πληρότητα και εσωτερική ικανοποίηση. Όταν είμαστε στην ουδετερότητα ΔΕΝ εξαρτόμαστε από τα εξωτερικά γεγονότα.

3. Στην κατάσταση της ουδετερότητας δεν υπάρχουν διλλήματα γιατί έχουμε ξεπεράσει τη διπολικότητα της ύλης. Παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και εύκολα και είναι πάντα σωστές.

4. Στο ουδέτερο κανάλι νιώθουμε την ενότητα με όλους και δεν μπορούμε να βλάψουμε κανέναν. Μόλις μια εχθρική σκέψη περάσει από το νου, αυτόματα βγαίνουμε από το ουδέτερο κανάλι.

5. Η ουδετερότητα φέρνει ψυχολογική, νοητική και σωματική υγεία, αφού η ισορροπία θεραπεύει το νευρικό, ορμονικό και πεπτικό σύστημα. Νιώθουμε καλά σε όλα τα επίπεδα.

6. Στην ουδετερότητα ενεργοποιούνται οι ανώτερες ιδιότητες του νου – τα «Θεϊκά ένστικτα»: ευγνωμοσύνη, ενότητα με όλα, απλότητα, αλήθεια, καθαρότητα.

 

Όσο πιο πολύ επιλέγουμε να υπάρχουμε μέσα στην ουδετερότητά, τόσο τα παραπάνω καθιερώνονται μέσα μας και γίνονται μέρος της ύπαρξης μας και της ζωής μας.

 
Φυσικά δεν είναι δυνατόν να είμαστε ουδέτεροι συνέχεια. Είναι απαραίτητο να έχουμε διαθέσιμα και τα τρία κανάλια και να δρούμε (ή να μη δρούμε) ανάλογα με την περίπτωση. Σίγουρα η ζωή στην κοινωνία χρειάζεται το δυναμικό και το παθητικό κανάλι πολλές φορές. Αυτοί είναι οι κανόνες του κοινωνικού παιχνιδιού.

Δεν πάμε σε ένα γήπεδο του γκολφ για να παίξουμε ποδόσφαιρο. Παίζουμε με τους κανόνες του κάθε γηπέδου. Έτσι και στην κοινωνία του διπολικού κόσμου, δεν παρατηρούμε ουδέτεροι απαιτώντας να επιβιώσουμε, αλλά παίζουμε με τα αντίθετα της ζωής.

Όταν όμως πάμε πίσω στο σπίτι μας, μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να ουδετεροποιήσουμε τη μέρα μας και να προγραμματίσουμε την επόμενη μέρα, με βάση την ουδετερότητα.

 

Πρακτικές ουδετερότητας:

 

1.Αναπνοή. Η αναπνοή από μόνη της είναι η έκφραση του διπολικού κόσμου. Η εισπνοή είναι το αντίθετο της εκπνοής. Η αναπνοή περικλείει όλα τα αντίθετα. Όταν λοιπόν συγκεντρωθούμε στην αναπνοή και φροντίζουμε η εισπνοή να διαρκεί τον ίδιο χρόνο με την εκπνοή, τα δύο αντίθετα ισορροπούν και φέρνουν την ουδετερότητα σε περίπου 9 λεπτά.

2.Παρατήρηση την μέρας. Πριν κοιμηθούμε, ας προσπαθήσουμε να δούμε τη μέρα μας αντίστροφα (από το τέλος μέχρι την αρχή) χωρίς σχόλια, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς άποψη και κριτική. Αυτό θα μας βοηθήσει σιγά-σιγά να είμαστε οι ουδέτεροι παρατηρητές της ζωής μας, ενώ παίζουμε το παιχνίδι των αντιθέτων στην κοινωνία.

3.Επαφή με την ψυχή. Η ψυχή , το αθάνατο μέσα μας, είναι πάντα ουδέτερο. Η ψυχή δεν επηρεάζεται από το ευχάριστο ή το δυσάρεστο, τη χαρά και τη λύπη, την επιτυχία και την αποτυχία. Η ψυχή καλωσορίζει τα πάντα ως χρήσιμες πληροφορίες- εμπειρίες. Αν λοιπόν μείνουμε σιωπηλοί και αναζητήσουμε το αθάνατο μέσα μας, αυτό θα μας φέρει σε επαφή με την ψυχή και την ουδετερότητα της. Ακούστε αυτή την ηχογραφημένη πρακτική και ακολουθήστε τα βήματα που περιγράφει για να ουδετεροποιήσετε μια κατάσταση: https://share.transistor.fm/s/25369621
 

 

Κορίνα Κονταξάκη (https://www.eltopia.com.cy/56/Specialist.html)

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα