ADVERTISING
Σάββατο 25-09-21
Sushi - παχαίνει; πόσα κομμάτια να φάω;

23 Ιουλίου 2016 - 15:02

Sushi - παχαίνει; πόσα κομμάτια να φάω;

Εάν δεν ανήκετε και εσείς στην ομάδα εκείνη των ανθρώπων που ορκίζονται πως μπορούν να τρώνε μόνο sushi, σίγουρα θα έχετε κάποιον φανατικό οπαδό στο περιβάλλον σας.  Ενώ πολύ συχνά έχουν εκφραστεί σχετικές ανησυχίες για την ασφάλεια του συγκεκριμένου ωμού φαγητού και απαγορεύεται η κατανάλωσή του από ευπαθείς ομάδες όπως οι εγκυμονούσες, μικρότερη έμφαση δίνεται στη θρεπτική του αξία.

Αυτό συμβαίνει πιθανότατα διότι λαμβάνεται ως δεδομένο το πόσο υγιεινό είναι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως οι κάτοικοι της Ιαπωνίας διαθέτουν χαμηλό σωματικό βάρος και εμφανίζουν πολύ μικρά ποσοστά χρόνιων νοσημάτων.

Όπως όμως συμβαίνει σε κάθε διεθνή κουζίνα που εισέρχεται στις δυτικές κοινωνίες, έτσι και η Ιαπωνική κουζίνα που όλοι γνωρίζουμε πολύ λίγο μοιάζει με την παραδοσιακή της μορφή. 

Τα καλά νέα πρώτα: 

Η Ιαπωνική είναι μία από τις πολύ λίγες εθνικές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών που περιέχουν τα λαχανικά τα οποία χρησιμοποιούνται. 

Την ίδια στιγμή το φύκι αποτελεί ένα μοναδικό υλικό πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο, βιταμίνες Α και C, ενώ είναι μία από τις ελάχιστες φυτικές πηγές της πολύτιμης για το νευρικό σύστημα Βιταμίνης Β12. 

Τα ψάρια φυσικά είναι μία εκλεκτή επιλογή πρωτεΐνης, με πολύ λιγότερες θερμίδες από το κρέας, αλλά και σημαντικές ποσότητες καλών λιπαρών σε πολλές περιπτώσεις.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ιαπωνικής κουζίνας είναι η χρήση προϊόντων που έχουν προκύψει από τη διαδικασία ζύμωσης μικροοργανισμών, όπως το miso, και τα οποία λειτουργούν ευεργετικά για τα καλά βακτήρια που ζουν και προστατεύουν το έντερό μας.

Επίσης δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει πως οι Ιάπωνες παραδοσιακά οφελούνται από έναν ολιστικό τρόπο ζωής και διατροφής που περιλαμβάνει: ποικιλία τροφών, μικρές ποσότητες, πράσινο τσάι, λίγα γλυκά και σχεδόν καθόλου βιομηχανοποιημένα τρόφιμα.

Τα κακά νέα:

Η Ιαπωνική κουζίνα διαθέτει πιάτα με μεγάλες ποσότητες αλατιού, γι αυτό άλλωστε μία από τις μεγαλύτερες “διατροφικές” επιδημίες για τους Ιάπωνες είναι η υψηλή πίεση. Χαρακτηριστικότερα είναι τα παραδείγματα της σος σόγιας, του miso και των λαχανικών σε μορφή πίκλας.

Ακόμη ένα μειονέκτημα αποτελεί το άσπρο ρύζι, από το οποίο έχει αφερεθεί το θρεπτικό “περίβλημα”, αφήνωντας την αμυλούχα καρδιά του. Το άσπρο ρύζι ανεβάζει πολύ εύκολα το ζάχαρο σε άτομα με διαβήτη γι αυτό και χρειάζεται επιπλέον προσοχή.

Όπως είπαμε η Ιαπωνική κουζίνα παραδοσιακά περιέχει καλά λιπαρά που προέρχονται από τα λιπαρά ψάρια, αλλά και από ορισμένους σπόρους και έλαια. Στη μοντέρνα τους όμως εκδοχή αρκετά πιάτα σε ένα Ιαπωνικό εστιατόριο έχουν τηγανιστεί σε λάδι με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς. Τέτοια φαγητά είναι οτιδήποτε με το συνθετικό tempura, katsu και το τηγανητό ρύζι.

Πόσες θερμίδες (kcal) περιέχονται:

(οι θερμίδες για τα rolls αναφέρονται σε 1 roll, δηλαδή περίπου 6 κομμάτια sushi)

Avocado Roll, 140kcal
California Roll, 255kcal
Kappa Maki (cucumber roll), 136kcal
Spicy Tuna Roll, 290kcal
Shrimp Tempura Roll, 508kcal
Salmon & Avocado Roll, 304kcal
Tobiko and Raw Quail Egg, 274kcal
Tuna (Maguro) Roll, 184kcal
Yellowtail & Scallion Roll, 245kcal
Eel (Unagi) and avocado Roll, 372kcal
Ένα κομμάτι sashimi, 20- 45kcal
Μισό μπολ ρύζι, 140kcal
Μισό μπολ edamame, 140kcal
1 φλυτζάνι miso soup, 40kcal
1 κουταλάκι σος σόγιας, 10kcal

Ενδεικτικά αναφέρεται πως ένας μέσος άνθρωπος καταναλώνει 2.000-2.500kcal ημερησίως για να διατηρήσει το βάρος του, και 500 περίπου θερμίδες λιγότερες εάν επιθυμεί να χάσει βάρος. 

Τι να αποφύγετε σε ένα γεύμα με sushi:

Οτιδήποτε tempura ή katsu,τηγανητό
Άσπρο ρύζι
Τηγανητό ρύζι
Rolls με τυρί κρέμα
Όλες τις σος εάν προσέχετε την πίεσή σας
Philadelphia roll
Shrimp tempura roll
 

Τι να προτιμήσετε σε ένα γεύμα με sushi:

Edamame
Seaweed salad, σαλάτα με φύκια
Miso soup
Ramen soup
Κοτόπουλο ή tofu στον ατμό
Αναποφλοίωτο ρύζι
California roll
Rolls λαχανικών
Sashimi
Nigiri
Teriyaki
Soba ή udon noodles

Δώστε έμφαση στην ποιότητα του ψαριού καθώς πάντα κρύβεται μεγάλος κίνδυνος για τροφική δηλητηρίαση στα ωμά τρόφιμα.

Να θυμάστε πάντα πως δεν υπάρχουν τροφές που παχαίνουν, αλλά ο τρόπος μαγειρέματος, οι συνδυασμοί και οι ποσότητες είναι εκείνα που μπορούν να κάνουν ένα γεύμα λιγότερο ή περισσότερο υγιεινό. Τα πάντα είναι θέμα επιλογών.

πηγή: healthview.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα

Από Τζίνα Αντωνιάδου / 21 Σεπτεμβρίου 2021 - 09:46

Video-doc

"We are the world" - Ένα τραγούδι θρύλος με ένα τεράστιο νόημα