ADVERTISING
Κυριακή 01-08-21
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιού: Τα σημάδια, οι επιπτώσεις στην υγεία του και όσα μπορείς να του μάθεις για να το προστατέψεις

15 Ιουνίου 2021 - 12:28

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιού: Τα σημάδια, οι επιπτώσεις στην υγεία του και όσα μπορείς να του μάθεις για να το προστατέψεις

Με τον όρο «σεξουαλική κακοποίηση παιδιού» εννοούμε όλες τις ολοκληρωμένες ή όχι σεξουαλικές σχέσεις (ασελγείς πράξεις, θωπείες, στοματική επαφή, παρά φύσει ασέλγεια, σεξουαλική επαφή, αυνανισμός, διείσδυση αντικεμένων, αιμομιξία), με ή χωρίς άλλη φυσική ή σωματική βία, που λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε ένα παιδί και κάποιον ενήλικο. Ο λόγος που αυτές οι συμπεριφορές είναι κακοποιητικές είναι ότι εισάγουν την ενήλικη σεξουαλικότητα σε άτομα που δεν είναι έτοιμα σωματικά και ψυχικά να ανταποκριθούν λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και κατ’ επέκταση να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Οι περισσότερες έρευνες συμφωνούν ότι στο 75-85% οι δράστες είναι γνωστοί από το οικογενειακό, φιλικό ή κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού. Όταν η σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού είναι ενδοοικογενειακή, η οικογένεια προσπαθεί να το κρατήσει μυστικό για λόγους που σχετίζονται με την κοινωνική κατακραυγή. Με τον τρόπο αυτό παρατείνεται η άρνηση του προβλήματος με όλες τις συνέπειες για το παιδί. Έτσι, ο αριθμός των περιπτώσεων που φτάνει σε καταγγελίες ή δικαστικές αίθουσες είναι πολύ μικρότερος των πραγματικών.

Η σεξουαλική κακοποίηση που συμβαίνει από κάποιον γονέα συνήθως συντελείται στο «όνομα της αγάπης» που έχει το παιδί για τον ενήλικο που το κακοποιεί, δηλ. ο ενήλικος που κακοποιεί σεξουαλικά προωθεί τις πράξεις του εκμεταλλευόμενος την αγάπη του παιδιού προς το πρόσωπό του ή τη θέση εξουσίας που κατέχει στη ζωή του, ενώ παράλληλα διαστρεβλώνει τις σχέσεις γονέα και παιδιού. Επίσης, στις περιπτώσεις που ο θύτης είναι άνθρωπος του ευρύτερου περιβάλλοντος του παιδιού η κακοποίηση ενισχύεται και από την αυθεντία του ενήλικα ή από τον φόβο που προκαλείται στο παιδί.

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιού και οι επιπτώσεις στην υγεία του

Η σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού έχει σοβαρές επιπτώσεις σε κάθε τομέα της ζωής του. Το παιδί βιώνει συναισθήματα ενοχής, ντροπής, άγχους, φόβου, θυμού, επιθετικότητας, παραίτησης και απόσυρσης από το περιβάλλον. Ακόμη, μπορεί να αναπτύξει καταθλιπτική συμπτωματολογία που περιλαμβάνει συναισθηματικά ξεσπάσματα, απελπισία, διαταραχές ύπνου, όπως αϋπνίες, εφιάλτες, νυχτερινούς τρόμους ή και διαταραχές διατροφής όπως ανορεξία, βουλιμία, ενώ μπορεί να εμφανίσει και διάφορες φοβίες. Επιπλέον αντιδράσεις του σεξουαλικά κακοποιημένου παιδιού μπορεί να είναι η διαταραχή μετατραυματικού στρες, οι αγχώδεις διαταραχές, η σωματοποίηση, οι αυτοκτονικές σκέψεις, η παραβατικότητα, οι τάσεις φυγής, οι αυτοκαταστροφικές τάσεις που εκδηλώνονται ποικιλοτρόπως, όπως με κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών ή η ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.

Ακόμη, υπάρχουν και οι μακροπρόθεσμες σοβαρές επιπτώσεις από τη σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία. Το παιδί βιώνει συναισθήματα απαξίωσης και χαμηλή αυτοπεποίθηση, αξεπέραστα προβλήματα εμπιστοσύνης προς τους άλλους ανθρώπους, αδυνατεί να συνάψει υγιείς ερωτικές σχέσεις στο μέλλον, δυσκολεύεται να αναπτύξει στενές διαπροσωπικές σχέσεις και εμφανίζει σημαντικές συναισθηματικές δυσκολίες και στην αλληλεπίδραση με τα δικά του παιδιά.

Οι συνέπειες αυτές είναι πιο εμφανείς και συχνές όταν η κακοποίηση συμβαίνει εντός της οικογένειας, διότι το παιδί χρησιμοποιείται, γίνεται συνένοχο στην αιμομιξία εφ’ όσον σιωπά και φυσικά χάνει κάθε εμπιστοσύνη στον γονέα που το κακοποιεί αλλά και στον άλλον γονέα που είναι συνένοχος εφ’ όσον γνωρίζει συχνά και εκείνος ή υποψιάζεται αλλά δεν καταγγέλλει ή αποκαλύπτει ή παίρνει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας του ανηλίκου που κακοποιείται.

Προφανώς, το παιδί δεν είναι σε θέση να αναλάβει το ίδιο την καταγγελία ή την αποκάλυψη της κακοποίησης λόγω της άγνοιάς του, της ηλικίας και της αδυναμίας του να τα βγάλει πέρα μόνο του σε μία τέτοια κατάσταση, αλλά και λόγω της πίεσης που ασκείται από την οικογένεια και τον φόβο να τιμωρηθεί ο δράστης συγγενής του με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή το παιδί μπορεί να τραυματίζεται συστηματικά σωματικά και ψυχικά αλλά νιώθει ανάμεικτα συναισθήματα αν ο θύτης είναι κάποιος από τους γονείς ή ένας στενός συγγενής όπως ο παππούς ή ο θείος: δεν ξέρει ούτε το ίδιο τι να κάνει και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο να τιμωρηθεί ο ενήλικος γονέας ή συγγενής ή να σωπάσει για πάντα υπό τον φόβο των αποκαλύψεων ή του δράστη.

Στις μακροχρόνιες συνέπειες της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης εντάσσεται και η τάση των παιδιών αυτών να συνάπτουν κακοποιητικές σχέσεις και σαν ενήλικες. Πολλά σεξουαλικά κακοποιημένα παιδιά είναι θύματα κακοποίησης και στην ενήλικη ζωή τους. Έχει βρεθεί ότι το ένα τρίτο των γυναικών που βιάζονται επανειλημμένα στην ενήλικη ζωή ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σαν παιδιά.

Τα σημάδια ότι ένα παιδί μπορεί να έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά

Σημάδια που πρέπει να μας ανησυχήσουν για το ότι το παιδί ενδέχεται να είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης είναι:

 • σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού
 • ανάπτυξη φοβίας για συγκεκριμένα μέρη ή πρόσωπα
 • άρνηση του παιδιού να πάει σε δραστηριότητες που μέχρι πρότινος το ευχαριστούσαν
 • ξαφνικοί εφιάλτες ή νυχτερινοί τρόμοι ή φοβία για το σκοτάδι ή να μείνει μόνο του
 • ξαφνική μειωμένη σχολική επίδοση
 • παλινδρόμηση σε προηγούμενα αναπτυξιακά στάδια, πχ ζητά να κοιμηθεί μαζί μας το βράδυ ή εμφανίζει απώλειες ούρων
 • ξαφνική έντονη ενασχόληση και ενδιαφέρον ερωτικού περιεχομένου που δεν συνάδει με την ηλικία του ή ζωγραφιές ερωτικού περιεχομένου ακατάλληλες προς την ηλικία του
 • ξαφνικές εκρήξεις θυμού, κλάματα ή αυτοκτονικές σκέψεις πχ «θα ήταν καλύτερα να πέθαινα»
 • άρνηση για τα ενδιαφέροντά του
 • ενδείξεις ότι κάτι κρύβει, κάποιον καλύπτει ή προστατεύει
 • αδικαιολόγητοι πόνοι ή πυρετοί ή αδιαθεσία που δεν συνοδεύονται από παθολογικά αίτια, πχ. χτύπησε ή έχει ίωση, ιδιαίτερα όταν αυτά εμφανίζονται όταν είναι να μεταβεί κάπου συγκεκριμένα ή «ανεβάζει ανεξήγητο πυρετό» μόνο όταν είναι να πάει κάπου συγκεκριμένα

 

 

 

 

 

 

 

 

ladylike.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα