ADVERTISING
Παρασκευή 27-05-22
Ποιο είναι το νόημα της ζωής;-Απο την Κορίνα Κονταξάκη

Από Anandhi-Κορίνα Κονταξάκη / 02 Απριλίου 2022 - 09:18

Ποιο είναι το νόημα της ζωής;-Απο την Κορίνα Κονταξάκη

Το αιώνιο ερώτημα που βασανίζει όλη την ανθρωπότητα – κι όμως η απάντηση δεν είναι εύκολο να αποκαλυφθεί, γιατί το νόημα αυτό είναι τόσο ρευστό όσο ένας ποταμός που κυλάει και ποτέ δεν είναι ίδιος.

Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που δεν έχει αναρωτηθεί «γιατί ζω;» .

Αυτό γίνεται γιατί όλοι έχουμε την Ουσία μέσα μας, που προσπαθεί να βγει στην επιφάνεια. Όλοι γνωρίζουμε κατά βάθος ότι δεν είμαστε εδώ για να μαζέψουμε περιουσία, να κάνουμε παιδιά και να υποκύπτουμε σε πάθη και απολαύσεις. Αυτά είναι το δόλωμα για να συνεχίσουμε να ζούμε, όχι όμως ο υπέρτατος στόχος.

Στη φιλοσοφία της γιόγκα υπάρχει ο όρος dharma (ντάρμα) που περιγράφει το ατομικό νόημα-καθήκον που έχει κάθε ψυχή. Κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει ένα ξεχωριστό νόημα να βρει στη ζωή, ανάλογα με αυτά που η ψυχή φέρει. Αυτό το ξεχωριστό νόημα για τον καθένα, λέγεται dharma.


Πώς μπορεί να βρει κάποιος το προσωπικό του νόημα;

Η απάντηση δεν είναι απλή. Κατ’ αρχήν πρέπει να θέλει να το κάνει. Κάθε άνθρωπος για να βρει το προσωπικό του νόημα, πρέπει να είναι πρόθυμος να επενδύσει χρόνο και ενέργεια για το μέσα του.

Έχουμε εκπαιδευτεί από πολύ μικρή ηλικία να επενδύουμε στα εξωτερικά γεγονότα και σε κοινούς στόχους και σχέδια που αφορούν την ύλη και την κοινωνική εξέλιξη. Έχουμε επίσης στηρίξει τη ζωή μας στις εξωτερικές σχέσεις και την αξία μας, στην κριτική των άλλων. Όλη αυτή η εξωτερίκευση μας αποσπά την προσοχή από το προσωπικό μας dharma και μας βάζει σε μια αλυσιδωτή ψευδαίσθηση, που είναι δύσκολο να βγούμε όταν πια ενηλικιωθούμε.

Για να βρούμε το προσωπικό μας dharma είναι χρήσιμο να γυρίσουμε πίσω στην παιδική μας ηλικία και να θυμηθούμε πώς ήμασταν πριν η αγωνία για αποδοχή μας καταβάλλει. Τι μας έκανε ευτυχισμένους; Ποια ήταν τα δυνατά μας σημεία, τα αδύνατα μας σημεία, οι φιλοδοξίες και οι ανάγκες μας; Ίσως ανακαλύψουμε ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε τα ταλέντα μας, αντίθετα πιέσαμε τον εαυτό μας σε επιδεξιότητες που ζητούσαν οι γονείς/δάσκαλοι/φίλοι μας. Η αναδιοργάνωση αυτή, λέγεται η μέθοδος SWAN (S-strengths-weaknesses-A-ambitions-N-needs).  Καθίστε ήσυχα και γράψτε τουλάχιστον τρία από το καθένα, προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσετε ποιοι πραγματικά είστε και πώς πρέπει να κινηθείτε από εδώ και πέρα.

Δεύτερο βήμα για να βρούμε το προσωπικό μας νόημα, είναι να συνδέσουμε τις ανάγκες με τις επιθυμίες μας και τις ικανότητες μας. Μήπως αυτά που θέλουμε να πετύχουμε δεν συμβαδίζουν με τις ικανότητες μας; Μήπως κάποιες επιθυμίες μας συγκρούονται; Για παράδειγμα έχω γνωρίσει εσωστρεφή άτομα που είναι πολύ καλά στο γράψιμο ή τη ζωγραφική, που θέλουν να κάνουν απαιτητικές καριέρες και περνάνε τα χρόνια τους μέσα σε πολύωρα meetings που πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση και ταυτόχρονα έχουν σαν όνειρο ζωής να κάνουν μεγάλη και ευτυχισμένη οικογένεια. Ποιο απ’ όλα αυτά είναι αλήθεια και ποιο είναι δυνατόν να πετύχει;;

Είναι καλό λοιπόν αυτό που θέλουμε, αυτό που χρειαζόμαστε και αυτό που μπορούμε, να έχουν κοινό σημείο.

Η ψυχή μπορεί να μας δείξει το δρόμο σε αυτό. Όταν η ψυχή είναι ικανοποιημένη, ενεργοποιείται μια συγκεκριμένη εσωτερική κατάσταση που δεν έχει σχέση με τα προσωρινά, επιφανειακά συναισθήματα. Ενεργοποιείται μια εσωτερική, αβίαστη, σταθερή, ευφορία. Όταν νιώσουμε αυτή την ευφορία, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως η ψυχή έχει βγει στην επιφάνεια γιατί αυτό που θέλουμε, αυτό που χρειαζόμαστε και αυτό που μπορούμε, έχουν επιτέλους συντονιστεί. Όταν λοιπόν αυτό που θέλουμε είναι αυτό που μπορούμε και χρειαζόμαστε, αναδύεται αυτή η ευφορία. Ενώ αν έχουμε μια ζωή που η ψυχή δεν χρειάζεται, τότε αντιμετωπίζουμε συνέχεια εμπόδια και δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τίποτα. Όταν μια επιθυμία έχει γίνει πραγματικότητα, αλλά δεν κατάφερε να μας ολοκληρώσει και συνεχίζουμε να ζητάμε κάτι άλλο, είναι ένα πολύ καθαρό σημάδι ότι δεν ήταν κάτι που έθρεψε την ψυχή. Είναι ένα σημάδι να αλλάξουμε επιθυμίες και να κατευθυνθούμε βαθιά μέσα μας στο προσωπικό μας dharma.

Από την άλλη , όταν βλέπουμε ότι απλά πράγματα, που δεν επιδιώξαμε, μας κάνουν να νιώθουμε γαλήνη και μια ανεξήγητη ευφορία, ας μην τα παραλείψουμε επειδή δεν ήταν στα αρχικά μας σχέδια. Είναι σημάδι της ψυχής!

Τρίτο βήμα στην ανακάλυψη  του προσωπικού μας νοήματος είναι ο επαναπροσδιορισμός των συναναστροφών μας. Οι συναναστροφές μας επηρεάζουν πολύ παραπάνω απ’ ότι μπορεί κάποιος να φανταστεί. Οι άνθρωποι μιμούνται ο ένας τον άλλο σε τεράστιο βαθμό- είναι ένα από τα ένστικτα που εξασφαλίζουν την επιβίωση. Κάνουμε, νιώθουμε, σκεφτόμαστε όπως οι άλλοι γύρω μας, αυτόματα και ασυνείδητα. Είναι αδύνατον να βρούμε τα δυνατά μας σημεία, τις αδυναμίες μας, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, όταν οι άνθρωποι που είναι γύρω μας δεν ταιριάζουν με την τωρινή μας κατάσταση. Κρατάμε άτομα στη ζωή μας από το παρελθόν ή άτομα που ίσως μας είναι ταιριαστά στο μέλλον. Αυτό μας κάνει να συντονιζόμαστε με το παρελθόν και το μέλλον που στην ουσία δεν υπάρχουν. Χρειάζεται να διατηρούμε δίπλα μας τα ακατάλληλα άτομα, την κατάλληλη στιγμή, για να μπορούμε να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για την ευφορία της ψυχής. Μέσα στις συναναστροφές συμπεριλαμβάνονται και αυτά που διαβάζουμε, ακούμε, οι ταινίες που βλέπουμε και όλα όσα μας δίνουν ιδέες για το πως να ζήσουμε. Διαλέγουμε λοιπόν πολύ προσεκτικά τις συναναστροφές μας, αλλιώς το νόημα της ζωής μας θα εξαρτάται από το τί μας περιτριγυρίζει.

Βάζουμε λοιπόν την πρόθεση, πάμε στην αρχική μας φύση, συνδέουμε τις ανάγκες-επιθυμίες-ικανότητες μας και περιτριγυρίζουμε τον εαυτό μας με ανθρώπους και καταστάσεις που ταιριάζουν στο τώρα μας, ώστε να βρούμε το προσωπικό μας νόημα. Κάθε άνθρωπος έχει έναν προσωπικό δρόμο να ακολουθήσει και αυτός ο δρόμος δεν είναι καθόλου δύσκολος και σίγουρα δεν είναι μοναχικός. Κι άλλοι άνθρωποι (αδερφές ψυχές) είναι πάντα εκεί να συμβάλουν και να συμβάλουμε στη ζωή τους. Αρκεί να έχουμε τα μάτια να το δούμε.

Και τί κάνουμε όταν τελικά βρούμε το προσωπικό μας νόημα;

Αυτή η ερώτηση δεν θα υπάρχει όταν ο στόχος επιτευχθεί.  


Κορίνα Κονταξάκη

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα