ADVERTISING
Πέμπτη 18-08-22
Τρόπος να ζεις: Μην ανησυχείς! Έξι τρόποι/λόγοι να το κάνεις από την Κορίνα Κονταξάκη

Από Anandhi-Κορίνα Κονταξάκη / 18 Ιουλίου 2022 - 09:31

Τρόπος να ζεις: Μην ανησυχείς! Έξι τρόποι/λόγοι να το κάνεις από την Κορίνα Κονταξάκη

Όλοι έχουμε πει στους άλλους αλλά και στον εαυτό μας αυτή τη φράση: «μην ανησυχείς!» αλλά ποτέ δεν δούλεψε ως φάρμακο για καμία από τος ανησυχίες μας. Φαίνεται ότι η ανησυχία είναι μέρος της ύπαρξης μας, ένα απαραίτητο εργαλείο της επιβίωσης μας και ίσως και της επικράτησης μας στον πλανήτη.

Είναι αλήθεια ότι η εξαιρετική αυτή ιδιότητα του ανθρώπου να προνοεί το μέλλον, τον έκανε να προλάβει πολλές καταστροφικές και θανατηφόρες καταστάσεις. Το ρητό «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» είναι πια στην κυτταρική μας μνήμη και όποιος δεν το ακολουθεί, φαίνεται να έχει κάποιο σφάλμα στους νοητικούς του προγραμματισμούς.

 
Συμπέρασμα: ανησυχώ, άρα υπάρχω!

Είναι απαραίτητο συμπλήρωμα σε κάθε πτυχή της ζωής μας, συνώνυμο με την επιβίωση και την ανθρώπινη υπόσταση. Αυτός ο προγραμματισμός, είναι πια ανεξέλεγκτος και δημιουργεί την πιο επικρατούμενη αρρώστια της εποχής: το χρόνιο στρες.

Θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να αναθεωρήσουμε το θέμα της συνεχόμενης ανησυχίας αλλά πώς;

Καταρχήν είναι βασικό να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί που καταργεί την ανησυχία απλά επειδή… μας ενοχλεί. Χρειάζεται επανάληψη και χρόνος και το κυριότερο χρειάζεται μια διαφορετική στάση ζωής για να δουλέψει κάθε προσπάθεια.

Στάση ζωής, είναι ο τρόπος που βλέπουμε αυτά που μας συμβαίνουν. Αν ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα είναι κατειλημμένος από μια συνεχή αγωνία για το τί μπορεί να πάει στραβά στο μέλλον, αυτή είναι μια στάση ζωής που πρέπει να αλλάξει μέσα μας. Αν χάνουμε χρόνο να βρούμε τη λύση έξω από εμάς, αυτό θα μας αποσυντονίσει.

 
Πως θα αλλάξουμε αυτή τη στάση ζωής;

 
1. Μαζέψτε αποδείξεις για τις άδικες ανησυχίες σας. Για ένα μήνα καταγράψτε όσο περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε, όπου ανησυχούσατε άδικα για κάτι που τελικά δε χρειαζόταν. Ο σύγχρονος άνθρωπος ανησυχεί άδικα, για τουλάχιστον 3 πράγματα τη μέρα. Στο τέλος του μήνα, επανεξετάστε τις ανησυχίες σας.

 
«Η ζωή μου ήταν γεμάτη τραγικά συμβάντα. Τα μισά από αυτά δεν έγιναν ποτέ» Mark Twain


2. Ενεργοποιήστε το καλό σας κάρμα. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να μοιράζεστε αγάπη και να προσπαθείτε να κάνετε τη ζωή των άλλων ευκολότερη, ακόμα κι αν δεν το αξίζουν. Ειδικά όταν δεν το αξίζουν. Αυτό θα κινήσει το νόμο του κάρμα προς το μέρος σας και σταδιακά θα νιώσετε μια σιγουριά ότι τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε λάθος, γιατί δεν σας αξίζει. Φυσικά υπάρχουν δύο προϋποθέσεις για αυτό: 1. Να μην θυματοποιούμε τον εαυτό μας. Αν ωφελούνται όλοι εις βάρος μας, αυτό δεν μπορεί να είναι καλό αφού

κάποιος επιβαρύνεται: εμείς! 2. Να μην «αναγκάζουμε» τους άλλους να δεχτούν τις καλές μας πράξεις. Αν εμείς πιστεύουμε ότι κάνουμε καλό, όμως στον άλλο φέρνει δυσφορία, δεν μπορεί να έχουμε πάντα εμείς δίκιο.

 
3. Μην ενδίδετε στην ψευδαίσθηση του παρελθόντος και του μέλλοντος. Δημιουργήστε τη συνήθεια να στεναχωριέστε και να ανησυχείτε μόνο αν έχετε όλα τα δεδομένα για μια κατάσταση. Υποθέσεις, προβλέψεις, αναμνήσεις, είναι πράγματα που στην ουσία δεν υπάρχουν. Ας είμαστε ρεαλιστές: η καταστροφή είναι κάτι που συμβαίνει ΤΩΡΑ και όχι κάτι που σχεδιάζεται ή ανακαλείται. Ότι έγινε στο παρελθόν και ότι θα γίνει στο μέλλον είναι ψευδαίσθηση.

 
4. Ανακαλύψτε τη μαγεία του προσωρινού. Παρατηρείστε τη ζωή: ο κόσμος είναι διπολικός. Η ύλη διατηρείται γιατί τα αντίθετα εναλλάσσονται. Το ευχάριστο θα φέρει δυσάρεστο και το δυσάρεστο θα φέρει πάλι κάτι ευχάριστο. Μέσα σε αυτή τη συνεχή κίνηση μέσα στα αντίθετα, έχουμε τρείς επιλογές : 1. Αφηνόμαστε να μας παρασύρουν τα αντίθετα, βιώνοντας το ευχάριστο και το δυσάρεστο εντατικά 2. Πολεμάμε συνεχώς, αντίθετα από τη ροή, να διατηρήσουμε το ευχάριστο. 3. Απολαμβάνουμε τη ζωή ως αμέτοχοι μάρτυρες. Η πραγματική απόλαυση δεν έχει ταύτιση, εξάρτηση και σχόλια. Τότε η ζωή γίνεται μια συνεχής απόλαυση γιατί τα αντίθετα δεν μας παρασύρουν.

 
«Όλα στο τέλος θα είναι εντάξει. Αν δεν είναι ακόμα εντάξει, είναι γιατί δεν είναι το τέλος.»

 
5. Κατακτήστε τη δύναμη ενός ενεργητικού νου. Ο νους που σκέφτεται συνέχεια, έχει ανεξέλεγκτες σκέψεις και ενδίδει σε άσκοπες υποθέσεις, είναι ένας παθητικός νους. Αντίθετα ο σταθερός, άδειος νους είναι ο πιο δυναμικός και δηλώνει υψηλή πνευματική νοημοσύνη. Ο ευφυής νους μπορεί να μείνει χωρίς σχόλια για όσο χρειάζεται. Έχει επικρατήσει ότι ο άνθρωπος χωρίς «άποψη» δεν είναι έξυπνος. Όμως η άποψη στην εποχή μας έχει υπερτιμηθεί. Η υπερπληροφόρηση κάνει όλους να μπορούν να έχουν άποψη για τα πάντα. Γίνετε η εξαίρεση και μείνετε χωρίς άποψη για λίγο. Θα δείτε ότι ο νους θα γίνει πιο οξυδερκής.


6. Δεχτείτε τις δυσάρεστε καταστάσεις ως ένα μέσο να δυναμώσει η ψυχή. Αυτή η στάση ζωής λέγεται tapasya. Η ψυχή χρειάζεται συγκεκριμένες εμπειρίες για να εξελιχθεί ανάλογα με το κάρμα μας. Είναι αδύνατον να αφήσουμε το νου και το εγώ, να αποφασίσουν για το τί χρειάζεται η ψυχή. Είναι σαν να αφήνουμε τη … γάτα μας να αποφασίσει τι θα φάμε! Η ψυχή είναι αιώνια και το εγώ διαρκεί μόνο μια ζωή. Είναι η ψυχή λοιπόν που πρέπει να καθοδηγεί. Όταν δεχτούμε τη καθοδήγηση της ψυχής, τότε όλα τα δυσάρεστα μπορούν και πρέπει να είναι υποφερτά. Και μην ξεχνάτε: στο τέλος , όλα, «καλά» ή «κακά», θα αλλάξουν έτσι κι αλλιώς!


Το μυστικό λοιπόν για να απαλλαγούμε από το βάσανο της ανησυχίας, δεν είναι κάποιο ειδικό βότανο, χαπάκι ή κάποια ειδική πρακτική, αλλά η αλλαγή της στάσης ζωής μας- του τρόπου που βλέπουμε τη ζωή. Είναι μια καθαρά εσωτερική διεργασία που απαιτεί να πάρουμε την ευθύνη του εαυτού μας και της ζωής μας. Κανείς δεν θα το κάνει για εμάς, και δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Θα προσπαθούμε συνεχώς να αλλάξουμε αυτόν τον προγραμματισμό, με τον ίδιο τρόπο που δημιουργήθηκε: προσέχοντας συνειδητά, τις τακτικές μας σκέψεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πέντε καλοκαιρινές θεραπείες για να λάμψετε στις διακοπές σας!

Από Γιούλια Χρυσοστόμου (Αισθητικός) και Δρ Κατερίνα Παττίχη (Ιατρική Αισθητική και Αντιγήρανση) / 14 Ιουλίου 2022

Living

Πέντε καλοκαιρινές θεραπείες για να λάμψετε στις διακοπές σας!

Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα