ADVERTISING
Σάββατο 08-08-20
Η εξομολόγηση του Αλέξανδρου που γεννήθηκε σε λάθος σώμα

13 Ιουνίου 2016 - 15:32

Η εξομολόγηση του Αλέξανδρου που γεννήθηκε σε λάθος σώμα

Ο Αλέξανδρος ήταν φιλοξενούμενος της Ελίτας Μιχαηλίδου στην εκπομπή της Μαζί στο Ρικ. Εκεί, μαζί με ειδικούς συζήτησαν και ο ίδιος μίλησε για τη δική του εμπειρία και ζωή.

•  Ο Αλέξανδρος σήμερα είναι 27 ετών.

• Άρχισε να καταλαβαίνει ότι «κάτι δεν πήγαινε καλά» από το νηπιαγωγείο, όπως ανέφερε. Ωστόσο ως παιδί δεν μπορούσε να αντιληφθεί ακριβώς τι του συνέβαινε. Δε θεωρούσε ότι ήταν και δεν ήξερε τι σημαίνει τρανς. Αν μπορούσε να πει ότι ένιωθε διαφορετικά, θα χαρακτήριζε την κατάσταση που ένιωθε τότε ως ομοφυλοφιλία.

• Μεγαλώνοντας όμως άρχισε να συνειδητοποιεί τι αισθανόταν. Δεν ήταν ομοφυλοφιλία. Ήταν σε ένα «ξένο» σώμα.

• Πώς το αντιλήφθηκε πλήρως; Όπως μας είπε, σε ηλικία 19 ετών πάθαινε κρίσεις πανικού, αφού τον «έπνιγε» η κατάστασή του. Έτσι με μια μόνο επίσκεψη σε ειδικό - ψυχίατρο - μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, κατάφερε να ανοιχτεί, να μιλήσει για όσα αισθανόταν και να καταλάβει.

• Λίγες μέρες αργότερα είχε ήδη αποφασίσει τι θα τον έκανε ευτυχισμένο και πήρε την απόφαση για να προχωρήσει σε επέμβαση αλλαγής φύλου. Ξεκίνησε να το ψάχνει. Αρχικά διαδικτυακά κυρίως.

• Όπως μας είπε η διαδικασία αλλαγής φύλου δεν ολοκληρώνεται αμέσως. Παίρνει κάποια χρόνια. Ο ίδιος δεν έχει ακόμη κάνει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται.

• Ξεκίνησε τη διαδικασία το 2011, με ορμονοθεραπεία. Το 2013 έκανε μαστεκτομή. Ακόμη συνεχίζει. Τον ρωτήσαμε αν χρειάστηκε να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να κάνει όλες αυτές τις διαδικασίες. Με έκπληξη μας απάντησε «όχι». Ό,τι έκανε μέχρι σήμερα το έκανε στην Κύπρο.

• Αναρωτηθήκαμε αν αυτό τον τρόμαξε. Δεν έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα παρόμοια περίπτωση που ακολουθεί τη διαδικασία αλλαγής φύλου στην Κύπρο. Μας είπε ότι δεν είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν ειδικοί στη χώρα μας (απ’ όσο γνωρίζει τουλάχιστον) με διαδικασία αλλαγής φύλου. Πάνω του έμαθαν, είπε χαρακτηριστικά. Δε δίστασε όμως να το κάνει, αφού έπρεπε να προχωρήσει.

• Ακόμη πιο σπουδαίο είναι το γεγονός ότι οι μέχρι σήμερα διαδικασίες έγιναν σε δημόσια νοσηλευτήρια. Δεν υπάρχει, όπως μας ανέφερε, νόμος που να απαγορεύει σε γιατρό να προχωρήσει είτε σε μαστεκτομή, είτε σε ορμονοθεραπεία σε ένα άτομο, αν υπάρχει σχετικό παραπεμπτικό.

• Κάποιοι γιατροί όπως ήταν αναμενόμενο, αρνήθηκαν να τον αναλάβουν, υπήρξαν όμως και αυτοί που αφού είχαν το σχετικό παραπεμπτικό από άλλον ειδικό (μάλλον εννοεί τον ψυχίατρο) δε δίστασαν να ασχοληθούν μαζί του. Εξάλλου δεν είχαν λόγο να αρνηθούν.

• Το παραπεμπτικό το έλαβε από ιδιώτη ειδικό, αλλά επειδή ήταν δικαιούχος στα δημόσια νοσηλευτήρια έκανε την ορμονοθεραπεία και τη μαστεκτομή εκεί.

• Όπως μας είπε, προτού γίνει αυτό, έπρεπε να παρακολουθείται από ψυχολόγο- ψυχίατρο για δύο χρόνια. Με αυτό τον τρόπο ο ειδικός παρακολουθεί την ψυχοσύνθεση του ατόμου και διαπιστώνει αν είναι βέβαιο για την αλλαγή που ζητά.

• Όσον αφορά το φιλικό του περιβάλλον ήταν εύκολο να το πει. Μάλιστα δεν τον κατέκριναν, αλλά αποδέχτηκαν την απόφασή του. Με την οικογένειά του τα πράγματα δεν ήταν το ίδιο εύκολα. Ήταν δύσκολο και δεν το αποδέχτηκε αμέσως το περιβάλλον. Όμως στη συνέχεια οι σχέσεις εξομαλύνθηκαν και τον "αγκάλιασαν".

• Τα δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρανς όπως μας είπε είναι το θέμα της ταυτότητας, αλλά και το θέμα της εξεύρεσης χρημάτων για επεμβάσεις. Οι επεμβάσεις είναι πολυέξοδες και σε κάποιες περιπτώσεις τρανς άτομα αναγκάζονται να ακολουθούν άλλους δρόμους. Σε άλλες χώρες στο εξωτερικό χορηγούνται τέτοιες επεμβάσεις, μας είπαν.

• Σχετικά με την ταυτότητα, όταν χρειάζεται να τη δείξει κάπου, ενώ πλέον είναι άντρας, η φωτογραφία δείχνει μια γυναίκα με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα.

• Μάλιστα τον ρωτήσαμε τι συμβαίνει όταν χρειάζεται να ταξιδέψει. Μας είπε ότι είχε πάει ταξίδι το Φεβρουάριο και για να μη δημιουργηθούν προβλήματα αναγκάστηκε να ξυριστεί (κάτι που όμως δεν επιθυμούσε) και φόρεσε ρούχα unisex. Πάλι κλήθηκε να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα (στραβά βλέμματα κλπ).

• Εργάζεται ως μάγειρας εδώ και 1 ½ χρόνο. Όπως μας είπε ήταν δύσκολο να βρει δουλειά γιατί ήθελε να είναι ειλικρινής με τους πιθανούς εργοδότες. Σε αυτό το χώρο που εργάζεται σήμερα τον δέχτηκαν. Όσον αφορά την πληρωμή, αμείβεται με μετρητά, έτσι δε χρειάζεται να πάει με ταυτότητα στην τράπεζα. Το μόνο πρόβλημα που υπήρξε ήταν με τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Το διευθέτησαν όμως.

Παρακολουθήστε την σχετική εκπομπή

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
ADVERTISING
Τα πιο διαβασμένα
ADVERTISING
ADVERTISING