ADVERTISING
Τρίτη 24-05-22

02 Φεβρουαρίου 2017 - 17:30

Το αεροδρόμιο Λευκωσίας εγκαταλελημένο απο το 1974(Βίντεο και φωτογραφίες)

Η ιστορία σταμάτησε το ρολόι στο παλιό Αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Σταμάτησε στις 20 Ιουλίου 1974. Την ημέρα της τουρκικής εισβολής. Μετά από σκληρές στρατιωτικές μάχες οι ελληνοκύπριοι φαντάροι και η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) κατάφεραν να αποτρέψουν την κατάληψη του αεροδρομίου από τις τουρκικές δυνάμεις.

Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά ο πάλαι ποτέ υπερσύγχρονος «Διεθνής Αερολιμένας Λευκωσίας» παραμένει εγκαταλελειμένος. Βρίσκεται μέσα στη «νεκρή ζώνη» και είναι υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα οι «κάτοικοί» του είναι περιστέρια, ερπετά και κάθε λογής ζωντανά που ζουν μέσα στο χορταριασμένο περίβολο του παλιού αεροδρομίου.Με τα χρόνια έγινε σύμβολο της διαίρεσης της Κύπρου αλλά και της ελπίδας για επανένωση. Για σαράντα χρόνια κάθε νέος γύρος συνομιλιών ξεκινά εκεί

Με τα χρόνια έγινε σύμβολο της διαίρεσης της Κύπρου αλλά και της ελπίδας για επανένωση. Για σαράντα χρόνια κάθε νέος γύρος συνομιλιών ξεκινά εκεί, στην περιοχή του Αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Ετσι και τώρα. Στις 11 Φεβρουαρίου 2014 ξεκίνησε εκεί στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας μια νέα πρωτοβουλία για τη λύση του Κυπριακού. Θα έχει άραγε καλύτερη τύχη από τις προηγούμενες προσπάθειες; Μακάρι.“Nicosia International Airport”

Ο «Διεθνής Αερολιμένας Λευκωσίας» εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 1968 από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Τότε χαρακτηρίστηκε ως το «στολίδι» της Κυπριακής πρωτεύουσας και ήταν όντως σύγχρονο και λειτουργικό. Σκοπός ήταν να γίνει συγκοινωνιακός κόμβος για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Πράγματι. Από το 1968 μέχρι την εισβολή του 1974 το αεροδρόμιο Λευκωσίας εξυπηρετούσε καθημερινά εκατοντάδες ταξιδιώτες και σταδιακά γινόταν διαμετακομιστικό κέντρο. Το 1973, που είναι η τελευταία χρονιά για την οποία έχουμε στοιχεία μετακίνησης, διακινήθηκαν από το αεροδρόμιο Λευκωσίας 785.564 επιβάτες.20 Ιουλίου 1974

Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το αεροδρόμιο ήταν ένας από τους κύριους στόχους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Οι τουρκικές δυνάμεις έκαναν τα πάντα για να το καταλάβουν αλλά απέτυχαν λόγω της αντίστασης που βρήκαν από τις κατα τ' άλλα καταρρακωμένες ελληνικές δυνάμεις. Στην περιοχή του αεροδρομίου έγιναν μερικές από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου του '74.

Οι κομάντος υπερασπίστηκαν γενναία το αεροδρόμιο και απέτρεψαν την κατάληψή του από τον τουρκικό στρατό. Ωστόσο, η επιχείρηση σημαδεύτηκε με μια τραγωδία

Στις 22 Ιουλίου 1974 15 ελληνικά μεταγωγικά Νοράτλας και 10 C-47 Ντακότα, που ανήκαν στην 354η Μοίρα Μεταφορών «Πήγασος», μετέφεραν στην Κύπρο Ελληνες κομάντος, με την κωδική ονομασία «Νίκη». Οι κομάντος υπερασπίστηκαν γενναία το αεροδρόμιο και απέτρεψαν την κατάληψή του από τον τουρκικό στρατό. Ωστόσο, η επιχείρηση σημαδεύτηκε με μια τραγωδία. Λόγω του αποσυντονισμού και του χάους που επικρατούσε τα ελληνικά αντιαεροπορικά θεώρησαν ως εχθρικά τα μεταγωγικά και κτύπησαν το «Νίκη 4» και το «Νίκη 6» με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 33 καταδρομείς.Σαράντα χρόνια μετά...

Ανηφορίζοντας από τον κυκλικό κόμβο στο τέρμα της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή στη Μακεδονίτισσα, στα δεξιά σου βλέπεις το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς και πέρα στο βάθος διακρίνεις τις Τουρκικές σημαίες. Καθώς προχωράς προς τα πάνω φτάνεις στο οδόφραγμα των Ηνωμένων Εθών. Ως εδώ ήταν. Συνειδητοποιείς αμέσως ότι στο επόμενο μέτρο θα βρεθείς στη «νεκρή ζώνη» όπου όλα έχουν παγώσει στο χρόνο. Με τη διαφορά ότι η παρέλευση του χρόνου έχει επιφέρει και την αναμενόμενη καταστροφή.

Τα αγριόχορτα είναι κυρίαρχα στον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου, τα κτήρια και οι πάσσαλοι έχουν σκουριάσει δημιουργώντας περίεργα χρώματα. Τα συρματοπλέγματα σμίγονται με τα σπασμένα γυαλιά, τους ερειπωμένους τοίχους, τις διαλυμένες πινακίδες και τα σκουπίδια που μετέφερε ο χρόνος.

Και στο βάθος τα τρία κατεστραμμένα Trident Sun Jet των Κυπριακών Αερογραμμών τα οποία μένουν κτυπημένα και καθηλωμένα στο ίδιο σημείο από το 1974. Το μόνο που ακούς είναι ο αέρας και τα περιστέρια. Μια καταθλιπτική ηρεμία παντού.


 
...και το μέλλον

Και τί θα γίνει ο «Διεθνής Αερολιμένας Λευκωσίας» αν υπάρξει λύση του Κυπριακού; Σίγουρα όχι αεροδρόμιο. Η γύρω περιοχή έχει αναπτυχθεί ραγδαία και είναι πλέον οικιστική περιοχή. Κάποιοι λένε ότι θα αξιοποιηθεί για να κτιστούν κτήρια που θα στεγάσουν τις «ομοσπονδιακές δομές» της επανενωμένης Κύπρου. Οπως και νάχει η λύση θα δώσει νέα πνοή στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Από την άλλη, η διαιώνιση του διχοτομικού «στάτους κβο» θα το αφήσει έρμαιο της καταστροφικής παρέλευσης του χρόνου και μόνιμο σύμβολο της διαίρεσης του νησιού. 

thetoc.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα