ADVERTISING
Παρασκευή 17-09-21
Άρσος - μια εκδρομή αξέχαστη

17 Αυγούστου 2016 - 12:32

Άρσος - μια εκδρομή αξέχαστη

Το Άρσος, ένα απ’τα μεγαλύτερα κρασοχώρια της Κύπρου βρίσκεται κτισμένο στην πλαγιά του βουνού Λαόνα σε υψόμετρο 1092 μέτρων, σε απόσταση 10 λεπτών απ’ το Όμοδος, 20 λεπτών απ’ τις Πλάτρες και 25 λεπτών απ’ το Τρόοδος.

Τι να δεις

Αν ο δρόμος λοιπόν σε βγάλει στο χωριό πες “ναι” σε μια ξενάγηση στην εκκλησία του Αποστόλου Φιλίππου πολιούχου Αγίου της κοινότητας. Ο μεγαλοπρεπής Βυζαντινός Ναός βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, είναι κτίσμα του 12ου αιώνα και είναι μοναδικός στο είδος και τις διαστάσεις του. Έχει κηρυχθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε αρχαίο μνημείο και έχει ανακαινιστεί πρόσφατα. Στο εσωτερικό του ναού μπορεί κανείς να δει το αρχαίο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα μαζί με τις αρχαίες εικόνες.

Μοναδική είναι η μεγάλη εικόνα του Αποστόλου (13ος αιώνας) καθώς επίσης και μέρος των λειψάνων του Αποστόλου Φιλίππου. Ενσωματωμένος με τον κυρίως ναό είναι ο Ναΐσκος της Αγίας Μαριάμνης, αδελφής του Αποστόλου Φιλίππου, ο οποίος λειτουργεί σαν εικονοφυλάκιο. Εκεί φυλάσσονται αρχαίες εικόνες από το 15ον αιώνα, ιερά άμφια, ευαγγέλια, αφιερώματα στον Απόστολο Φίλιππο, μια κορόνα του 15ου αιώνα η οποία ήταν τοποθετημένη στον Απόστολο Φίλιππο και μια χρυσοκέντητη εικόνα του Χριστού. Στο χωριό υπάρχει και μια δεύτερη μικρή Μεσαιωνική εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία Χρυσελεούσα, Καθολικών. Στα αρχαία χρόνια ήταν Λατινομονάστηρο.

Η φύση και το μεγαλείο της

Μόλις 10 λεπτά απ’ το Άρσος συναντάμε τους καταρράκτες της Τρόζενας, του μικρού εγκαταλειμμένου χωριού. Το μονοπάτι της φύσης "Οι έξι βρύσες" που βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού, συνδέει τις έξι μεσαιωνικές βρύσες του χωριού. Το μονοπάτι έχει μήκος 1200 μέτρα και στη διαδρομή συναντάμε τις έξι παραδοσιακές βρύσες (Αθκιές, Οσσ’Αρκάτζιν, Πάνω Βρύση, Βρύση του Κούπα, Κώστενα, Πουλίν) με δροσερό πόσιμο νερό, σ’ ένα περιβάλλον απείρου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Συγκεκριμένα εντοπίζονται 45 είδη διαφορετικών φυτών και βοτάνων όπως θυμάρι, φασκομηλιά, λασμαρί κ.ά. πολλά απ’ τα οποία μπορούμε να περισυλλέξουμε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης.

Άξιο επισκέψεως είναι επίσης και το γεφύρι του Τζιελεφού, το μεγαλύτερο πέτρινο μεσαιωνικό γεφύρι, κτισμένο πάνω στον ποταμό Διάριζο. Σίγουρα το έχεις ακούσει ήδη. Καιρός λοιπόν να δεις και περί τίνος πρόκειται. Τα τρία ενετικά γεφύρια του δάσους Πάφου, της Ελιάς, του Τζιελεφού και του Ρούδια, ενώνονται μεταξύ τους με το μονοπάτι της φύσης "ενετικά γεφύρια". Το μονοπάτι, μετά το γεφύρι του Τζιελεφού περνά απ’ τον εκδρομικό χώρο της Πέρα Βάσας όπου βρίσκεται και τμήμα του κορμού του ιστορικού δέντρου, του Πεύκου της Πέρα Βάσας.

Η παράδοση

To μουσείο λαϊκής τέχνης του χωριού απ’ τα καλύτερα του είδους του, είναι κτίσμα του 18ου αι. και αρχαίο μνημείο. Σε αυτό φυλάσσονται εργαλεία, έπιπλα, σκεύη παλαιοτέρων εποχών που έχουν σχέση με την αμπελοκαλλιέργεια και τις άλλες ενασχολήσεις των κατοίκων.

Το Άρσος από τα πανάρχαια χρόνια αναπτύχθηκε σε ένα μεγάλο και πλούσιο κρασοχώρι. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού φτιάχνουν το δικό τους κρασί, ιδιαίτερα το μαύρο και το φυλάγουν σε μεγάλα πήλινα πιθάρια. Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη διοργανώνεται η γιορτή του παλουζέ όπου πολλοί επισκέπτες έρχονται για να γευτούν "παλουζέ", "σουτζιούκο" και "κιοφτέρκα". Αρχές του Οκτώβρη διοργανώνεται το Φεστιβάλ Ζιβανίας.Διαμονή και άλλα

Στο χωριό λειτουργούν έξι αγροτουριστικά καταλύματα, ανάμεσά τους το Arsorama (25817000), η οικία Κορνάρο (99314684), το Το σπίτι της Ντίας (99348007), το Moustos House (99679788), το Pampi House (99304705), ταβέρνα, καφενεία και φυσικά το Tea Shop. Τα αρχαία μνημεία, τα μονοπάτια της φύσης, η Αρσιώτικη φιλοξενία, το παραδοσιακό κρασί και οι ντόπιες λιχουδιές είναι κάποιοι μόνο απ’ τους λόγους που πρέπει να επισκεφτείτε και το Tea Shop, όπου μπορείτε να έρθετε σε επαφή με όλα τα παραπάνω.

Μπορείτε να επιλέξετε ξενάγηση στα μονοπάτια της φύσης, στο γεφύρι του Τζιελεφού ή στο μουσείο λαϊκής τέχνης. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε επίσκεψη στο βοτανόκηπο ή σε παραδοσιακές κάβες για να δείτε καζάνια ζιβανίας και να δοκιμάσετε αυθεντικό χωριάτικο κρασί.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα