ADVERTISING
Πέμπτη 21-10-21
Συνέντευξη Χριστόδουλου Παγλά: “Γι’ αυτούς τους λόγους είναι σημαντικός ο ρόλος του γυμναστή στο ποδόσφαιρο”

Από Δημήτρη Μπασμπαρέλα / 05 Απριλίου 2021 - 07:17

Συνέντευξη Χριστόδουλου Παγλά: “Γι’ αυτούς τους λόγους είναι σημαντικός ο ρόλος του γυμναστή στο ποδόσφαιρο”

Το ποδόσφαιρο έξω από τις τέσσερις γραμμές. Πέρα από τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές, υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται ίσως πίσω από τις… κουρτίνες, οι οποίοι δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, οι οποίοι παράγουν ωστόσο εξίσου σημαντικό έργο, το οποίο για πολλούς περνά απαρατήρητο.

Για παράδειγμα. Ο γυμναστής σε μία ομάδα ή προπονητής φυσικής κατάστασης, αν προτιμάτε καλύτερα ή όπως τουλάχιστον λέγεται πιο επιστημονικά.

Το “Eltopia.com.cy” έδωσε τον λόγο στον Χριστόδουλο Παγλά. Εχει δουλέψει σε ακαδημίες, έχει δίπλωμα προπονητή, έχει δικό του γυμναστήριο, αλλά κυρίως ασχολείται ως προπονητής φυσικής κατάστασης στο ποδόσφαιρο. Πέρασε από τον Θ.Ο.Ι. Λακατάμιας, την Αλκή, τον Οθέλλο Αθηναίου, αλλά και τη Δόξα Κατωκοπιάς.

Ποιος είναι ο ρόλος του γυμναστή και η δουλειά του; Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, τα οποία ίσως να μη γνωρίζει ο κόσμος.

Ποδοσφαιρική κουβέντα σε τομείς, οι οποίοι δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά αποτελούν σημαντικότατους άξονες του σύγχρονου ποδοσφαίρου.“Ποδόσφαιρο-φυσική κατάσταση: Αμεση σύνδεση”

- Ξεκινώντας, θέλετε να μας πείτε ποιος είναι ο ρόλος ενός προπονητή φυσικής κατάστασης στο ποδόσφαιρο;

“Είναι πολύ σημαντικός. Ο στόχος μιας ομάδας είναι να καταφέρει να βγάλει από τον κάθε παίκτη το μέγιστο των δυνατοτήτων του, στόχος που πρέπει να επιτευχθεί πρωταρχικά από τον προπονητή φυσικής κατάστασης στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης με όλες τις παραμέτρους της, που είναι πάρα πολλές και σε δεύτερη φάση από τον προπονητή, σε θέματα τεχνικό – τακτικής. Ο προπονητής φυσικής κατάστασης είναι υπεύθυνος καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς να συντηρήσει σε υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης τους ποδοσφαιριστές του και να αποφύγει ή να μειώσει τους τραυματισμούς και κυρίως τους μυϊκούς. Καταληκτικά, ο προπονητής φυσικής κατάστασης επωμίζεται μεγάλο βάρος, αλλά και πολλαπλές ευθύνες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς”. 

- Εξέλιξη υπάρχει στον χώρο; Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στον χώρο φυσικής κατάστασης…;

“Μέρα με τη μέρα αλλάζουν πολλά πράγματα και σε θέματα φυσικής κατάστασης (π.χ. στατικές και δυναμικές διατάσεις) και σε τεχνικό - τακτικά θέματα. Οπως είναι φυσικό, για να μπορέσει ένας προπονητής φυσικής κατάστασης να ανταπεξέλθει, πρέπει να μελετά συνεχώς και να παρακολουθεί σεμινάρια, έτσι ώστε να είναι ενημερωμένος για τις εξελίξεις. Ετσι και στον χώρο της φυσικής κατάστασης συμβαίνει ακριβώς το ίδιο, καθώς το ποδόσφαιρο συνδέεται άμεσα με τη φυσική κατάσταση, αφού είναι εάν άθλημα που ενεργοποιεί όλες τις παραμέτρους της”.

“Αυτοί είναι οι παράγοντες...”

- Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δουλειά, η οποία γίνεται σε μια ομάδα, όσον αφορά τη φυσική κατάσταση;

“Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν. Κάποιοι από αυτούς είναι τα εργομετρικά τεστ, που σου δίνουν την βάση για να κτίσεις, τα συστήματα παρακολούθησης της αθλητικής απόδοσης, το ποδοσφαιρικό υλικό, αλλά και το υλικό στο γυμναστήριο, οι αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδο), τα συμπληρώματα διατροφής, οι φυσιοθεραπευτές και άλλοι πολλοί παράγοντες, που μπορεί να είναι μικροί, αλλά έχουν τον δικό τους σημαντικό ρολό όσον αφορά τη φυσική κατάσταση. Ολα τα πιο πάνω χρειάζονται αρκετά χρήματα, γι’ αυτό και πολλές ομάδες στην Κύπρο έχουν αρκετές ελλείψεις στον τομέα αυτό”.

- Σε τι ποσοστό του προγράμματος φυσικής κατάστασης, για παράδειγμα αντοχή, ταχύτητα μπορεί να συνδυαστεί με μπάλα;

“Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο συνδυασμός προγράμματος φυσικής κατάστασης με μπάλα είναι υποχρεωτικός, αφού στον αγώνα γίνεται ακριβώς το πιο πάνω, δηλαδή όλοι οι παράγοντες φυσικής κατάστασης συνδυάζονται με την μπάλα. Κάποια κομμάτια προπόνησης γίνονται χωρίς μπάλα και κάποια με μπάλα. Κατά την περίοδο της προετοιμασίας, τα κομμάτια προπόνησης χωρίς μπάλα είναι περισσότερα και όσο φτάνουμε πιο κοντά στην αγωνιστική περίοδο αυξάνονται τα κομμάτια με μπάλα”.

“Βάση για τη δουλειά μας”

- Πώς γίνονται τα εργομετρικά;

“Τα εργομετρικά τεστ μπορούν να γίνουν με διάφορους τρόπους και για το αερόβιο τεστ (γαλακτικό οξύ, vow2 max, παλμογράφο) όπως και για τα αλλά τεστ (ταχύτητα, αλτικότητα, ευλυγισία, μέτρηση - σύγκριση μεταξύ των ποδιών, μυϊκά, cyber test κ.α.). Επίσης, σημαντική είναι και η λιπομέτρηση για έναν ποδοσφαιριστή, όπως και ο έλεγχος του βάρους του καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς”.

- Πώς ερμηνεύονται αυτές οι τιμές;

“Οι τιμές των εργομετρικών είναι πολύ σημαντικές για έναν προπονητή φυσικής κατάστασης, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα προσδιορίζει τους στόχους για τον κάθε ποδοσφαιριστή του ξεχωριστά και μέσα από το ατομικό και ομαδικό πρόγραμμα προσπαθεί να φτάσει στην επίτευξή τους. Οι τιμές των εργομετρικών είναι η βάση για όλα όσα αφορούν τη φυσική κατάσταση”.

“Οραμα και στρατηγική”

- Θέματα τραυματισμών. Η αποκατάσταση αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο;

“Η αποκατάσταση από τραυματισμό αποτελεί ξεχωριστό και παράλληλα πολύ σημαντικό κομμάτι στο ποδόσφαιρο. Χρειάζεται πολύ καλή συνεργασία μεταξύ προπονητή φυσικής κατάστασης, γιατρού και φυσιοθεραπευτή. Πρώτα απ’ όλα, ο γιατρός θα κάνει την εξέταση και τη διάγνωση, στην πορεία ο φυσιοθεραπευτής, ο οποίος μέσα από τις θεραπείες θα προετοιμάσει τον ποδοσφαιριστή για να επανέλθει και τελικά ο προπονητής φυσικής κατάστασης, που θα τον περάσει από όλες τις παραμέτρους για να τον δώσει έτοιμο στον προπονητή. Πολλές ομάδες έχουν και προπονητή φυσικής κατάστασης -  αποκατάστασης, κάτι πάρα πολύ σημαντικό για μια ομάδα”.

- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ομάδας, τα οποία σας αρέσουν;

“Το ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Για να ανταποκριθεί, λοιπόν, μία ομάδα σε τέτοιο περιβάλλον θεωρώ πολύ σημαντικό πρώτα απ’ όλα να έχει ποδοσφαιρικό όραμα. Να έχει στρατηγική, να ξέρει που βαδίζει αλλά και με ποιο τρόπο να πετύχει αυτό το όραμα. Επίσης, οι εργασιακές δομές – συνθήκες που επικρατούν σε μια ομάδα είναι εξίσου σημαντικές. Τέλος, οι παράγοντες, που την απαρτίζουν να έχουν αμοιβαία εμπιστοσύνη, να εμπιστεύεται ο ένας τη δουλειά του αλλού, να εκτιμούν τις συνέργειες και φυσικά να έχουν πάθος, να αγαπούν αυτό που κάνουν και να δίνονται ολότελα σ’ αυτό. Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά, λοιπόν, καθιστούν μια ομάδα επιτυχημένη. Αυτή η ομάδα, με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που με ελκύει”.

“Εμπιστοσύνη, χημεία και καλή συνεργασία”

- Εχετε και δίπλωμα προπονητή UEFA B και UEFA C. Ποιος πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο; Προπονητής ή γυμναστής σε θέματα φυσικής κατάστασης;

“Τα διπλώματα προπονητικής τα έχω κάνει περισσότερο για να διευρύνω τις γνώσεις μου στο ποδόσφαιρο και όχι γιατί θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με την προπονητική. Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο καθένας στον τομέα του. Για παράδειγμα, ο προπονητής αποφασίζει σε θέματα τακτικής και επιλογής παικτών και ο προπονητής φυσικής κατάστασης έχει τον τελευταίο λόγο σε ότι αφορά τον τομέα της φυσικής κατάστασης. Οπως προανέφερα, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, χημεία και καλή συνεργασία μεταξύ προπονητή και προπονητή φυσικής κατάστασης. Ο ένας αλληλοσυμπληρώνει το έργο του αλλού”.

- Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τον χώρο;

“Λατρεύω το ποδόσφαιρο. Θα τολμούσα να πω ότι είναι όλη μου η ζωή. Από πολύ μικρός ασχολήθηκα με το άθλημα αγωνιζόμενος στον ΑΠΟΕΛ μέχρι και το 17ο έτος της ηλικίας μου, οπότε και κατατάχθηκα στον στρατό. Αργότερα, κατά τις σπουδές μου στο τμήμα Επιστήμων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επέλεξα το ποδόσφαιρο ως ειδικότητα. Εκεί, εξακολούθησα να ασχολούμαι με αυτό σε ομάδες της Θεσσαλονίκης (π.χ. Αστέρας Αμπελοκήπων, Π.Ο. Ξηροκρήνης). Ασχολούμαι ερασιτεχνικά, αλλά και επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο ως παίκτης (Σταυραετός Κλήρου) και ως προπονητής φυσικής κατάστασης αντίστοιχα. Ο συνδυασμός και των δυο σε επαγγελματικό επίπεδο είναι δύσκολος και σχεδόν ακατόρθωτος”.

- Ποια ήταν η εμπειρία σας από τη Δόξα Κατωκοπιάς;

“Ηταν πολύ καλή. Εργάστηκα εκεί για 17 μήνες. Η περσινή χρονιά διακόπηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η φετινή χρονιά ήταν απολύτως επιτυχημένη, αφού η ομάδα ήταν μέσα στους στόχους της, η βαθμολογική συγκομιδή ήταν πολύ καλή και πάλεψε μέχρι το τελευταίο παιχνίδι για την είσοδο στην πρώτη εξάδα του Πρωταθλήματος παρ’ όλες τις δυσκολίες, που υπήρχαν εξαιτίας της πανδημίας. Πέτυχε νίκες απέναντι σε μεγάλες ομάδες και οι ποδοσφαιριστές βρίσκονταν σε αρίστη φυσική κατάσταση. Δεν σου κρύβω ότι είμαι απογοητευμένος για το πως εξελίχθηκαν τα πράγματα, αλλά γενικά είμαι ευχαριστημένος και από την ομάδα, αλλά και από τους προσωπικούς μου στόχους, τους οποίους είχα θέσει από την αρχή της χρονιάς”.

- Γιατί αποχωρήσατε;

“Ας μου επιτρέψετε, παρακαλώ, να μην αναφερθώ στους λόγους της αποχώρησης μου”.

- Πώς ήταν στις άλλες ομάδες στις οποίες ήσασταν; Τι κρατήσατε από την Αλκή, τον Οθέλλο και το Θ.Ο.Ι;

“Η επαγγελματική μου ενασχόληση με το ποδόσφαιρο δεν σταματά στη Δόξα Κατωκοπιάς. Εργάστηκα και σε άλλες ομάδες. Στον Οθέλλο πετύχαμε για πρώτη φορά ιστορική άνοδο της ομάδας στην 1η κατηγορία, στην Αλκή κάναμε εξαιρετική χρονιά με πολύ μικρό προϋπολογισμό και χάσαμε την παραμονή κυριολεκτικά στην τελευταία φάση του αγώνα, ενώ στον Θ.Ο.Ι. εργάστηκα σε πιο νεαρή ηλικία. Ουσιαστικά, ήταν η πρώτη ομάδα, που δούλεψα και κατορθώσαμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο. Πετύχαμε δυο ανόδους και κατάκτηση Κυπέλου στις μικρές κατηγορίες. Από όλες τις ομάδες, που εργάστηκα έχω τις καλύτερες εντυπώσεις. Αποχώρησα για να εξελιχθώ προσωπικά. Αποχώρησα απ’ όλες ως φίλος, γεγονός που είναι το πιο σημαντικό στο ποδόσφαιρο: να κάνεις φίλους και όχι εχθρούς. Εχω κρατήσει επικοινωνία με όλες τις ομάδες, παράγοντες και ποδοσφαιριστές και τους έχω πάντα στην καρδιά μου”.

“Παιδαγωγικός προσανατολισμός”

- Εχετε δουλέψει και σε μικρότερες κατηγορίες. Ησασταν για παράδειγμα στον ΑΠΟΕΛ, στους παίδες. Πόσο δύσκολο είναι να δουλεύεις με παιδιά;

“Πολύ σωστά. Στα πρώτα στάδια της καριέρας μου, ξεκίνησα από ακαδημίες (π.χ. ακαδημία Άλφα, ακαδημίες Θ.Ο.Ι, ακαδημίες ΑΠΟΕΛ). Η ενασχόληση με μικρά παιδιά είναι πολύ διαφορετική από την ενασχόληση με ενήλικες. Ο προπονητής φυσικής κατάστασης πρέπει να υπολογίζει την ηλικία, το ευαίσθητο του χαρακτήρα των παιδιών. Εκτός από τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης θα πρέπει να στοχεύει και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων – ικανοτήτων αλλά και στη μετάδοση γνώσεων και αξιών που είναι απαραίτητες για τη μετέπειτα τους ζωή, ως αυριανά μέλη της κοινωνίας (π.χ. ομαδικότητα, αλληλοσεβασμός, τιμιότητα κ.α.). Θα έλεγα, ότι η προπόνηση που απευθύνεται σε παιδιά πρέπει να έχει παιδαγωγικό προσανατολισμό και ο προπονητής φυσικής κατάστασης με τις ενέργειες του οφείλει να στοχεύει στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Γι’ αυτό και η ενασχόληση με τα παιδιά πρέπει να είναι μια απόλυτα συνειδητή απόφαση. Γιατί μέσω αυτής επιτελείται, κατά τη γνώμη μου, παιδευτικό έργο”. 

- Αυτή την περίοδο με τι ασχολείστε;

“Ξεκουράζομαι ποδοσφαιρικά, ενώ επεξεργάζομαι και κάποιες προτάσεις, που έχω μετά την αποχώρηση μου από τη Δόξα Κατωκοπιάς. Συγχρόνως, εδώ και οκτώ χρονιά διατηρώ το δικό μου γυμναστήριο και έχω επικεντρωθεί σε αυτό, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα, που υπάρχουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού”.

- Ποιος είναι ο στόχος σας από εδώ και πέρα;

“Προσωπικό όραμα και στόχοι δεν παύουν να υπάρχουν.  Κάθε μέρα ανοίγονται νέες πόρτες, νέες ευκαιρίες. Η ουσία είναι να πάρεις τη σωστή απόφαση, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Στοχεύω πάντα σε κάτι καλύτερο στον χώρο του ποδοσφαίρου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ό,τι νεότερο!
 
Τα πιο διαβασμένα